Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

КАРАКТЕР И САДРЖИНА ПРАВА НА РАД У СОЦИЈАЛИЗМУ С ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА СССР

Положа] човека и грађанина у друштву не представља сталну и непроменљиву категорију, него се мења и развија паралелно с одговарајућим променама (особихо развојем производных снага и продукционих односа у друштву као целини). Тако и афирмацијом социјализма мења ce у основи положа] радног човека, а рад у вези с тим, као друштвена категорнја, све више престаје да се манифестује као принуда. Управо кроз ту призму се показује да ће дал>и развитак социјалистичких друштвених односа постајати основ за потпуније и разноврсније испољавање људског стваралаштва и индивидуалности. Зато рад и све категорије у оквиру удруженог рада, па самим тим и право на рад, улазе у сферу не само нових већ и нужных елемената изградње социјалистичког друштва. Односно, право на рад се у социјализму манифесту] е кроз значење чија ]е основа дата постојећим објективно-материјалним условима (природом продукционог односа), т]. у оквиру његових материјалннх могућности ( 1 ). Управо на то] основи право на рад као једино субјективно право у социјализму ( 2 ), у ствари значи или треба да значи ово; а) да нико не може биты спречен да ради и да слободно бира радио место; подвукао П. Р.) б) обавезу друштва да ствара такве матери]алне услове који ће омогућити оживљавање овога права; в) према грађанину ко]и je способан за рад a неће да ради, социјалистичко друштво ]е ван обавезе у свим правима из радног односа, па самим тим и праву на рад. У том смислу у Праграму СКЈ стоји да су „та права (а посебно право на рад наша прим.) нужни саставни део социјалистичког демократског кретања и услов за даљи развој социализма уопште.” (подвукао П. Р.) Да би се задовољили основни критеријуми при ово] обради, тема рада je захтевала (сумарну) анализу следећих питања: схватања о појму права на рад (I), Садржина и елементи права на рад (II), Оквир заштите права на рад (III) и закључна разматрања.

(i) Е. Кардгл>: Y ставни основи социјалистинких друштвено-економских односа и Оруштвеног самоуправьан>а. »Комункст«, 1963, стр. 13.

(2) О праву на рад у капиталистичкпм државама вид. наш рад: »Право на рад и савремена копитолисгинке земље, »Јутословенска ревија за међународио право*, бр. I—3/1966, cip. 187 и след.