Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

I. ИСПУЊЕНОСТ УСЛОВА ИЗ ЧЛАНА 200. 3АКОНА О ОБЛИГАЦИОНИМ ОДНОСИМА У АНАЛИЗИРАНИМ ОДЛУКАМА

9. Док je чланом 200. Закона о облигационим односима јасно дефиннсано под којим условима једно лице може да добије новчану накнаду моралне штете па између осталог и новчану накнаду за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, чланом 201. Закона о облигациошш односима je на недвосмислен начин омеђен круг лица којима y овом последњем случају припада право на правичну новчану накнаду.

Испуњеност услова из члана 200. Закона не би озбиљније могла да буде доведена y питање y анализираним одлукама. Saxon о облигационим односнма допушта накнаду моралне штете y тачно одређеним случајевима који ce односе на прецизно утврђене врсте претрпљене штете и уз задовољење тачно одређених критеријума.

У конкретном случају претрпљена je штета чију накнаду y новцу Закон о облигационим односима допушта. (А) Осим тога, рекло би ce да су критеријуми који допуштају досуђивање новчане накнаде y посматраном случају, иначе прописани Законом о облигационим односима, задовољени. (Б)

А) Посшојање иииеше због ирешриљених душевних болова услед смрти блиског лииа као један од услова права на новнану накнаду

10. Закон о облигационим односима није губио из вида приликом уређења питања новчане накнаде нематеријалне штете то да она треба да буде изузетног карактера. Стога, Закон о облигационим односима није допустио да постоји право на новчану накнаду y свим случајевима када je претпрљена одређена штета која ce не може изразити имовински.

Посебна ограничења y погледу врсте штете која може да буде поправљена правичним новчаним износом не постоје када je реч о штети која потиче од нанетих физичких болова или страха. Свака штета која потиче од претрпљених физичких болова или страха може да добије новчану сатисфакцију уколико су испуњени критеријуми предвиђени Законом о облигационим односима.

11. Насупрот томе, Закон о облигационим односима je применио један ограничавајући приступ када je реч о штетама

279

Г. Георгијевић, Новчана накнада моралне пггете... (стр. 275-290)