Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

'

10 ___Архив за историју српске православне карловачке митрополије

ниње само свјаштеническују чест и приход до смерти даби сја могл хранити,“)

Јереј Димитриј (Поповић в. „Митрополија — — 51. А.) долнија вароши осјечкија, стар 35 љ. шесто заминуло (по „Митрополија — = 25 љ.) родом из Борова, воспитанием сего мјеста, учил книгу у Ораовици мон. код покојнаго арх. Арсенија. Рукоположил

јего на диаконство и поповство владика Максим Гавријловић, се 4. љето. Свидјетелства неимат, сингелију имат от него тогоже времене јему дану. Тајне церковне зна на изуст редом добрје, но

форме не знает, извјестие имат написато, прочее заповједи нова завјета невједает. Десјат заповједеј божии в кратцје знает добрје; сили церковнаго преданија слабо искусан; неможет отвјетовати начином протопопа Павка ексаменом како шпецифице у ексархе Јоана ексамену пописан јест. Читает средње, писати может доста добро напросто. Појати сербски зна. -

Диакон Илија габошки стар 23 љ. родом из шанца Немаца, училсја в Даљу код њекоего Григорија мештера и код Јоана и код Манојла нињешњаго магистра два љета.

Рукоположил га на степен диаконски Максим Вл. себишки, се второе љето замичуло о успении пресв. Богоматере, и от того времене училсја в Даље диаконовати и читати.

Таинства церковнаја без форми вједает, тако блаженства, седм даров Духа свјатаго, плодов Духа свјатаго, седм дјел милости тјелеснија. Седм дјел милости духовнија вједает наизуст, тако десјат заповједеј божиих в кратцје, толкование учил на изуст, заборавил, сад не може на изуст.

Писати слабо, појати сербски самогласно зна, читати средне

может, извјестие о таинствах церковних имат преписато, јеште

#) Из својеручног записа на једној цедуљици вл. Максима Гавријловића, која се налази у патријарашкој библијотеци, види се да је прота Павко био здраво незгодан и раз- | вратан човек.

Владика рече за њега — свога нећака —: „Ведомо творимо малом сиом граматом, кому да би потребно било от дел протопопи Павка, која су Нам прежде извјествована: !. 2. 3. 4, навађају се његова похотна дела. 5. Порад његова неваљала обичаја, и његови дел, кад смо га постављали на протопопство, јесу сви Христијани устали и нас молили да га непостављамо. И ми преко воље свих Христиана постависмо га и помиловали смо га, како своего нећака, и от свих његових дела заклонили и покрили. 6.) Блаженопочивши митр. Вићентије (Поповић Т 1725.) много крат су Нам говорили да би га протерали и истерали како неваљала чловека, и ми нисмо ктели, негосмо га чували и покривали. (У то је доба Осек спадао под сечујског владику). 7.) Млађе Наше не почитује. 8.) Избрао је себе архиереа другаго, а мене своего архиереа и архипастира заборавио, устами ме чати, а сердце му. далече отстоит. 9.) И обзнањуе се како је тукао протопопа Павко једног Немца и једну Шокицу безчастио, и она је њему непоштено говорила и срамотила, како не би потребно било 10) Како је вишеименовани протопопа Павко псовао попа Николу у цркви и пред црквом када се преставио покојни Стефан Мишин син, и тогда звао га је поп Никола да свете водицу, и он се на његову водицу ——. 11.) Била је прешенција с. римске цркве овде у вароши осечкој, и по њиховоме обичају онај дан гоштение и торжаство творили, и тогда је пр. Павко на ниову част незван ишао и тогда је госпои бировљевици тајне отдавао и бирова вином полио, и на то имамо тужбу от них на него. И тај пр. Павко ходи по мејана и пие и залаже епитрахиљ црковни у мејани, и Шокице крог от них себи појасеве. 12) И сврх тих више писатих тужб, васегда имамо тужбу от Христиан, кои се находе овде у вариши осечкој поради његова неваљалога обичија дз га не ће имати себе ни за протопопу ни за свјаштеника.