Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 183

Управу парохије руководи Парох односно парохијски клир (5. 26.), али за управу местног црквеног иметка и школа стоје уз пароха два органа:

а.) црквена Скупштина 6.) школски одбор (8. 27.)

Што се тиче броја скупштинара, тај нити је сувише мален

(најмањи је 6) нити сувише велики (највећи 24) тако, да би се са

таким телом много поспешније делати дало, него са данашњим скуп-

штинама, од којих гдекоје броје 120 чланова, дочим Сабор који

репрезентира читаву Митрополију не броји више од 165

Најпосле што се тиче Манастирске управе, наређење тичуће се ове, одговара подпуно канонима и монашким правилама, а нај-_ после и природи добара манастирских као црквених.

О природи тих добара доста је то да истакнем, да та добра такођер нису народна у оном смислу, како то народна странка схваћа, него добра срп. прав. народне цркве, која служе на конкретну. црквену цел, и која се од те цели исто тако немогу отуђити, као што се ни једно заветно добро од истакнуте му цели одстранити не може, и не сме.)

Као црквена добра пак имају она своју надлежну им управу, и с тога не могу се ставити под управу Сабора или његових органа, а још мање могу се добра та па световне цели употребити. — О чему сведоче прав. 4. ТУ. — 49. пето—шестог всел. Сабора трулског, и прав, 12, и 13. УП.

Пошто гореприложени Пројект, као што сам напред рекао, садржава само нацрт устројства Митрополије у главним потезима, по себи се разуме, да су за изведење тога устројства нужне још многе друге специјалне наредбе; те су означене у 559. 13.165. 19. 26. 29. и 30.

Што се тиче одредбе, да сви чланови органа Митрополитске и Епископске управе служе безплатно, то се наредба та мотивира тиме, што засада непостоје никакви извори, одакле би се реченим члановима дневница дати могла.

Дочим напослетку не пропуштам истакнути још и одредбу 8. 2. по којој највише право надзора Њег. Величанства — над прав. срп. Митрополијом Карловачком овим предизложеним устројством има недотакнуто остати, прелазим сада на последњи одсек овог препонизног извештаја мога, а наиме на одређење одношаја између цркве и државе у опште и моје цркве и угарске државе по наособ, као и отуд изтичућих међусобних права и дужности, чиме ће се уједно разјаснити и уводна одредба гореприложеног пројекта, у којој би се набрајали државни закони и друге специјалне српске цркве тичуће се основне наредбе, које биће и битности те цркве и

њена права осигуравају.

#) Спрома Герман није знао да ће и његово заветно добро; одређена свота — фонд за издржавање и потпомагање свештеничких удовица и сирочади из Архидијецезе незаконитим путем изменити. Уред.