Beogradske novine

P rof '87.

20 avgusta 1916.

Beogradske Novlne

Nedjelja

Strsna 5.

Biro DjordJevM Ženeva — švajcarska Adresa: Case Mont-Blanc No. 64-50. dostavlja: Hristinl Lečanskl, Kruševac. Vaš niuž zdravo i dobro. Javite natn se kako ste i trebate li novaca. Biro Djordjević. Etelkl Artiko, apotekarici, Sindjelićeva br. 19. Valjevo. Zdrav sam što i vami želim. Milu mi Toninu kartu preko Dane primio sam, Bogu neka je velika hvala. Poslao sam Bogdanu 300 kruna da vania njegov otac isplati. Pročitao sam anonsu vašu u broju 141. „Beograd. N • , ina“. Moliin i dalje se preko istih javi,ajte. Tražite odmah od g-dje Vidosave Bože Popovića, apotekara na Ubu, pet stotina (500) kruna i zamolite je da vam isplati, on je samnom i već je posiao nalog mnogo puta njegovoj ženi. Takodje od g-dje Prikeimajer 300 kruna koliko sarn Joci i za drugi mjesec dao. Javite mi odmah o prijemu. Ljubim tebe, Tonu, Miru, Peru, Jovu, Jordana i Pirošku, Tvoj Art ko. Ani P. Jurišića, Poslanička ul. br. 47. Pantelija mi piše, da je sa Perom i Viadom zdrav. Moli da se češće javljate kako ste sa ćerKom i ostalima. Treba li vam novaca? Uskoro će vam poslati. Mtci Milana Nikolića, majora, Beograd. Milan i Nikola — Bata zdravi. Novac vain dvaput poslat, jeste li primili? Ovih dana poslaće još. Sofiji Igrošanac, Beograd. Milan, Sojka, Djoka, Milutin, Jova i Uukić zdravi su. Javite oviin putem kako ste. Katarini Nedićki, Beograd. Milivoj zdravo, javite kako ste. Jeleni Milosavljević, Kragujevac. Ceda mi javlja da je sa Dragišom i Jovom Blagojevićenr zđrav. Javite kako ste svi. Milevl Savić, udovi, Užice. Vaš zet M ian zdrav je. Pitg za vas i djecu. Dari Mike Anastasijevića, profesora, Beograd. Mika je zdrav. Od vas nema još nikakvih vijesti. Brine šta je sa sviina vama. Jelenl Z. Vladića, Beograd ili Negotin. Vaš muž zdrav je. Nezna još nišia o vami i djeci. Javite se. Spasoju Radojičiću, savjetniku, Beograd. Pop Viada Petrović sa djecom, Zikom, Božom, Veljkom i Vlastoin zdrav je u Annecy. Moli vas za izvještaj o njegovoj ženi Persi, koja je ostala sa djecom Darinkom i Dimitrijem kod Davida S'.ankovića u Paraćinu. Njena su braća zđrava. Dimitriju Fetroviću — Beloprojiću, Jagodina. Vaš zet Milan Spasojević zdrav je. Pita gdje je kuma Silja i kako ste svi.

Bosankl Dj. R. Stefanovlća, Svllajnac. Javite gdje ste Muž vam je zdravo. Tadić. Ješl Tomlću, Valjevo, za Stefana Jovanovića, učitelja. Ja sam zdrav. Je li se vratio Jova. On je ostao u Mitrovici. Ako nemate novaca obratite se kod Antonija ili Ješer Strahinja Jagodić. . Ružl Gajlć, Milanovac. Srdan živ i zdrav, moli za izvještaj o vami. Strahinja Jagodić. Steva Glišić, Valjevo. Ljubiša, Iva, Života, Dragojlo, Mišo i Dragi zvdavo su i dobro — ništa ne brinite. Ljuba mi piše svaki dan. Mnogo vas pozdravlja. Dobio je Stevine ksrte i obradovao se mnogo. Sve pozdravlja i ljubi Dane. G-dji Ilije Budrovca, Arandjelovac. Piše mi Ilija sa Krfa da vam je poslao novacprije dva mjeseca. Tamo je i vaš brat Pera, oni su dobro, brinu za vas i majku. Mojiina u Kruševcu javite da su dobro braća Radojica i Tika, kao i Voja Pantelić, opš. delovodja, pišu mi često. Da li su svi mo i kođ kuće, sestra sa djecom, kao i u Kalanjevcima živi i zdravi i imaju li sredstava za život. Ovim putem me opširno izvjestite o njihovom životu jer se mnogo brinem. Po prilici izvjestite Živka Perišića iz Venčana da mu je sin Bogdan živ i zdrav — pisao mu je. Vami, mojima, Zarićima i ostalim srodnicima pozdrav Vel. Ž. Aćimović, Genf. Dušanu Mihajloviću, učitel u. Paianka. Budite ljubazni i javite što prije šta je sa ženorn Milicom i petoro djece Živana Despotovića, učitelja iz Azanje, koji je živ i zdrav, ali očajan što ništa ne zna za svoju porodicu. Oovomesam pisao kartu g-dji Jeleni M. Selakovića učit. tam. Blagodari i poštuje vas Vel, Ž. Aćimović, Rue Stand 38. Genf. Lazaru Maksimoviću, srez kosmajski, okrug beogradski. Vaši sinovi Aca i Aćitn pišu mi da su zdravi i žele čuti o vama novosti. Pozdrav Vel. Ž. Aćimović. Genf. Agnici Dr. M. Markovića, Tvoj oglas u 160 broju „Beograd. Novina“ poslao sam Milanu. Novac možeš davati Milanovoj porodici ako su u oskudici. Ja i Milan pišemo ti redovno i mnogo, medjutim od tebe ništa neina. Treba da se češće javljaš jer mi se vrlo brinenio za djecu i tebe. Sa Milanom sam stalno u vezi i što god ti treba javi mi. Adresa Av. du Mail 15 bis. Tebe i djecu grli i ljubi vaš Aristotelo. Jelenl Sakilarides. — Vrnjci. Mnogo i mnogo puta ti pisah ali od tebe ni glasa ne dobih. Moiim te odmah mi se javi kako si i kako je viia? Izvjesti Ružu Perišić da je Gine samnom zdravo i dobro. Za mene ne brini. Ljubi te i mnogo pozdravlja Aristotelo.

Svetozar Svabfć. Svi vaši zdravo i dobro. Javljah vani se više od 100 puta, ali od vas nikad riišta. Javite ako imate što za djecu. Mnogo se brinu o vami. Tetku, Nadu i vas ljubi Aristotelo. (G-dju i Nadu pozdravljam i ja ovom prilikom. Ceka Djordjević, direktor biroa Djordjević.) Aleksandar Slepčević. adv. — Niš. Molim te Leko izvjesti me ovim putem šta je sa mojom majkom. Velja Mladenović, art. major. Živan Madžarević, javlja svojima da je u Francuskoj i da je zdrav. Tića je na Krfu takodje zdrav. Jovan Stefanović, iz Donje Tmave, sreza aleksinačkog okruga ' niškog, javlja svojoj ženi Bogdani, da je sa Svetislavoin u Francuskoj i da su zdravi. Želi da mu javi kako je ona sa djecom? Aleksi Kočoviću, adv. — Aleksinac. Više puta sam se javljao Svetozaru i pitao za tebe, Stoju i sve naše, ali nemam nikakvog odgovora i zato brinemo. Izvjesti me ovim putem o životu i zdravlju naših. Ja sa Perom u Nici. Zdravi smo i pozdravljamo. Todor Stanković. Spirl Stankoviću, penzioneru. Niš. Tvoj izvještaj u „Beog. Novinama" pročitao sam. Obradovali smo se što ste svi živi i zdravi. Dragoljub je na dužnosti, Radovan i Acko u Kanu u školi. Ja sa Persorn u Nici. Mita, Tanasije i Dragan takodje su u Francuskoj. Svi smo zdravi i sve pozdravljamo. Za Nikolu Kočića čim budem saznao gdje se nalazi, izvjestiću te. Od moga šuraaa Svetozara i zet Tome nemam nikakvog izvještaja. Znaš li što o njima? Javljaj se češće preko ovih novina i preko Milana Čemerikića u Zenevi. Todor Stanković. Milanu Radosavijeviću, — Boljevac. Pročitao sam vaš oglas. Ja i Cvetko, Pera, Sveta, Milorad, zdravi smo i živi. Moj bratanac Dušan takodje je zdravo. Miian i Aleksa vratili se natrag. Javljaj se češće preko „Beogr. Novina“. Lazar Simonović, G-dji Zorki Spasojević. Sabac. Molim vas lijepo izvjestite Dragu Vasić popadiju iz Lipolista, da su Milan, Pavle i Dušan živi i zdravi i nalaze se u Francuskoj. Janko Mitrić, Živojin Stevanović, Boža i sin mu Dušan živi su i zdravi, Milorad Mojašević i Ljuba Grujičić takodje su živi i zdravo. Njihove tamilije neka se jave meni preko ovog biroa. Mnogo vas poštuje Živojin Šobić. Andji Grefrenarović. Niš. Zdravsam. Sliku sam tvoju dobio, koja me je vrlo obradovala. Takodje zđravi su i Voja, Milen, Joca, Toša, Dušan, Kosta, Zivora, Spira, Sveta, Mile, Dragi, Miša, Ranko, Pera, Miša i Bogdan i sa sviina se do-

pisujem — zato nemojte brinuti. Zdravi su i Toša ,,Džajka“, Vasa, Dragi i Ćeda. Javi Persi da ne brine. Zdravi su i Danilo Radojković i Dragoljub Pribišković. Javi njihovim roditeljima da ne brinu i nek jave jesu li i oni zdravo. Javi mi je li Paraskeva dobila bebu, jeste li vi svi zdravo, kako su djeca i jesu li primila moje slike. Pozdravljam sve tvoj Aleksa. G-dji Olgi T. Stevanovlć. Niš. Kum Tića zdrav je, za njega ne brini. Javi jesi li i ti zdrava sa djecom i jesi li primila 200 kruna od Radovanovića iz Kraljeva ili Ljube od Orienta iz Niša da bihkum Tići javio. Pozdrav A. Grebenarević. G-djama Dari Blagojević, Mici Zojić i Dari Pejčić. — Javljam vam da su Sotir, Ljuba i Stavra zdravi, za njih nemojte brinuti. Javite ogiasom ili pisrnom preko mene, jeste li i vi sa djecotn zdravi. Pozđrav A. Grebenarović. Sotiru- Kociću, ,,Krivokapcu“. N š. Dragi kume, javljam ti da su kum Nikola, Kosta i Milan zdravi. Milan je u Francuskoj u školi, za njih ne brinite. Javite jeste li i vi zdravo. Pozdrav kum A. Grebenarević. Nikoli Jovanoviću, obućaru —Niš. Tvoj brat Boža zdrav je, za njeganebrinite. Zdrav je i Jova Nikolić ćurčija, javi o ovome Djoki kujundžiji. Pozdravlja vas Aleksa Grebenarević. Aleksa Grebenarović iz Niša izvještava svoje prijatelje i poznanike, da su doleimenovani njihovi zdravo i dobro, i da za njih ne brinu: Atanasije HadžiPešić^željez. činovnik; Peša Hadži-Pešić, trgo’Cfic; Pera Mitić, biv. restorater; Dimitrije C. Stanković, trg; Dušan Milićević, bakalin; Nikola Rajković, kafedžija; Dule Arandjelović blagajnik; Aca A. Grujić, pisar opštinski; Milan Petrović, kasapin; Vlada L. Stevanović, stolar; Milan K. Petrović, zvani kniet; Vlada Stevčić, ,,cici“; Sotir B agojević, stolar; Ljuba Zojić, trgovac; Stavra Pejčić, zlatar; Pera Dinić, knjigovodja: Boško Kupčević, voskar; Špira Tabaković, inžinjer; Milan Popović, knjigovodja; Milan Ignjatović, pekar. G-dji Vuki Koste Aćimovića, Beograd. Ujka Kosta zdravo je sa Golđnerom; za njih ne brini; zdravi su i svi naši ostali. Javi jesi li i ti zdrava da bih Kosti javio. Pozdrav A. Grebenarović. Zeneva. Gaji Švabiću, trg. Topola. Vaš Ljuba piše mi da je sa Jocom i Perom zdrav. Mole vas da odmah pošaljete 200 kruna Paraskevi u Niš, Hilendarska ul. i da joj u buduže šaljete po 150 kruna mjesečno. O poslatom novcu kao i cijeloj ianiiliji i radnji izvjestite me da bih mogao izvje-

stiti. Pozdrav prika A. Grebenarović. Ženeva. Vitomlr S. Ubavkić, pita za Milana i Ljubu iz Beograda, Nemanjina ul. br. 23. i moli da izvjeste kako su sa zdravljem i kako je kod kuće. Pisati preko Alekse Grebenarevića. — Genf. Porodici Zarka Hadži-Todorovića, Zaječar. — Žarko je zdrav u Solunu. Za njega ne brinite. Pozđravlja Uroša da vodi računa o vaini i im:.niu. Javite se odmah. Drag. Božinović. Genf. G-dji Sofiji Mil. Jevtića. Slatrna Zaječar. Piše mi Milivoje da je zdrav u Solunu. Javite se odmah preko ovih novina (i kartom) da bih ga izvjestio dok sam ovdje. Drag. Božinović. Hotel „Terminus“. Genf. Ljubi Markoviću. Bobovište — Aleksinac. Vaš Milun živ je i zdrav na Krtu. Pita za vas kao i gđje se nalazi rijegova žena s djecom. Odgovori odmah. Drag. Božinović. Genf. Tomi Pavloviću. Ratarska 29. Beograd. Ceda Trifunac piše mi da su Bora i Boško još na Krfu i zdravi su. Drakče. Kosta Aleksić. Genf, izvještava porodice sviju iz okruga valjevskog, da je tražio podatke za sve koji su va otadžbine i čim dobije izvještaj, izvjesliće preko novina i ovoga biroa oglasom. — Pozdravlja sve svoje, a naročito Ješu i Milana Godjevca. Ssef. O. Djordjevii.

G. Paji Radovanoviću i Miki Alitroviću, lćuc- de Berne No. 15, Ženeva (Schv eiz). Molim vas, budite tako dobri te me izvjestite ako što znate o mome niužu Nikoli Prokiću, šcfu stanice u Gjunisu. On mjeseca oktobra 1915. god. nemam o njemu nikakva izvjcšća. Za sve ovo izvjestite me prekc „Beograđskih Novina“. Tinka N. Prok : ć iz Rače (Kragujevačke). 11288-8 G. Aci Čirkoviću, Bukarešt. — Za Božu sam se izvjestila, poginuo je kod Male Krsne. Ja sam sa djecom zdrava. Primite pozdrav vi i gdja Gcrta od JeIene Obradović sa djecom. Vojvore Petka ul. br. 7. 1240-8 2IVKU GRUICU iz Požarevca, Svajcarska. — Atolim te, saopšti Milanu Sto, idinoviću, da se stvari, koje je preneo iz Makse abadžije kuće u Kruševac, jos odniah u poćetku sve rasturene. Za polovinu zna se gdje su, ali teš! o da će se moći prikuputi. Stcva i Mihajlović su još od zimus u i ožarevcu, sa njima nemaino veze. Javi drugom Milanu, da su nj g ;vi sv; u Trsteniku zdravi, da smo sa njima u vezi i da ništa ne brine. Tisa dolazi na po nekobko dana čes.o u banju. Zdrav je. Sa kućom nemamo veze. Mnogo pazdrava svima oJ Save i Mike. Vrn.cL 11110—8

Novo bogato skladišfie uzoraka fliirnberške i galantenjske robe, C-išJrRD SŽiglO. Može se vidjetl od 3 do 6 satl pos'ije podne u uredu agenture Ooberta Raclć-a Beograd, Obilićev Vjenac 29.

3CE

pitioi lara za mi (tjoniva, je danas najboije sredstvo za čuvanje djonova. Porudžbbsia na valško preuzima zastupnik Robert ila <26 Beourad, Obilćev Vjenac 29.

ElAI

NAJFINIJA „SEGEDifiSKA PAPRIKA“ od firme BRAČA KiŠ, Segedin, u cijeni od 4 do 10 Kr. po kg. Uzorcl kod zastupnlka tj r«oberSa Ra«S 6 -a Beograd, Obiiićev Vjenac 29. J7 SEiEl laaaffErsF IGRAĆE KARTE, ĆfcTKE, ČE5UEVI, MASTI ZA CIPELE, MINERALNE VODE, EIŽUTESISKE I KOLONDALNE RQBE, I t d. prodaje samo veletrgovcima izravno cd fabrikanata I slsjži sa uzcrcima uz naznaku cijene, agentura

Beogrsd, Obiilćev Venac 29.

m oo,

:be

Er;i:8 llirchnsr & €2 BUDAPEST, V.— Kohtiry-ut 4. — TELEF0N Br. 2G85. Najveća Fabrika našina jr'MHlffi zn prerađjlvcnjc đr’o. Pilarske I speciai mašine za sve grane drvene industrije. Već preko 250.000 inašina Hferovano. — Veiiko stovarište 1 zaliha mašina. CJenovnici, proračcni DGSjete Inžinjera besplatno - 421 —

r •*. ,s s®= i

k

l A -V f

OSHCUAUfl mi

P 6 ŽARNIČKE ŠMOVE za benzinski, parni, električni i ručni rad. Automobilske šmrkove i požafnicke sprave svalte vrste. cei?Eiru( 3 EHE mm 1 naprave sviju sprava u modernoj izradi za svaki posao liferuje VVm. KNAUST BEČ 1I./3., 134 c Rr. pavlnšćsnn tvoralca RiaJInsRlti, vatrogcskili i uieiuisUih sprevu.

Brzojav: KnausHćtbrik, Wien. ? is-.. r==tn»a srrssT aaKHmrassmsensre 3

OODINE UTEMEl.JENA Je prva I najveća ^TTrp E HRVATSKA trgovina pamučne I platnene robe kao I najstarlja tvornlca rublja iunn OliignGr - zagreb preporuća svakovrstno rublje I plefenu robu za novorodJenCađ, djecu, gospodje l gohbb b■ l ^-1 spodu, sve u vellkom Izboru. Speclalista za uredjlvanje hotcla, restauraclja, kavana, kupaliita 1 bolnlca. Prorsčur.e na zahtjev badava. 453_ Bsasc'iieaksiesa

VVV

Trgevina hrvatskih i detmatinshih VINA na velike, agenturnl posao I potredr.vo sa VINO, RAKUU I 2ESTU, preporučuje se trgovcima I gostioničarima ss najboljom kvalitetom. 452

[m

dfGštva 13 snijali | u Budimpeiti Tehnički upravitelj arhitekt Karl Csfmtir preuzima projekliranje 1 Izvednju novih gradnla, adaptacije, kanalizacije I gradnju cesta 1 t. d. ZBStupništvo Feliie cementne rolie D. D. Josef Walla, Budapešta za proizvođnju cijevl Uamenog saslava, cementnih cijevi, cementnih i mozaik-pločica, predmeta 'od umjetnog kamena, spomenika I t. d. Deogradski uređ: KnezHIbaJIOUa 41. II SDr.

fabrika igraćih karata d. d. Fcrd. Piatnik & Sohno EODfiPE r T,VH. Rottenbillerova u. 11 . UTEHELJEHO 1824 S£ 3 T Nsjboljl proizvod. "UKS g Pazite na zašti tni žig sa „Chokkćom* Ufsruje voć kroi viša rodina svoj po=— znati dobri prošzvod u Srbiju. = Zastupnik za Beograd Robart Rad©, Obilićev Venac No. 29.

Obuća muških ženskih i djećijih tma u iijepom izboru obućarska radnja Miloia Savića

Kolarčeva ul. br. 10, Beograd.

442

C33SSE3a$«r£ PSŽNIfl. Najbole prezervativno sredstvo protlv epldemićnlh bolesti (Kolera, tifus i t.d.) jeste prlrodno čistl KRONDORFER SAUERBR UN N Djcljuje ljekovlto, osvježavamćl I okrjepljujućl. Izvrstan dodatak vinu I šampanjeru. Za obavještenje obratitl se glavnom skladištu u Budimpeštl, Krondorfer Miucralwasser-Qrosshandlung. V. Zollangasse 10. gdje *e u Islo vrijeme mogu dobiti i sve ostale mlneral. vode. 233 aaraaavrTJBgam Caro & JeuneK, Gruš. s ogr. jam. BEC, Deitschmeisterplatz 4. Podružnlce: Bodenbach, Budimpešta, Halbstadt, Trst. Preduzimaju

za i iz baikansklh država, kao i selidbu u patent-kolima za pokućstvo.

486 Prva Elektro - Atehanička Radionica KILUTINA S. MARKOVICA Beourad — Terarlje Nr. 8. (u dvorlštuj. Spedjalno vrši opravke: pisaiih ii* vačih I šti škaćih maiins, giramofona, fotografskih apsrota, geodeisklh, hirurikih instrumenata, PRIMUSA kao I ostalih mehanićklh artikala. ,,ReHord“ knvara (PfillKniSA) prodaja po komadu I na vlše po umjcrenoj cljenl i sa garancijom.

5 Nirnbarška Radnja losifa ilalderona Vatrogasna ul. br. 3 ., Baograd, dc biiit iMgrilitt Djitioi prsporučuja trgovcima tvoja bogato ttovarlšts, nlrnberšks robe, hartije, razgladnlca I ratnih dopisnlca. pst Cijene su vrlo niske. tm

EKSmURA PESTAHSKE UOARSKE KOMERCIALHE BAHKE U BEOORABU y zsradi prediašnle Narodne Banke. BAVI SE SA SVIMA BANKARSKIM TRANSAKCIJAMA I TRGOVINOM SA ROSOM. VRŠI ISPLATE IZ I ZA AUSTRO-UGAR. SKU, SAVEZNIĆKE I NEU7SALNE DRŽAVE. NAROĆiTO ODJELENJE ZA NOVČANE POŠIUKE RATNIM ZAROBUENICIMA I INTERNIRANIMA. PREUZIMA ULOGE NA ŠTEDNJU I VRŠI RAZMIJENE’PO NAJKULANTNIJIM DNEVNIM ‘CiJENAMA. DIONIČKA GLAVNICA I RESERVE KRUNA 168,500.000

AV.V.V.’.V.V.VJ’AV^