Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

152 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

пречекајте малко. Он се дакле сигурно на мене срди и виче, а ја се на њега никад расрдити не могу, јербо ја му во истину нисам крив шта је он на тај начин глуп, а и глупо гордељив, за кое ја ни најмање отговоран нисам, јербо сам га тек сасвим у већ зрелим његовим годинама упознао, и како В. П. тако и мени његово васпитание ние нам вовјерено било.

Ја сам по дужности и точњејшем високопочитанију мом према В. П. мог оца и највећег благодјеја — све ово као што у ствари и истина јест, јавити Вам моро, јербо грјех би ми највећи био, и у самом помислу В. П. увредити. О свему прочем Радован ће вас обстојателно известити знати.

У осталом како ја, тако и Јово љубећи вам свету Десницу, и високој милости и отеческом покровителству вам крјепко здравље, у глубочајшем страхопочитанију изумирем вашег високопреосвјашченства У Вршцу 28. Јануариа 1849.

" нижајшиј клиент

Методиј Миланковић с. р. протосингел.

А Патриарх Сербскиј Јосиф Преосвјашчењејшему и високодостојњејшему Господину Стефану Поповићу 5

Епископу вершачкому и караншебешкому Званично. в Мон. Фенецје.

През. М. 256.

Ваше Преосвјашченство! Господин Епископ Трансилванскиј, " Андреј Шагуна средствием прикљученаго здје во преписи '/, от 16. Марта т. љ. из Виени на нас управленаго писанија своего, молит за подкрјепление церковнија и политическија самосталности Народа валахијскаго происходјашчија из основоположенија равенства прав народов и Народностеј.

Сообшчајушче В. П. сие, ожидати скорјејшаго вашего во преважном предметје сем мњенија и изјасњенија, и с отмјеним почитанием и љубовију јесам

Вашего Преосвјашченства

В Земуње 11. Априлиа 1849. Обвјазателњејшиј Пр. В Фенецје 15. Априлиа 1849. ЈОСИЊАТ

2 Ер етис :

Ваше Блаженство Милостивјејшиј Господине !

Между густившимисја облаки положенија моего со всјакија страни судбополнаго, представљаетмисја јединаја свјетлост, и внеј упованије, котораја високое вашего Блаженства лице аки јединоје тихоје и спасителноје прибјежишче утјеху всих моих печалних ча-

сјех принести могушчеје мње показивает.