Arhiv UNS — Selo
за ваљано вино, какво се тражи у\Светској трговини. Међу самим производницима мало их је, којп би знали и хтели да се лате тог посла. Велика је разлика између новог и старог впна. Ново је вино тек у пола готов производ. Од свега, што се у добром вину цени, има оно само једино својство, да опија, а од благости куса п изречне ароме нема у новоме впну ни трага. Та далеко већма цењена својства него што је опојно тек су у своме зачетку и отуд долази онај неопредељени карактер сваког новог вина, који увек знаоца одбија. Истом кад шира преври и шећер се у алкохол претвори, настају у вину тихе и лагане промене, које су у његовој нарави основане и тек кад се оне обаве, постаје вино племенито пиће. Неки део саставака, ко]и се налази још у новом вину , мора да се излучи , други део да се хемијски преобрази , од чега вино са свим нова својства добија. У том се састоји развнтак вина и исти се мора причекати, јер само тако ћемо добити савршен производ, имаћемо старо вино, које се сем свега другог одликује нарочито и посто]аношћу, а то ]е увет, који је у трговини најважнији. Вину треба дакле оставити времена да се преобрази. Време то није за свако вино једнако дуго, гдекоје сазри т. ј. достигне врхпак свога развитка раније, друго доцније. Баш боља јужна вина требају дуго времена , док дођу до највишег степена савршенства , али се после у толико дуже одрже на том степену, 30, 40 и више година, дочим се вино, које је већ друге године са свим сазрело, ретко дуже држи од 5 —6 година. Славно бордовско вино развије се н. пр. у бурету до свог савршенства пстом за десет година. У извесним приликама даје се иначе то време скратити згодним поступцима. Овамо спада чешће претакање, чишћење, бистрење, зрачење, цеђење, пастеризовање. Све су то радови, које искусни винарски трговци у западним земљама добро познају и без којих се неда данас у том послу напредовати. Ново је вино то исто што и полузрела јабука. Поједи је и лако се можеш разболети, дочим зрео плод човека разгали и освежи. И ново вино штетно је по здравље. Врло лако може од њега да оболи желудац , онај , који га више пије , добија зверску ћуд и сутра дан грозан мамурлук. Од доброг старог вина нема никад тих посљедица, по којима се иначе може доста сигурно оцеиити ваљаност некога вина. Сва слава, што је вину одаваху песници и мудраци свију векова, односи се само на старо вино. Само отаро вино пријатно развесели и мисли разведри, човек се од њега лено расположи, а иема се плашити иступа и мамурлука , само је старо вино онај дар богова , који умореноме снагу повраћа и болесника крепи и оживљава.
ТЕЖ.4К СВЕСКА V. СТРАНА 25 5
18 8 6 година svii