Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије — 129

Прерађена уредба не шири не само министерску наредбу ном предкоснуто рескриптуално определење не, дочим 8. 20. припушта на избор и оне, који стоје под казненом тужбом ил истрагом, а и оне, који имајући рачун о каквом обштинском добру ил заводу положити, такав за месец дана преко даног им рока нису положили.

Тако је битна, и од веће још важности разлика у смотрењу пасивног изборног права између упитних наређења.

__Министерска наредба (8. 24.) иште за пасивно право: „прилежно участије у богослужењу и у св. тајној вечери, а к томе и честно живота прохожденије.“

Така условија захтевају у главном и сва скоро устројства обштина евангеличке цркве и у другим државама, чему за доказ могу служити између других у Пруској Кћешзећ-УМ/езНанзсће Кигећеп Огдпшпа хот 5. Мага 1855..8. 22. ипа Кктћсће Детејтде-Огапипе шет фе озШсћеп Ргомпхеп Ргеиззепз уот 29. Јин 1850. 5. 8., даље Напоуегатзсће Кисћеп Могафапде ипа Зупода! Огдпипе уот 9. окбођег 1864. 8. 13, у Баварској Кигсћеп-Мегћаззипо дег РЕаЈ2 8. 7. ипа јепе Вауегпз Феззена дЧез Кћетз уот 7. окб. 1850. 8. 6; — Фе Кисћеп Мепазвипо уот Ми тетђего Б. Мегогапипе мот 25. Јаппег 1851. 5. 7., Фе Кусћеп-Мегћаззипо дез Огоззћеглоо ћитз Вадеп: Епазз уот Јаћге 1861. 8. 30; Хасћзеп-Мантаг Елзепасћ К;сћеп-бететде-Огдпипа уот 4. Јиш 1851. 8. 9. — Медегвасћајзсће Копедеганоп-К!тећеп Огдапипе уот 14. Зеретђег 1839. 5. 60. и из чега се види да су сви фактори, који су при грађењу тих устројства судјеловали, морали и сугласни бити у томе, да су предложена определења за достижене и унапређење цјели црквене сопашо зте диа поп, рачунајући па и закључујући право да од представника и одборника црквенообштинских, који оно што црква од сљедбеника својих по превосходству и с пуним правом искати може и иште, а да се у истини сљедбеником њеним назвати и сматрати па и права односно уживати може, дјелом самим врше и точно набљудавају — може с поузданошћу и очекивати, да ће цјели црквеној и у религиозно-моралном па и у материјалном правцу свакојако ревностно и савјестно служити. И није друкчије; па у томе с тога и позива ту гаНо |ес1в.

Таква условија не иште Рескрипт (8. 14.) а најмање прерађена уредба (3. 21.); будући да по уредби тој може сваки участник у пасивном праву избора бити, ако само својства у 5. 20. за активно избора право има, и ако још к томе под стециштом и старатељством не стоји, па макар би он под казненом тужбом односно исстрагом стојао; макар би такав, имајући рачун о каквом општинском добру ил заводу положити такав за месец дана преко даног му рока и не положио — као што то Рескрипт и за активно право избора (8. 13.) иште; — и макар као такав и крајње не црквен штећотозап, морална и материјална пропалица био. Он ипак при свем том може о цркви и црквеним стварима располагати, јер је члан скупштине; може дакле као такав бити, као што и јесте, члан конзисторије, епарх. админ. и школског одбора, митрополитског црквеног и школ. савета, саборског одбора, епархијалне скупштине и самог Сабора !

„Архив“ св, |. 9