Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за _ историју српске православне карловачке митрополије 183

и свитком утвержденија Епископу даванија податки и приходи от сидоксие, вјенчанице, димнице и'проче милостине изручујте благохотно без роптаниа и умалениа нарежденому надзиратељу и економу Епископин тоја, вједушче, јако он повељение имат веја духом кротости пријмати без умноженија или умаленија, како ће от всего приставничества свога слово и отвјет воздати мошчи. За кое усердие Ми вам и домочадцем вашим Молитву и Благословение посилаем. Дано в' Митрополии Нашеј в' Карловцје 23. Октовриа 1769. љета. Смирениј Архиепископ и Митрополит

МО 41 | Јоан Георгиевич с. р.

|.

Како је Митрополит Ђорђевић јереја Никиту поставио за настојатеља-Администратора у „горњем пределу будимске епархије“, то је он подједно као што видесмо поставио био за Администратора мохачког протопопијата — дољњег предела будимске епархије — архимандрита грабовачког Софронија Кириловића и као што се види из дољњег прилога, морао је он пре тога известити о томе свештенство истог протопопијата, које се изјавило да је вољно примити га за Администратора.

Сам акт гласи: |

Високо Преосвјашчењејшиј и Превосходителњешиј ЕР. Г. Архиепископ и Митрополит, нам особити отче и Архипастирју всемилостивјејши. По повељенију Вашего Превосходителства, собрасмо свјашченике здје в Мухач, и Вашу заповјест изјависмо, коју разумјесмо чрез отца намјестника и депутирта нашего“), в' коем свјашченици вси покорни и послушни Вашој заповједи. Како заповједи Ваше Високо Преосвјашченство, Ми посве послушни и покорни, а за пречестњејшаго Г. Архимандрита Софронија (Кириловића) ми ради јего примити и имјети неже ли другога инаго да нам Администратор буде, понеже он нам свјашченству познат, тако Христијаном, а и Господом официрем како комитатским тако и земалским. Мислим да хошчет бити мир между свјашченици и христиани.

Присем остаем приљежно припадајушче ко свјатим стопам ног ваших и јесми

Вашего Високо Преосвјашченства и Архипастирја Нашего

всепокорњејшиј и нижајшиј сини и раби Симеон Станкович с. р.

протопоп со свјашченством,

а 2. 1769. в' Мухачје.

#) Свештенички посланик на сабору 1769. био је за мохачки срез намесник протопопски Јован Ратковић из Ланчуга,