Arhiv UNS — Selo

Dass der Honig, dank seiner wohltuenden Eigenchaften, asuch in die moderne Kosmetik aufgenommen ist, wird wohl bekannt sein. Viele, fiir die Schonheitsplege bestimmten Mittel werden geruhmt als etwas „а la base du miel“ hergestelltes. Der Honig wird nicht nur im rohem Zustand als Nahrungsmittel gebraucht, sondern wird auch in der Kiiche und im Keller verarbeitet, ohne dabei etwas wesentliches an seinen Werten einzubiissen. Wir behalten uns vor, in den folgenden Nummern unserer Zeitschrift einige Rezepte in denen Honig verwendet wird, unseren Lesern mitzuteilen. Diese Rezepte nehmen wir auch aus dem oben erwahnten Biichlein. Sremski Karlovci

Prof. Grigorije Mikić

Проф. Г. Микић: Мед као храна и лек. Под овим насловом изишла је недавно кљижица др. Филипа у издању немачког часописа „Leipziger Bienenzeitung“. Овде о њој r. Микић износи опширан реферат, а уједно и неке своје напомене. Мед као чист природни производ служи и као храна и као лек. Као храна он је толико лак, да наш прибор за варење с њиме скоро и нема посла. Баш због тога мед се може давати као лака храна болесницима и онима који држе диету. Нарочито се он препоручује слабој и малокрвној деци и дојиљама. Употреба меда са млеком највише се препоручује: код парања (голицања) у врату, код кашљања и промуклости, код магареКег кашља, затвора, грипе, цревног катара, несанице и т. д. У свима овим случајевима мед је срешсшво које иомаже менење, а лечење се иначе мора предузети. Мед је у најновије време нашао извесну примену и у косметици, јер се он меша са неким косметичким сретствима. Највећа његова употреба је у кухињи, где он улази као важан саставни део у разна јела, поглавито у колаче. У горе споменутој књижици спомиње се читав низ рецепата, у којима се измефу осталога мора да употреби и мед. Г. Микњћ ће посебноспоменути неколико оваквих рецепата у идућим бројевима нашега листа. у..

11