Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 99

–~

Движимаже сија бити разумјејутсја: 1. жито, 2. 306, 3. кокурузи, 4. вино, 5. ракиа, 6. волови теглећи, 7. кони, 8. краве, 9. овце, 10. козе, 11. свиње, 12. кошнице, и прочаја такова, гдје кромје сих _"рубрик что обрјетаетсја. |

Годишниј приход монастира у суми нарочито поставити се могут на прилику само у оних монастирех, коториј от њекоих сел уговорену таксу за дрварину на шуму примајут, а прочи приход да састоитсја в' натуралиах, то јест у десетку на примјер от жита и вина (обаче и то не у сваком писати, занеже у сваком неима обојаго десетка) коториј десетак ние всјакаго љета раван, но како година донесет, тако и десетак кад менше, кад више износит, но и тај десетак цјелиј непродаетсе, да би се сума знала, но једно потрошитсе на препитание братства, друго даетсја у промјену за друге монастирске потребе в' мјесто новаца, прочимже намирујутсе слуге у мјесто плаће, а остало иждиваетсе на дјелатеље и материале, на здание монастирско, колико онога љета приход заклопити может. Сљедователње монастир за сталниј годишниј свој приход какову суму положити не может. Но колико година донесет толико на свое препитание, одјејание, црковне потребе и зданија нуждна иждива.

Посем да поставитсе число точију, коликое досље Јеромонахов, колико диаконов и колико монахов бивало у том монастиру. Таже колико их ниње находитсе, во особливој рубрики такожде по числу, а не имено поставити.

При концу описаниа монастирскаго да положитсе шпецифице, јест ли тој монастир 1. должен 2. кому по имену и прозвишчу и месту 3. колико сумом 4. от коего времене или когда те новце позајмил 5. на коју потребу задужилсе 6. без залога ли или на залог и чтоје у залог дал именовати 7. колико от того платил и когда и 8. колико јешче должен.

јешче же они Игумени от Нас нареждени у сваком монастиру нарочно да вопрошајут: јест ли монастир петроварадинскому јевреину Хершлу должен, колико, от коего времене, у хеспапу ли или у новцу вајал, на коју потребу, на залог ли, и каков, или без залога, јест ли что от того, и колико, и когда платил, и колико јешче должен.

Сие описание за долг Хершлу, ашче коториј монастир бил би должен или не бил, всјачески код сваког монастира поменути треба ашче јест, ашче њест должен Хершлу.

Вејакаго монастира написание да подпишет Игумен, Еклисиарх и двоица от заклетих старцев с' приложением печата монастирскаго. Таже написаниа веја Нам да принесут во оригинаље, а кијждо монастир да оставит себје копију в' протокоље.

Дјело сие требует поспјешениа, сего ради да имут они от Нас нареждени Игумени абие по монастири поћи, и без забавлениа дјело сие свершити, извјестно и обстојателно, и онако, како в' коем

монастирје что обрјетаетсја: да не би посље кое сумњение родилосе, | >»

ашче би иначе гдје что обрјеталосе, а иначе би написание содержавало. Да јављат же монастиреј настојателем за тајнују вједомост, како глас јест, да ће и вармећа тајним образом пописивати, за то

да се хранет, от онаго что у пољу и јавно, чтолибо утајати. #