Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

познато je да прописи поменуте Уредбе који ce сада примењују код нас као правна правила, одговарају међународним одредбама по овом питању, садржаним код нас y Закону о међународној конвенцији о превозу робе на железницама од 2 октобра 1937.

V

Из овога што je напред речено излазило би да пут за обезбеђење робе y транспорту треба тражити y осигурању робе. Питање које ce овде поставља на првом месту je питање усвајања факултативиог или обавезног осигурања. Y поменутој дискусији код нас о обавезном осигурању пошиљака, a и ван ње, истакнуто je да ce због административних елемената обавезног осигурања с правом може поставити питање његове оправданости y једном економском систему где ce економски путеви претпостављају административним као што je сад случај код нас. Питање избора између факултативног и обавезног осигурања. као што je познато, било je увелико предмет расправљања y правној науци и науци о осигурању, и његово расправљање изнело je на впдело низ преимућстава обавезног осигурања, односно низ недостатака факултативног осигурања. Ти недостаци изнети су углавном и код нас y поменутој дискусији и ми ћемо их овде укратко изложити; Факултативно осигуање je много скупље за осигуранике од обавезног. Оно изискује знатне трошкове око аквизиције, евиденције и наплате премије, што je скопчано са повећањем кадрова. Оно представља, затим, компликовани систем разних врста осигурања, разних премија и ликвидација штета, затим стално обнављање осигурања и мењање услова и сл., што све утиче на поскупљивање осигурања и на крају на цену робе. Најзад, оно би довело код нас до тога да многа предузећа за дуже време не би осигурала своје пошиљке. To би такође имало за последицу високе премије с обзиром на мањи број осигураника. С друге стране, то би довело не само до већих губитака y привредм y случајевима кад возар не одговара, него и y случају остваривања отштетног захтева према возару до ангажовања средстава за вођење спора уместо y корисније сврхе. или до немања средстава док ce не оствари отштетни захтев, што би увелико кочило рад предузећа и приморавало их на тражење кредита. To би уносило поремећај y нашу кредитну политику и план кредитирања наше привреде.

У вези са овим, овде треба приметити да je ово последње управо и било главни разлог за увођење обавезног осигурања пошиљки

326

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА