Arhiv UNS — Selo
Он је крт, зрнастог прелома, бео, прозрачан и сладуњавог укуса. У водп се лако топи и то у 5 6 делова ладне и 2'5 до 3 дела вруће воде. Добија се у кристалном облику, испаравањем сурутке. При киселењу млека претворп се једна молекила млечног шеhepa у две молекиле млечне киселине, а узроке киселења напред смо навели. Кад млечна киселина дође у додир са маслом, она проузрокује образовање маслене киселпне, која даје млеку врло непрпјатан укус п мирис. Млечни шећер преобраћа се под извеснпм околностима у грожђани inehep, од кога се усљед алкоколног врења праве алкоколна nnha. На овоме се оснива грађење заносећег ппћа «кумис»-а , које Татари од кобиљег млека граде. д. С о л и. Соли, иначе зване минерални саставнп деловп налазе се у млеку у незнатној количини ; но од велике су важности кад млеко служи за рану младој стоцп, јер се поглавито из њих образују чврсти делови тела животињског. Соли се' у млеку налазе понајвише у јединењима са сирчевином , тако да сурутка садржи врло незнатну количину минерални саставни делова, што треба имати на уму при рањењу младе стоке са су г рутком. Фирстенберг је нашао у 100 делова млека 0-702 мннерални саставнп делова, и то: ФосФорокиселе соли и гвожђаног оксида . . 0 ■ 317 Угљокиселога креча .•. 0-146 Кукињске соли 0-004 Натриума 0-235 Сумпорне киселине трагови 0-702 Количина поједини саставни делова млека врло је промењива и завнси од расе, старости крава, као и од ранећих средстава, времена лактационе иериоде, доба муже и првог п последњег млека при свакој мужи. Но сравнивши многобројне хемијске анализе млека можемо рећи, да се млеко састоји из 87 делова воде и 13 делова чврстих састојака , и то : масла 4’o °|о сирчевине 4"0 « беланчевине ... 0.5 « млечног tuehepa 4’o « соли o’s «
ТЕЖАК СВЕСКА V. СТРАНА '2 5 0
18 8 6 годинл xvii