Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

He упуштајући ce y теоријску расправу o појму каузе, што и није предмет овога рада, чини се да је за потребе новације довољно задржати се на одредбама Закона о облигационим односима којима се предвиђа да свака уговорна обавеза мора имати допуштен основ. Основ је недопуштен ако је противан принудним прописима, јавном поретку или добрим обичајима. Претпоставља се да обавеза има основ иако није изражен. Међутим, ако основ не постоји или је недоггуштен, уговор је ништав, што је од значаја за новацију која не може бити пуноважна ако је у питању ништав уговор.

3.5. Намера странака да изврше новацију {animus novandi )

Новација се не претпоставља, те ако стране нису изразиле намеру да угасе постојећу обавезу кад су стварале нову, ранија обавеза не престаје, већ постоји и даље поред нове. 44 Из овога произилази да може постојати пуноважна стара, и пуноважна нова облигација између истих лица, али да, уколико нема намере странака да угасе стару и заснују нову облигацију, онда не може бити новације. To значи да је animus novandi битан услов новације који свој историјски извор налази још у римском посткласичном праву и који је прихваћен у савременим кодификацијама грађанског права 45 Намера странака да изврше новацију не мора бити изражена формом ad solemnitatem, али она у сваком случају мора бити извесна. У том смислу, она се у судском поступку може доказивати као и свака друга релевантна чињеница. У том контексту поставља се и питање да ли се код извесних хартија од вредности, као што су меница и чек, самим потписом истих, испољава и animus novandi , разуме се, уз друге потребне услове. Према нашем Закону о облигационим односима, издавање менице или чека због неке раније обавезе не сматра се новацијом, изузев кад је то уговорено. 46 To значи, да се у овом случају, намера мора јасно изразити кроз сагласност воља повериоца и дужника.

Али, ако је недопуштена побуда битно утицала на одлуку једног уговорника да закључи уговор и ако је то други уговорник знао или морао знати, уговор ће бити без дејства. Уговор без накнаде нема правно дејство и кад други уговорник није знао да је недопуштена побуца битно утицала на одлуку његовог сауговорника.

44 Закон о облигационим односима (чл. 349). Вид. и Коментаре ЗОО, Б. Благојевићи В. Круљ, 1105; С. Перовићи Д. Стојановић, 890.

45 Вид. француски Грађански законик (чл. 1330 после реформи, односно чл. 1273 пре реформи), према коме се новадија не претпоставља већ је погребно да воља странака у смислу новације буде јасно изражена; пшајцарски Законшс о облигацијама (чл. 116), такође, код новације предвиђа да се не претпоставља гашење старог дуга заснивањем новог; Општи имовински законшс за Црну Гору из 1888. године предвиђао је: никад се не претпоставља да је новим уговором дотадашњи укинут (чл. 622), него треба да је о томе јасна намјера страна (чл. 948).

46 Закон о облигационим односима (чл. 348, ст. 3).

181

Марко Перовић (стр. 167-187)