Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

УГОВОР о доживотном издржавагьу

389

• судског службеника који je иначе овлаштен на овјеравање неправа, па макар то био и службеник са нравном спремом. Поготово не би ;важила овјера извршена од стране другог државног органа (народни одбори општина и срезова), који je иначе такођер овлаштен на овјеравање неправа (9). Код овјере уговора од стране судије, која ce састоји y овјери потписа односно рукознака контрахената, контрахенти не морају, по нашем мишљењу, бити присутни истодобно. Иако закон говори само о уговору и његовој овјери код суда сматрамо да се изјава странака може ставити и у записник код суда састављен од стране судије, у којем случају дакако не долази у ббзир још каква посебна овјера судије (10). Судија je дужан пригодом овјере прочитати уговор и упозорити уговорнике на његове посљедице (чл. 122, ст. 5). Међутим, ово није претпоставка за ваљаност уговора, него -je то само посебна дужност судије, чије пропуштање једино може претстављати повреду те дужности без других посљедица по ваљаност уговора. У погледу престанка односно модификације уговора дата су врло важна и оригинална ријешења, при чему су суду остављена ;широка овлаштења у оквиру одређених генералних клаузула. Закон се ограничио на престанак уговора раскидањем, а што се тиче модификадије предвидио могућност новог уређења односа међу контрахентима и промјену права примаода издржавања у доживотну ренту. Раскидање уговора бива или споразумом контрахената или на :захтјев једне од утоварајућих страна. Споразумно раскидање уговора одраз je уговорне аутономије и може услиједити и прије и послов започињања извршења уговора (чл. 125, ст. 1). Под извршењем уговора ваља у правилу разумјети извршење односно започињање извршевьа обавезе даваоца издржавања, јер за примаода издр.жвања редовно не постоји обавеза коју би морэо извршити за свог живота (предаја имовине као ньегова накнада за издржавање одлаже се до н>егове смрти). Изузетно може бити у питању и обавеза коју би прималац имао извршити за свога живота, ако je уговором преузета таква обавеза као нузгредна обавеза (напр. обавеза на Ъсигурање имовине од пожара, поплаве и сл.).

(9) Види Закон о овјеравању потписа, рукописа и преписа („Сл. лист ФНРЈ“, број 105/47, са накнадним измјенама и допунама и прописе донесене на основу овог закона).

(10) По Опћем грађанском законику није потребна посебна форма за уговор о доживотној ренти односно доживотном издржавању, док je по Предоснови Грађанског законика била предвиђена писмена форма, а за уговор између брачних другова нотаријатски акт (§ 1230, ст. 2). По швицарском праву, било да je реч о уговору уз предају имовине или постављањем даваоца издржавања за насљедника примаоца издржаваььа, тражи се форма која je потребна за уговор о насљеђу, тј. форма предвиђена за јавну изјаву посљедње воље: уговор мора бити сачињен уз учешће два 'свједока пред одређеним службеним лицем или нотаром или другим лицем које je по кантоналном праву овлаштено на вршење ових послова. Уговорници морају своју вољу истовремено изјавити службеном лицу и исцраву потписати пред њим и пред два свј едока. Ако je суконтрахент какав завод признат од стране државе, онда je довољна обична писмена форма. Чл. 522, Oser; о. с. уз чл. 522; чл. 512, 499 и сл. и чл. 907 Швипарског грађанског законика.