Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ницима. До последњег дана je уредно долазио на седнице Одбора за изворе српског права САНУ.

Нека овај дуги живот и радна активност буду највећа казна нашпм ранијим законодавцима који су силом прописа желели да одстране из јавног живота све оне којн им нису били симпатичнп. Данашњи законодавци, који упорно задржавају на снази прописе који су још пре шест деценија (1938) напуштени па по том враћени (почетком седамдесетих година), треба да ce над тим озбиљно замисле и бар застиде.

5. ДЕНКОВИЋ И ПРИЈАТЕЉИ

Као што je био одан Факултету тако je Денковић био одан и својим бројним пријатељима, пре свега школским друговима и колегама са студија. Деценијама je брижљиво гајио пријатељство с најближим друговима из гимназије и са студија, посебно с онима који су ce као и он касније одали науци, били они на Факултету или не. Никада нећу заборавити израз задовољства на његовом лицу (као председавајућег на скупу о научној баштини Правног факултета) када сам при крају излагања истакао вредност оцене коју je Војислав Грол изрекао о Миловану Миловановићу поткрепљујући то ставом о самом Воји Гролу који je очигледно био и Драгашев.

Шта да ce каже о ставу Драгаша Денковића према наставницима на Факултету? Нема речи које би најбоље означиле тај однос искреног поштовања професора и асистената разних генерација. Ни y деведесетим годинама живота Денковић није престајао да поштује своје професоре и да чини све да их популарише. Довољно je прочитати две-три странице Архива 1-3/96 са именима која je Драгаш Денковић сматрао вредним помена. Лично сам имао прилике да ce уверим када су y питању моји професори Константиновић, Радојковић, Беговић... He знам ко лико има данас наставника или асистената који би уложили толики труд y припремање за штампу необјављених дела својих професора као што je учинио Денковић. Добро знам колико му je било стало до одржавања научног скупа о Михаилу Илићу и до објављивања преведа његове докторске дисертације и предавања из Административног права. Имао je срећу да то доживи. He знам да ли he још неко ићи y Љубљану или свој боравак тамо користити за трагање о непознатим подацима као што je Дра-

273

М. Милојевић, Наш Драгаш Денковић (стр. 266-274)