Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

4. ДЕЈСТВА НОВАЦИЈЕ

4.1. Примарна дејства

Дејства новације произилазе из њене дефиниције; сагласном вољом странака постојећа облигација се гаси и истовремено настаје нова која је различита у предмету и/или у правном основу. Из овога произилазе двострука примарна дејства. С једне стране, дејство новације се огледа у престанку постојећег облигационог односа између повериоца и дужника, с друге стране, дејство новације се огледа у истовременом настанку нове облигације између истих лица. О условима за правно успешну новацију већ је било речи у овом раду, тако да ћемо се на овом месту задржати само на дејствима новације. Тако, једанпут угашена стара облигација остаје без правног дејства и у случају да нова пуноважна облигација не буде извршена из било ког разлога, вољног или невољног (на пример, услед неоснованог одбијања испуњења, односно услед немогућности испуњења). Престанком старе облигације престаје и залога и јемство, изузев ако је са јемцем или залогодавцем друкчије уговорено. Исто важи и за остала споредна права која су била везана за ранију обавезу. Престанком старе облигације долази и до престанка доцње уколико је она постојала. Све ово, нагласимо још једном, спада у диспозитивне одредбе, што значи да вољом странака ова питања могу бити и друкчије регулисана, али увек у оквирима аутономије воље која је ограничена принудним прописима, јавним поретком и добрим обичајима.

4.2. Секундарна дејства

Секундарним дејством новације називамо онај посредни утицај новације који она може имати на постојање и правно дејство других облигационих односа, посебно на остале начине престанка облигација у случају обавеза са више предмета и обавеза са више дужника и поверилаца. 47

5. ЗАКЉУЧАК

1. Новација је уговор између повериоца и дужника којим се гаси постојећа облигација и истовремено ствара нова облигација која се од претходне разликује у погледу предмета обавезе и/или правног основа обавезе. За пуноважност новације потребно је сходно испунити све опште услове који се односе на закључење облигационог уговора: способност уговарања, сагласност воља, предмет и основ.

47 Вид. Закон о облигадионим односима, одредбе са више дужника или поверршаца (чл. 412-435) и са више предмета (чл. 403-411).

182

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017