Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

je такав Драгаш Денковић могао да прихвати и послератни Архив, ма какав он био, као што су и предратни читаоци наставили да купују „Политику” или љубитељи фудбала навијају и даље за сплитског „Хајдука”. Драгаш Денковић je знао и смео да каже да je све привремено. 8 Мудрима довољно. Имао je храбрости и снаге да y Архиву сарађује до краја дајући свој лични допринос његовом мењању.

Као човек Факултета Драгаш Денковић je био више пута продекан Правног факултета и сарадник првог броја Анала Правног факултета y Београду (1953) и члан његовог Уређивачког одбора. 9 Остао je до септембра 1980. године. Анале и Факултет није напустио ни када му je, no нашим анахроним прописима, престала активна служба. Остао je везан за Анале, Факултет и своје пријатеље дајући од себе највише што je могао. У 82. години живота, на симпозијуму о научном наслеђу Правног факултета (9. априла 1992), он подноси уводни реферат о улози професора Правног факултета y борби за слободу научне мисли и председава једној седници a две и по године касније он je покретач, главни организатор (председник Организационог одбора) и главни референт на научном скупу посвећеном правној и политичкој мисли Михаила Илића (10. новембра 1994) за који je припремно и Библиографију Илићевих радова. 10 У 87. години живота Драгаш Денковић подноси y Српској академијн наука и уметности реферат: „Слободан Јовановић о подели власти” и председава седници скупа (заједно с млађим колегом Данилом Бастом) на којој сам и ја имао част да говорим.

Неуморни Драгаш Денковић успева, упркос нежном здрављу, да приреди за штампу предавања Михаила Илића из АдминистративноГ права (објављена y издању ~Службеног листа СРЈ” 1999) и да радост подели с најближим пријатељима и сарад-

8 Исшо, стр. 351.

9 Међу члановима Уређивачког одбора његово име je само y годишњем садржају за 1953. али га нема на корицама бројева за 1953. годину. Можда зато што je годишњи садржај за 1953. штампан истовремено с бројем 1/54. али ce састав Уређивачког одбора разликује.

10 Драгаш Денковић je био до сада један од ретких који je озбиљно схватио моје мишљење да би приликом познвања на научне скупове или на сарадњу y посебним зборницима било корисно с позивом послати и кратку биографију и библнографију радова личности којој ce скуп или зборник посвећује да би учесници имали неку општу оријентацију a не писали о свему и свачему. Драгаш Денковић je не само израдио библиографију са 224 јединице већ и сакупио текстове о Михаилу Илићу.

272

М. Милојевић, Наш Драгаш Денковић (trip. 266-274)