Beogradske novine

Naklada: Beogradsko novinsko društvo, Beograd.

Odgovoran za uredništvo: JURAJ GROF ORŠIĆ SLAVETIĆKI.

Strana 4.

Beograd, utorak

Beogradske Novine

Broj 2.

Propast ,,Yosaka Maru“. Novi težak udar za Englesku. „Kolnislhe Zeitung" javlja : Za englesku je novčanu politiku veliki gubitak propast poštanskog parobroda ,,Yosaka Maru“ u Sredozemnom moru. Japanska je finansijska komisija riješila još mjeseca decembra 1914. godine, da iz Engleske prenese svojih 40 milijona u zlatu, jer je ovo zlato bilo potrebno Japanu, zbog trgovinskog saobraćaja sa Amerikom. Kako je pak od podvodnica postojala velika opasnost, riješile su sporazumno Japan i Engleska, da se zlato iz Engleske za Japan prenese na više parobroda. Jedan od parobroda, na kojemu je prenošenozlato, bio je i parobrod, koji jesadapotopljen. Ne samo, da će zbog toga pretrpiti veliku štetu osiguravajuća društva, nego će sada Engleska Banka i po drugi put da da milijone, koje je već jedanput dala. Naš hitac iz torpeda pogodio je engleski trgovački život na najosjetljivijem mjestu. Svi putnici su se spasli. Jedna londonska brzojavna agencija javlja, da su se blagodareći brzim i pametnim naredbama, koje su izdate, spasli ne samo svi putnici sa broda, koji je potonuo, nego se uspjelo spasti i sva momčad od posade. Japanci su vrlo oprezni i kod njih je običaj, da se svakom putniku, još odmah pri ulasku u brod, ukaže njegovo mjesto na čunu za spasavanje, ako bi bila potreba, da je potraži sklonište na tim čunovima. Osim toga su japanski časnici i vojnici održavali primjerni red prilikom potonuća broda, te je tako svima |putnicima, pa i momčadi od posade i moglo poći za rukom, da se spasu. Ovo treba naročito istaći, jer je sasvim

drukčije bilo prilikom potonuća „Ancone". Tu se posada, sastavljena od samih Talijana nije ni najmanjestarala o tome, da dovede u sigurnost putnike, nego je samo gledala sama da se spase. Zbog toga je megju putnicima, koje se nijesu mogli i umjeli sami pomoći, nastala panika, te je tako mnogi i našao tamo smrt, i ako je bilo više od jednog i po sata vrenrena za spasavanje.

Berthold Goldstein BEOGRAD, Simina -ulica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usluge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu Berthold Goldstein, Zemun

Joh. Baclausen i Sinovi tvornice sukna za pokućstvo, ćilimova i gunjeva. =z Beč, I. Opernring 1. —

BRACA KLEINOSCHEG :: C. I KR. DVORSKI DOBAVLJAČI :: VELETRGOVCIVINOM, ŠAMPANJEROM, TE POSJEDNICI VELIKIH VINOGRADA GOSTING KOD GRAZ-A. PREPORUČUJE SVOJ ŠAMPANJER, :: MARKA: :: Kleinoscheg Goldmarke Kleinoscheg Derby sec. I SVOJE BOGATO STOVARIŠTE ODLIČNIH

lilNA U POCAMA.

Mali oglasnik.

Dobra kuharica, Za policajni prezidium (časnička menaža) traži se odrnah javiti se u knez Lazarevoj ulici. Pisaći astal, (Jerry Patent), na prodaju, upitati kod oberkelnera u Grand Hotelu.

Max Jos. Strahović, Profesor za njemački, francuski, ruski i srpski jezik i literaturu. Drži posebne kurseve iz kouverzacije i trgovačke koresponđencije. Kosmajska nlica 52. Varoš-Kapija. Beograd. Tražim, Moju ženu Persu Milanović, i djecu Dimitrija i Milana, koji su nestali septembra mjeseca, prilikom evakitacije Beograda. Svakoga pak molim, ko ma šta o njima zna, da mi javi. Unaprijed blagodaran sam. Dragutin Milanović, Pančićeva ulica br. 11. Beograd.

„BEOGRADSKIM NOVINAMA“

4. januara 1916

Julius Meinl importna kuća ćaja i kave. Beč XVI. Budimpešta.

Schenker & Comp. Beč — Budimpešta OBAVLJAJU

ODPREMU NAJBRŽE U SVE

CAROIJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM Beč I., Deutschmeisterplatz 4 rodužnice: Bodenbach, Budapest, Halbstadt i Trst preuzimaju prevoze sviju vrsti u balkanske države. Upute badava.

Moja kemička čistiona i bojadisaona odijela, opet je za moje mušterije otvorena. Anton Keilner Bojadisar i kemički čistilac. BEOGRAD, Zeieni venac br. 14. Tvornica: DUŠANOVAC, KRALJEVA UL. 16.

SIBDIHE 0 ZEJTIND sviju sorta, haringe, južno voće, razne konzerve, tijesto za supu a la Maggi po 5 hellera, čaj i kafu prodaje po najpovoljnijim cijenama J. F R E U N D, P R A G Karolinenthal, Palackystrasse Nr. 1.

Tko traži namještenje, ili treba radne sile, najbolje je, da oglasi n „Beogradskim Novinama“. Uprava; Čubra ulica br. 3. Oolas za namiesianiniiii 50iia Oalas za BOlra'zliu fađne spaoe S i'-