Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

мент економске природе против оправданости казнене накнаде односи се на постојање доста великих разлика у висини просечне казнене накнаде за исте (или битно сличне) случајеве између различитих фсдералннх јединица (нпр,, у Ст. Луису је просечна казнена накнада око 2,5 пута већа од износа накнаде гатете, у Калифорнији 1,5 пута, а у Њујорку је свега 0,5 пута већа од досуђене накнаде штете у спору 87 ). Оваква неуједначеност судске праксе има негативне економске последице на јединственом тржишту, односно угрожава принцип конкуренције, без обзира на то што се казнена накнада изриче ~само“ у око 15 процената пресуда (financial injury verdicts) у периоду између 1985. и 1994. године. 88 Најзад, високи износи казнене накнаде могу имати нежељене последице за потенцијалне купце робе или кориснике услуга, јер казнена накнада може да утнче на послодавце да повећају цене своје робе или услуга, како би се трошковп досуђене накнаде пренели на цене. 89 Етичко оспоравање оправданости казнене накнаде заснива се на аргументацији да казнена накнада постаје „уносна“ за погођено лице, које, тако, својим тужбеним захтевом за казнену накнаду (поред накнаде штете), стиче велику имовинску корист од моралног и правног деликта туженог. To посебно важи у случају кад суд досуди новчану накнаду моралне штете, тако да, на одређени начин, за нсти (правни и морални) деликт против туженог суд два пута изриче санкције - накнаду моралне штете и казнену накнаду; а погођено лице, тужнлац. добија два пута новчану накнаду новчану накнаду за моралну штету коју је претрпео, и новчану накнаду на име казнене накнаде.

Домен примене казнене накнаде Казнена накнада јавља се у америчком и канадском праву. 90 Присутна је у различптнм гранама права, а најчешће је досуђује грађански суд 91 у споровима о пуноважности или извршењу уговора о осигурању, у споровима из радног односа, као и из области трговачког права (споровп који настају из неуговорних односа између странака) - углавном спорови поводом повреде антимоно полског законодавства нли спорови у вези са повредом добрих пословних обичаја 92 и стварног права (спорови у вези са продајом

87 Ibid., стр. 10.

88 Ibidem.

89 Ibid., стр. 6.

90 Казнена накнада je предвиђена као могућа приватна казна и у канадском праву. Упоредити: Р. Heinrich, Summitry Report on Damages and Other Finacial Remedies for Patent Infrigement, AIPPI: Annuairc IX, 1995, стр. 273; видети: C. Марковић, Патентно право. Београд 1997, стр. 336.

91 E. Mollcr, N. M. Pace, S, 1 Caroll, op. cit., стр. XIII ll 8.

92 Ibid., стр. XIX.

398

Бранко А. Лубарда, Казнена накнада (стр. 382—109)