Arhiv UNS — Selo

С тога је права вино, да буде од њега оно што треба да буде, него га нити док је још ново. То прерано трошење вина код нас је на жалост јако распрострањено и то је једна сметња , која јако отежава развитак нашег винарства. Због тог је у опште врло тешко говорити о характеру нашег вина, јер до потпуног развитка свога характера може оно да дође у мало прилика. Из винарскнх крајева, којп су на гласу, никад се друкчпје вино и не извози на страну него старо. Тада показује оно потпуно развијен характер свога земљишта и само на тај начпн постиже онда впсоке цене. Ако се жели , да српско впно стече «пијацу» у свету и да тим послужи повећању благостања у земљи , онда се то даје постићи само старим вином. Пзвоз новога вина пз земље исто је то што и извоз сировпне, а увоз старога вина то исто што и увоз израђене робе. Народно-привредни пнтереси захтевају да се и једно и друго колико је могуће ограничп. Колико пута ппјемо мп у Београду или Нпшу ту исту нашу сировину, али зналачки обрађену као делпкатан напитак под именом бордоског или под другом којом чувеном Фирмом, да како уз десетоструку наплату! Да смо бпли момци ,па да смо је сами као што треба обрадили, била би премија наша, овако је право да се наплати онај, који је то израдио. Да се производи код нас старо вино у знатнијој мери нужно би било, да се винарска вештина већма распростре у народу. Данас се она налази једнако у повоју. За велику већпну наших внноградара састоји се та вештина једпно у том, да спроведу врење. Јели једном вино преврило, онда су они са својим послом готови и мпсле, да су тим за свој производ урадпли све, што су могли. Али већ напред смо рекли, да је ново вино само у пола готов производ, да је још сировина и да због тога неможе ни иматп цену као савршен производ. Та је ствар позната , да од вредности неког Фабрпканта преставља сировина саразмерно мален део! Па ни само врење , тај једини посао већпне наших виноградара не спроведе се увек као што треба. Вино, које је уредно преврило, куповаће винарскп трговци вазда радо, јер знају да he имати посла са ваљаном сировином , која he им труд око њеног усавршавања сигурно наплатпти. Алп вино, које није са свпм преврело, ставља купцу у изглед стотине неприлика, које he имати при даљем његовом обрађивању, он купује «мачку у џаку» и с тога га радије и не купује или далеко исиод вредности. Није лн са свим наравно, да впнарски трговци бегају од таквих предела, који су на гласу са непреврелог впна? Случајеви, да внно не преври потпуно, догађају се најчешће баш оних година, кад је грозкђе најбоље. Таква добра година за вино

ТЕЖАК CBECKA V. СТРАНА 256

1886 годнпа xvu