Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

дијама y оквиру народних одбора. Свако од ових решења има своје предности и своје недостатке. Ваља усвојити оно које има више предности него недостатака. Решење по коме би дужност органа старательства вршили посебни референта у народним одборима не би могло потпуно задовољити. То би значило да ce усваја y начелу досадашњи систем који није дао у пракси добре резултате. На тај би се начин омогућило да се на ову дужност постављају људи без довольно спреме и познавања. Taj посао где се свакодневно преплићу и укрштају правна и социјална питања могао би вршити најбоље човек који има правку спрему. Сматрам да онај који нема правке спреме и образованна не би могао правилно вршити нарочито оне старательске послове који се односе на решаваше чисто правних питагьа. Решеше по коме би ту дужност вршила старатељска већа има такође своје недостатке. Већа су гломазна тела која не би могла брзо и ефикасно доносити своје закльучке. Органи старательства треба међутим да одлучују брзо, јер некада само брзе одлуке могу бита ефикасне и целисходне, а нарочито оне које се тичу чуваша, образована, спремања и обезбеђења малолетника и других штићеника. У већу као колектавном телу одговорност се расплињује, а отуда се пojaвльyje бојазан да интереси штићеника не буду занемарени. Изгледа дакле да би најбоље било поверити послове старательства посебним судијама са правном спремом који би радили у склону народног одбора као што раде и судије за прекршаје (2). Старательског судију бирао би и разрешавао народни одбор. Његов положа], услови и начин избора и разрешеньа одредили би се посебним законом. Старательски судија решавао би у првом степену сва старательска питаша сем општих мера. Против његових решења незадовольне стране могле би уложити жалбу савету за социјалну политику надлежног народног одбора. Тај би савет такође био надлежан да прогшсује и опште мере о вршешу старательства. Сматрам да би ово последње рашење најбоље одговарало цилъу и задацима установе старательства и да би се на тај начин најправилније обезбедили интереси штићеника.

Др. Мехмед Беговић

ПИТАЊЕ ПРАВЫЕ ЛИЧНОСТИ РАДНИХ КОЛЕКТИВА

Ово питаше je постало актуелно са доношеььем Закона о управљању предузећима. О правној личнрсти радних колектива дискутује се найме нарочито у вези са установом права управљан>а и познатим дал>им развитком привредних предузећа и других

(2) У прелазним наређењима могао би се учинити изузетак и овластити народно републике да за извесно време могу постављати за старатељске судије и лица која немају правну спрему. На тај би се начин узели у обзир услови извесних република које не би имале засад довољан број правника за старатељске судије.

18э

ДИСКУСИ JA