Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

162 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

С тога и овде велимо: чувајмо стара писма и ако их нисмо у стању сами употребити и обелоданити, шаљимо их онима који су то у стању.

А како је паметно наређење да парохијски свештеници воде месну „Хронику“, показује и поменути запис поп Илије Петровића. С тога би требао наш св. Архијерејски Синод да изда наредбу на све епархије, да су свештеници дужни вољно водити је, а том приликом свештенике и упутити да пазе на налазеће се у црквама старе књиге и рукописе и да их ником не поклањају или мењају за нове.

У последње су време заишли неки књижевни перјари, који купе старине и ако их не могу бадава добити, дају за њих незнатне ствари или нове књиге.

1.

ДВЕ СТАРЕ СИНЂЕЛИЈЕ.

У „Гласу истине“ је за 1886. на стр. 158/9. покојни Владимир Красић навео „две старе синђелије“ и то под !. Синђелију патријарха Арсенија Јовановића Шакабенте од 13. Августа 1732., а под П. Петра Петровића от Његуш епископа чарногорскаго од 20. октобра 1801.

Красић је обелоданио доста лепих ствари из наше прошлости и расправа написао од трајне вредности.

Он је имао велике рутине у обелодавању старих рукописа и савесно Е“ је износио.

Ну, како је могао рећи за наведени под |. рукопис — управо бакрорезну радњу — да је оно синђелија, ми не знамо и морамо се чудити да је тако шта могао рећи за њу.

А чудимо се с тога, што оно није синђелија — синђелија је оно наведено под П[. — него опросница (разрешница) грехова, што су наши патријарси издавали за новац.

Имамо таких опросница — разрешница — бакарних радњи

од патријарха Арсенија Црнојевића око 1700. патријарха Мојсија Рајовића од 1716.

Црнојевића смо навели у целости у 2. бр. „Српског сиона“ за 1905. и рекли смо да је и Рајовића у свему равна Црнојевићевој.

Обелодањена у „Гласу истине“ Јовановића Шакабентина мало је друкчија од Црнојевићеве. 5

У осталом, као што смо рекли у „Срп. сиону“, велимо и овде, дате опроснице — разрешнице — нису издавали само наши Иги, него су их издавали и васељенски патријарси.

Тако је у „Јавору“ за 1890. бр. 1. обелоданио парох Емил Бе тако Паја патријарха јерусалимског и целе Палестине од 1744.

=

ж ж Добротом нашег пријатеља јеромонаха и пароха трстанског Нићифора Вукадиновића дошли смо до опроснице Партинијеве од 1756., која се у нечем разликује од оне од 1744. о десне је стране васкресеније Христово, с леве св. Јаков, а у среди вазнесение Господње.