Arhiv UNS — Selo

ЈМлеко добре музаре обично је воденије од млека лошије музаре ; тако краве холандске, источно-фризландске или олденбуршкерасе, дају више млека од крава алгајске или бернске расе (coja), али Је млеко првих много лошије од млека других. Но ова разлика између саставни делова разних млека, налази се увек између следећих граница: вода 84-20 —9O-80 °| o сирчевгша и беланчевгша . . 2-70 — 7-20 « масло i • 37 — 6"70 « млечни шећер 2■ 63 s'oo « соли 0.49 — 0*93 « Пзузетак у овоме прави «ирвенац» т. Ј. млеко, коЈе се музе у прво време по телењу. Првенац млеко садржи обично мање шеhepa и масла а више беланчевине и соли, но обично млеко. Оно Је затворено-жуте боЈе и густо Је, готово балаво. Овакав карактер задржи млеко 3 4 недеље после телења; но обично само првих дана по телењу претрпи оно велпку промену у саставнпм деловима. ■Тако по Буспнголт-у садржи млеко краве првога дана по телењу у Ј 00 делова : воде 77-40 делова сирчевине и боланчевине . . . 15 •6 0 « масла 2-60 « млечног шећера 3 - 60 « соли . 0 80 « ПодробниЈе опите чинио Је Крузиус, коЈи Је приметио да првенац лошнЈи музара садржи много више беланчевине и соли, од првенца добрих музара, као што се то и из следеће таблице види :

1. Млеко лоше музаре

ТЕЖАК СВЕСКА V. СТРАНА 25 1

18 8 6 година xvii

ДАН ПО ТЕЛЕЊУ ЧВРСТИХ САСТОЈАКА ВОДЕ МАСЛА ШбЋЕРА БЕЛАНЧЕВИНЕ ! Одма по телењу . . . 38-4 61-6 8'4 0-0 15 - 5 1 дана 30-1 69-9 б'9 0-2 13-7 2 (( 23-1 76-9 6-2 0-9 10-9 3 (( 15 ■ 3 84-7 4-0 2-5 8-6 4 « 14-9 85-1 4-5 3-6 5-1 5 « 13-7 86-3 3-7 3-9 3-4 6 « 12-9 87-1 з-о 4-3 2-0 7 ( ( 12-5 87-б 2-5 4-2 2-1 8 « 12-7 87-3 3-1 4’5 1-7 14 « 12-6 87-4 2-5 4-3 1-6 21 « 12-1 87-9 2-3 4‘6 0-9 28 « 12-4 87'6 2-6 4-4 0-7