Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

44

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

ФРАНЦУ СКО-ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПРАВНИЧКИ ДАНИ

Југословенско-француски правнички дани претстављају годишњи састанак претставника француске и јутословенске правые теорије и праксе наизменично у Француској и Југославији. Они су посвећени поређењу и узајамној и пријател>ској дискусији појединих питања карактеристичних за оба правка система, односно за правые системе ове две земље. Први састанак je одржан маја 1956 у Паризу. Други je био у Београду (20-25 маја 1957). Сваки састанак има свој програм који се обично састоји из три основна питања која се дискутују у пленуму који сачињавају, по правилу, најмање петнаест претставника земље која je гост и знатно више претставника земље домаћина. За сваку тему се подноси лисмен и паралелан реферат француског и јутословенског стручгьака. Програм београдског састанка обухватио je следеће теме: 1. Приватноправни проблему, јавног и социјализованог предузећа у француском праву -- референт г. Р. Уен (R. Houin), декан Правног факултета у Рену, и Јавно добро, државна и друштвена имовина са аспекта приватног права —■ референт др. А. Финжгар, професор Правног факултета у Љубљани; 2. Јавно предузеНе у Француској и проблему јавног права референти гг. А. Пиже (Н. Puget), државни саветник, и А. Барбе (Н. Barbet), maître des requêtes y Државном савету, и Јавно добро, државна и друштвена имовина са аспекта ј авног права референт др. С. Поповић, саветник Секретариата за законодавство и организацију Савезног извршног већа; 3. Положај окривљеног у току кривичног процеса референти г. М. Ролан (М. Rolland), касациони судија париског Касапионог суда и др. В. Бајер, професор Правног факултета у Загребу. Да би се нашој правној јавности омогућило да се упозна са материалом овог састанка, уредништво Архива за правке и друштвене науке и уредништво Айала Правног факултета у Београду одлучили су да објаве све поднете реферате и дискусију која je вођена поводом њих. Архив je објавио y бр. 1 за 1958 реферате и дискусију о првој теми, а Анали објављују реферате и дискусију о другој теми.

ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА У ФРАНЦУСКОЈ И ПРОБЛЕМИ Ј АВНОГ ПРАВА

Анри Барбе

Ваља одмах добро подвући да су у Француској, кад je реч о ■јавним предузећима, проблеми ј авног и приватног права, тако уско повезани да их je веома тешко разликовати. То je особеност, и усу-

* О овој теми реферат je био саставио г. Анри Пиже, члан Државног савета, и послао га да буде раздељен учеснипима састанка. Међутим, пошто je он био сгтречен да дође, о овом питању поднео je свој лични реферат г. Барбе при чијем се састављању делилшчно наслањао на реферат г. Пижеа.