Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

МИН

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 341

Фелон од жуте свиле; стихар од фарбаног платна, 2 епитрахиља — од црвеног мусула; наруквице од морасте кацифе; појас тканица. Темпло: просто, горе Распјатије, 12 апостола, 4 престолне иконе, двери просте, 5 кандила од туча и плеха. Књиге: Псалтир велики, Минеј празднични и општи, типа лавовског, 2 Октоиха, Апосто лавовски, Триод постни на средњем колу и цветни на малом колу.

При Олтару: 2 певнице просте, 2 чирака од дрвета простог, а

иконостаса и на њима плаштанице; петохлебница од калаја, кандило од белог стакла. Барјак од ал свиле.

У Паперти: 2 чирака од земље, крстионица у стени. Гробље неограђено. Црквени син Максим терзија.

Ексамен свештенички:

1. Поп Михаил Арсенијевић, из Турије, 35 год. учио сеу Варадину код попа Јована, оженио се од 18 год. има сина и 3 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1748. Маја 3., има правила и прописане књиге.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр. Репартиције 1 фр. 30 кр.

2. Поп Никола Крањац, р. из села Канака, 24 год., учио се у ман. Сент-Ђурђу код јрм. Јова, оженио се од 16 год., има 2 сина, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1753. Јунија 16. правила има.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр. Репартиције ! фр. 30 кр. 30. Село Сечан.

Црква започета од цигље, но није довршена на старом темељу црквеном, Антиминс осветио Николај Димитријевић 1733. Нов. 3. Кивот од жутог плеха, св. Миро имају, петохлебница нова од калаја, 3 чирака од меда, путир од калаја, дискос од пиринџа, звездица од плеха, аер и дарци од црвеног картуна, кандило од туча, 1 звонце.

Фелона 3 и 3 стихара од белог платна; 2 наруквице од беле свиле; појас — тканица.

Књиге: Јеванђеље велико, 2 Октоиха, Шестоднев, Псалтир велики, Минеј опшчак и празднични, Соборник; 4 престолне иконе, Успеније Богородичино, 12 апостола на даски, Пророци и Распјатие нови молерај, певнице, Архиерејски сто и 44 мирске столице.

Гробље неограђено. Епитроп Милован Вукшичин. Домова 40.

Ексамен свештенички:

· 1. Поп јован Стојков, р. из Шова — Бачке —, 35 год., учио се у Варадину код Г. Епископа будимског (Дијонисија Новаковића) учитеља и префекта школа варадинских, оженио се од 17 год. има сина, зађаконио га и запопио Висаријон Павловић бачки 1743. Маја 23., а синђелију добио од Георгија Поповића на парохију 1745. Нов. 10., има правила и прописане књиге. 2. Поп Лазар јовановић, р. из Мацедоние села Шања, 38 год., учио се у Неузини код попа Новака, оженио се од 25 год., има сина и кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1753. Јан. 16.