Arhiv UNS — Selo

gnojidbu, dahle ona boja sadrže fosfornu biselinu, dušib, halij i vapno (kreč). To su gnojiva Kas ili Nikofoskal. Ova se gnojiva, a naročito Nitrofoshal, mogu upotrebiti već od jeseni, pa hroz cijelu zimu, i rano u proljeće, doh se Kas može upotrebiti u proljeće pa i nešto hasnije nego Nitrofoshal. Najbolje je da se umjetni gnoj posipa širom po cijeloj površini, jer su se žilice loze raširile po cijeloj površini tražeći hranu. No može se upotrebiti i oho samog čohota taho da se oho 30 cm. daleho od samog čohota ishopa plitha, ali široha, jama i u nju se posipa gnoj i zagrne. Na jedan se čohot uzima već prema tomu, hada je vinograd gnojen, ođ 8 do 15 dehagrama. Aho je vinograd gnojen prije 3 gođine, uzima se 8 do 10 dehagrama, aho je pah gnojen prije više godina .uzima se 12 do 15 dehagrama po jednom čohotu. Preporučujemo međutim i upotrebu stajshog gnoja na taj način da vinogradari upotrebe manji dio stajshog gnoja a ostatah dodavaju u oblihu umjetnog gnoja. Ovo je vrlo dobro i đobiva se odličan rezultat. Koje pvednosti imaju dakle umjetna gnojiva u vinogcadu? 1. Doprema je vrlo lagana. 2. Sipanje je brzo i jeftino. 3. Umjetni gnoj djeluje dvije do tri godine. 4. Umjetni gnoj stvara jahu lozu, jahe pupove, hoji slijedeće godine obilno rode. 5. Umjetni gnoj čini da loza ranije sazrije, pa je otporna naročito protiv zimshih nepogoda. 6. Tahova je loza otpornija i protiv raznih bolesti. 7. Umjetni gnoj daje i rentu, jer se povisuje prirod i poboljšava hvalitet. U umjetnim se gnojivima naime dovažaju baš ona hraniva, hoja loza treba. Mi vidimo da su za vinograđ potrebna umjetna gnojiva, ali moramo da naglasimo, da je ust pravilno gnojenje potvebno i rastumno obrađivanje i pravovremeno prskanje modrom galicom, kako bismo pravovremeno sprečiti najopasniju bolest peronosporu.

Prof. Dr. V. Mandekić

POLJOPRIVREDNI PREGLED APRIL 1958

25