Beogradske novine

Stranft i.

četvrtak

Beosntdske Noviae

12. aprila 1917.

Đroj 99.

Program savcznika obuhvata dva ftilja, koji odgovaraju nacijonalnim zahUjevima naroda, nahne oslobodjenje baroda koji *e nalaze pod turskom vlaVavinoni I temeljno preuredjenje Ausjtro-Ugarske. Stvaranje česko-slovačke llržave poslužilo bi kao granica protivu .nsurpatorskih smijcrova Njemačke u |M>gledii davenskili zemajja. Njemačka, iAustrija i Ugarska moraju se ograničlti <ia svoje etnografske granice. Talijani l?e se spojiti sa ltaJijoin, Rumun.ii s Rumunjijom. Ukrajinske oljiasti stoi iće *c s iiaSom Ukrajinom. Prirodna i poyiesuicom označena pitanja zahtijevaju •jedinjenje srpskih oblasti. Jermenska tnora doći jiođ zaštitu Rnsije. Sva ta »itanja, Icoja su savcznici još ninogo ratiije istakli, ne suino da nijesu suprotua programu \Vilsona nego ona služe ujegovoni neizbježnom daljem razvitJu: za slvarno uredjenje ođnosa izmedju if\ ropc i istoka.

Rusho reuoiutija. Knuleska aijje zadovoljua. Kb. Kopenliagcn, 11. aprilaRuski List ,,Djen“ javlja, da jc cn- j gleska vlada dostavila ruskoj vlađi. da ! ona s razvijanjem političlciii prilika u j jRusIjl, a naročito s zbacivanjem cara j Nikcie, u i j e z a d o v o 1 i tt a. Upustva poslamka Buchanana prije revoli’.ciie ftla sti na. t!o, da se samo pomognu libera!i u njiliovoj borbi protivn postojcće vladaviue. Pad dinastijciusta« o v n r e p u b 1 i k e u R u s i j i ti e »idgavara željama lingleske. Kako „Djen“ javlja. poslauik Buciianan ie iziavio svoje nezadovoljstvo i zbog tOfea, Sto liberali pri nedavnim mjerama nijesu poslušali njegov savjet. povjerenie Keretiskom. Kh. Petrograd, 11. »prila. j Peirogradski brzojavni ured jav- j tja 9. t. m.: Kerenslđj, prestavnilc dcmokratije u privrejnenoj vlsdi, držao ie n trpštem zboru vojničklh zastupmka govor, tt kome jc rekao. da mora jc.diiom prekmuti rasprostiranie vijesti izvjesnih krugova, koje hoće da stvore nepovjcrenje lzmediu njega i ruske dc- j »nokratjje iime. što rasprosiiru zlonamjerne vijesti, da ministar sa pristaJIcama bivše-g cara nijc dovoljno sirogo postupao. Kerenskij je izmedju ostalog *.ekao: Sto ja nijesam uapsio velikog kjieza D1 m i t r i j a P a v 1 o v i ć a, to je s toga. jer je on spremio zavjeru pro- 1 livu Uubimca carske porodice, Raspa- j thia. £to ja nljesam uapsio gencrala i v .1 ii o v a, koji jc pokušao bio da če- ! •iic povcde protivu Petrograda i da ugttSi revoluciju, učiuio talco S'toga, što je generai etar i bolestan te bi ga zatvor ubio. Sto se tiče zarobljeniii u CarskoSc-m Sclu, ja sam i!i posjetio da ,vam dostavim, da su mj oni rckli, da 'čc poslušati samo moje zapovjesti. Osim toga je zapovjednik Carskojeg Sela moj prijatclj u Icog ja imam puno povjcrenje. Ja moje mjesto ncću *ve do;ic napustiti dokle nc stekncm potpuno uvjerenje, da će u Ruslji jedi«a politička viadaviua blti demolcrat- ! *i<a republika, jer sam ja jednovremeno | prestavnik demokracije i vlađe- Vlada če uskoro objaviti izjavu, da se Rusija cdriče svakf o s u o v e o jiovei ati j u z e m 1 j i š t a. ali da će svoju sIo>bođu branitti do krajuosti. (lovor je. kuko brzojavni ured veli, tićinio nu sve prisutne dubok utisak. Zbor je burno pozdravio Kerenskog i izjavio mu jeđnoglasuo povjorenje.

Poiožaj nepromijenieno zamršen. Radnici ne rade, a u vojsci nema discipline. Kb. Bern, 11. apriUt , P e t i t P a r i s I e n“ javlja tz Petrograda: Položaj je nepromijenjeno zamršen. Izvršnom odboru nije još poŠIo za rukom, da radnike privole da se vrate u radiooice i da povrati disciplinu u vojarnama. „Zajam oslobodjeuja“ sc iteće raspisali. Kb. Kojienhageu. 11. aprila. Iz Peircgrada se javija, da s© tako zvaui ,,z a j a m o s 1 o b o d j c n j a“ neće raspisati, jer se strahuje, da bi on propao pošto i m u ć n i j i redovi s-tanovništva s n e p oiv j e r e n j e ni gledaju n o v u privremenu v I a d u. i ndu s t r i j*ki krugovl su jako iunem! r e n i zbog trajanja š t r a j k a i izvodjenja osmosatnog rnđa dnevno, »grarni krugovi uenemireni su zbog pretjeranili radničkih z a h t J e v a o p o d j e i i z e m 1 j e r a d n i č lc i m r e- j doviina, te s toga nijesu voljni da ! materijalno potpomažu novu vladu. PROTJERIVANJE RUMUNJSKIB 1 SRPSKIH BJEOUNACA 1Z RUSIJE. (Naročiti br/o/av rBeograHsKIJi Movinac/ Stockliolm, lb aprila. Ruska vlada je poeeia s linie. da r ii ni iri j s k e i srpske b j c g u nce, koii raspolažu novčanim »redslvima, protjeruje preko Finske i Svedske u biostranstvo. Zascbni:u vo, zoviina već Je u liaparandu stigao j priličan broj Rumtiiija i Srba, večtiiom inleligeutuih i imućnih, koji prođužuju i put za Francusku i Švajcarsku. U En: glesku ne ide ni jcdan bjeguiiac. iz toga j se izvodi, đa engieska viada, zbog pi: tanja o životnim namirnicama, ne doz! voijava ulaz takvini bicgtutcinn. Ruskf potitički bjegunci n Švajcarskoj. (Naročili brzoj’av „Beogiadskili Novina") i Bern, 1J. aprlla. Od ruskiii podauika, koji kao političlci bjeguiicl žive u Svajcarsko], još se ni jedan nije odazvao pozivu, da se vtrotl u Rtisiju. Finski zemaijski sabor. (Naročiti brzojav „Beograd. Novina"). Amsterđam, 11. ajnila. 1 ,,'A 11 g e m e e n H a n d e I s b 1 a d“ Javlja Iz Petrograda: Posliie duge poćivke ponov» se s a s t a o {i n s k i z ema 1 i * k 1 sabor. Za predsjednilca je Izabran socijailsta M a n ne s. Ravijopravnosl ruskih državljana u j FinskoJ. (Naročiti brzojav „Beograđskih Novina ff ). Opemiiagen, 11. aprila. Prema vijestima iz Peirograda, fittskl je senat priniio zakonski prijedlog, po kojnc će ruski državliani uživaii u FlnskoJ Ista prava kao i fiuski. Prijeđlog jc iipiićen fitiskom zemaljskom saboru- Oskudica u sifuenoin osobiiu. 4 Kb- Bern, II. »priia. „Petit Parisieu" Javlja iz P e t r ograda: Zbog velikih transportnih teškoća pozvani su svi strućnjaci s fronna. U gradovhna su pouovo ukinute sve ojredbe o basplatnom radu vojuika. Položaj radnika zahtjeva veliku jmžnju. Stručnjaci izjavljuju, da bi sadanje stanie dovelo do porpune dezor* ganizaciie u petrogradskoj iudustrijskoj obliist'i. Moraju se pozvati nazad protjerani upravuici i inžinjen.

Prfpreme za ustavot v ornu ekupštinu* Spajanje svlh aarodaih s t r a n a k a. Kb. Kopenhagen, 11. aprila. Iz Petrograda se javlja: Cianovi savjeta radničkih izaslanika u Rusiji sazvani su na državni zbor 20. apriia, na kome će riješfti spaianje svili narodniii stranaka Rusije l istaćiće se jedinstvejii stranački program s pogledom na predstoječe izbore za u s * avotvornu skapš:inu-

flmerlka u rutu. „Veiiki kabinet“ Sjedlnjenih Država. (Naroćiti br/ojav »Beokradskih Noviha«/ Žencva, 11. aprila. Po jedjtoj vijesti agencije ,,Rad I o“ iz \Vashingtona u minislarstvo će ući bivši predsjednik Anierike T a f t i seimtori J.odge i Knoks. 5 tniiijardi bonova. Kb. WashiHgton, 11. aprila, Reuterova vijest: Jednont I drugOiii domu kongresa podnijeće se zakouski prijedlog, kojim se predvidja obrazovanje zajedničkog odboia senata i komore za sva pitania. koja se tiču vodjenja rata. Odbor će držati svoje sjcdnice i za vrijeme kad su sjcdnicc kongresa odložcnc. Senat je primio vladinu naTedbu, prema kojoj se kazni sa 20 gođšna zatvora svaki ona', koji bi za vrijeme trajanja rata uništio ratni niaterijal SJedinjenili Država. Dcmokratske stranačlce vodje namjeravaju, đa u sjedniei poslaničkog doma u četvrtalc jKKinesu prijedlog o izđavaniu blagajničkih bonova u svoti od 5 milijardi d’olara. Kako se govori. postojl namjera, da se ođ te svote pozajmi saveznicmia 3 milijarde, a đvije milijarde da se upotrijebe na ratne lzdatke /\merike. Krvavi sukob i/uieJju Jijeinačkih f »meričkih vojnika. (Naročill brzojav „Beosradskih NorIn»"i Rotterdam, 11- »prlla. Iz P i 11 s b u r g a se javlja, da je kod željezničkog tunela u biizini Brightona bilo malog boja izmedju niemačkih i uničTičkih vojnika, kađ je dvije siotine Nijetnaca poktišalp da. poruši tunel. Nijemci su se oduprjl ,pružjeni. Ubljen le jedan niemački i Jedan američki vojnik, mnogo je ljudi raujeno. Najzađ je smeričkim vojnicima pošlo za rtikom da Nijemce uapse.

Prekinuši odn&si Izmeflju Hlemnčke l irnziiiie. Prve engleske v|]estf. Kb. Amstcrdam. 11. »prila. Stigie stt vijesti fz iKHidona, boje tvrde. da tamošuji fistotl favijaiu iz Rio de Janciro. da su dipioniatski oduosi izniedju Njemačke i Brazilije t>rekfnutJ. Austro-UjarsKiL Oproštaj bftrutta Mlttaga u Sofiji % Kb. Sofijn. 11. aprila. Savjetnik atistro-ugarskog poslansnjva u Šofijl, barun M i 11 a g L e n k!i e y m, koji ie pozvan na dužnost u mlnislarstvo, otptrtovao je juče u Beč, PriJjkom ispraćaja. na stanici bili su ministar predsjednik Radoslavov kao 1 mnogi dirugi prestavnici poiitlčkiii krugova. - Da te ubijem? I hoćit, sađ- evo! — I počc da se vrti po sobi, kao da nešto traži čime će ga tibhi. Stojan santo ćuti, pogiuio gkivu i čeka •... Hoću, cvo. s:td! govori starac i odjednoin viknu: — Ne, bre, sinko! Nemoj tako. nichm te! Evo ja, ja te molim! I drščuči, sagao se pred Stojanoni. skimio kapu, te mn se bela kosa rasula po .vratu i ramenima. — Evo na. Ubi ti tnene... ti me ubi! Orcao je starac, a rnke mu, pieča> glava, celo te!o drhtalo je. Stojan, na sve gotov, spreman, samo ne na to — njegovu, očevu melLu. trgao se prcplašeno: — Ne...! i prignu se da ga digne, uspravi; ali kad spazi čak i krupne, vruće suze lcako iz starčeva oka kapiju i padaju mu ua rukc, on ustuknu, prejiadc ae i pobežc iz sobe. I ođ toga dana za nekoliko meseea Stojan sc popravio. zamilavao sa ženom i otpočco da živi k6 drugi oženjcni Ijudi. Sedeo ie kod kuće, nadgledao rad i išao ponckad s;; ženom j materom po rodbini i saborima. .. J svi se tome zaradovaše. Ali opet, opet kadgod nastaue ieto on bi uvek ponovo počeo da 'dc kao i pre po poiju, selu, i tamo da eslaje dužc i — što je najvažnijc i najstrašniie za nju, Cvctu, j počco je doiaziti j k njoj. Istiua, da je dolazio svakad s njeuim muženi, aii je j ipak ona znaia, osećala, zašto oji dolazi. Uvek jc giedao da sc oko nje nadje. Ako ona podje na njivu, on bi izdaleka išao za ujom. obllazio putcve, samo kako bi izgiedalo da sc slučajno sretaju. i ma dj ioj, sem uobićajenih pozdrava, nlkad drtigo onako šta nije kazao, Ipak

se ona bojala. Ne mogaše da g.t vidi a da je. pe prodjtt je/a i strah. Samo kad ga shgicda gdc sc primiče k njoj, u očijt! ne skida, šrepče, i oko usta igra mu neki bolan, učmao osmeli - njoj se srce steže, snaga ustrepti i suze poiete •.. Sebe je odavna prcžaliia, vcć kad ga vidi takvoga, dotije joj da njega žali, oplakuje. A!i inora da se uzdržava, čini se silotn stroga i uvek grtiba prema njemu, jer ko zna šta bi ouda biio, da ue radi tako? Ali sve u/alud. Istina svakitd, kad god dodje njoj, zaklinje se da više neće drugt put dola/iti, a opet doiazi. opet!... I od proŠlih daua ostao mu samo lcp, zvučan, mek glas. Retko je odtada pevao. Ali sada, kad god bl zapcvao, pevao je tako tužno i izrazUo, da bi svi padall u sevdah... Koliko pttta, samo ona, u zotu, kad mesečina sja. gleda ga kroz svtij prozor, gde izdaleka, na konju, s pašo dolazi kttći i peva tiho, jasno. tužno... Peva on, a niodkuda glasa, samo mesečina sja i treperi. A njoj tada dodje -- sačuvaj Bože, kao neka napast! da i ona> kao što se u pričama kazuje, poleti, sedne do njega na konja, obgrli ga, i eki oboje, zagrljeni. na mesečini, preko polja i gora pobegmi daleko, dalcko!...

HALI P0BL1ST5K. Hrvatski medlcinski iakultet. „Hi-vatska Njiva“ piše: Kako je poznato, očitova© je hrvatski sabor koocem prošle godin«. jeJnochišno ieljn, da bi se luvatsko sveučilišt« popanilo ntedicinekim taknUetorn, i što prijo — xko je žkako

moguće poćftkoru narcnliie žkolske godine. Zaslužni ttii za ovuj važni ktdtumi pokret: zeni. airavstveno povjerenstvo, koje je ■ ob/iroin ita veliku potrebu đomaeih iiječni* ka nakon rata predstavkom umoliio vladu, da ubrza otvorenje fakulteta; zbor našilt kječuika, koji je tu predpostavkit snažno pothi;>ro; i g. ,d.-. M. Dežman, koji je pokret vješto promicao u štiunpi. Tako je došfo u saboru do op&irnije rasprave, u kojoj su sve stranko jeđuako odhično iskale otvorenje mcdieinskoga fukuUeta, a sabor je preina tonie stvorio ftaključak. Vkđa se 11a usta cdj. predstojnika rira. Tropscha •ncobično kTatko izjavHa o toj općenoj £eiji i đokazanoj potrebi, ali je nije ođbiia. Da so ipak piianje ne o lgodi ad cakurias graecas, čini sc đa je „Liječjnički Vijesnik'* odUičio, da ga ustrajno Urži Jia jdnevuom ređii stručnjačke iliskusije. Tonie lmaclu jamačuo da posiuže bjepi i jjoučni čJancr, što ih je ovaj rajesečniič netoin dotuo iz pcra g. g. dra. Nikoie J a giča (Beč) i dra. B. Peričića (/a dar). l>r. Jagić, sin nestora tnedju našim filolozinia, sveuč. profesor u Beču, sasvtm je uvjeren, da otvoronju lirvatskoga niedic. fakulteta noma ni novčanlli, nt moralnih, ni zuanstvenih zaprijoka. Da to dokaže, iznosi svoja praktična iskustva i daje stručnjačke savjote, za koje je samo požcljno i da bufht uvaženi. Dr. Peričić, bolnički ravnatetj u Zadru, shvaća pitanje med. t<ikulteta sa glodišta općoiultumoga, pa osjeća nodostatak njegov M kao kultumo p<miionj©“. Razuinijo se po tom, da ga srnatra i prijeko nužnkn i ost\ arljivim u S\ tkom pogtedu.

Brodarska nesreća na Dunavu. P r v a v i J e s t. Kb. Buditnpcšta, 11. aprik. Kod NagytetenJ ua Dunavu sudario se prošle noći putnički parobrod c- k. dunavskog parobrodarskog društva ,,Z r I n y i M 1 k I o s“ sa teretnim brodom „'Viktoria* ,,Zrinyi Miklos“ je brzo potonuo. Broj poginulih, veli se, iznosi oko 400. '* Spašeno 39d putnika. Kb. Budimpešta, 11. apriia. Prema izvjcštajima koji su naknađno stigli, broj poginulih priiikom sudara svakako ie nianji, jer je putnički brođ M Zrinyi Miklos" otputovao sa 480 pulnika od kojih je 396 spašeno. Osim toga se i usput iskrealo dosta putaiikaS t v a r n I b r o j p o g i n tt 11 h s a m o 20—30 1 j u d i. Kb. Budimpešta, 11. aprila. Broj poginulih prilikom ncsrctnog sudara brodova iznosi oko 20—30. Prve su vijesti bile pretjerane, već i s togo, Jato se tačan broj poginulih mogao utvrditi tek docue prije podnc.

BitKo kod Goza. Tursko priznanie austro-ugarsko« topnlštvu. Kb. Carigrad, lf. aprila. Dopisnik agencijc Milll javlja iz Oa/a: Za vrjjeme borbe kod O a z a 26. 1 27. marta neprijatelj je naročito upravljao svoiu vatru protivu attsfrougarskib baterlja- Junački otpor, u kome su se austro-ugarske topdžije održale u najkrltičnijim trenucitna borlie, izazvalo je u naših vojnika i časnika živahno J radosno zadovolietije. Hrabri saveznlčki borci obasipani &u sa svih »trana toplim fiesSitkama. Junačka smrt ; zapovješdnika baterlje i dritga dva časulka izazvala Je opštu žalost. Uspome: na ua njihovu hrabrost ostaće za vječna vreniena u našim srcitna urezana. Pog'LnulLma je ukazana vojnička pofiast, koja fcn pripada, Bitka kod Oaza biče sfavni Hstak u ratnoi povjesnicf I ta će junačna borba, kao sjajno djelo oružja, zauzeti odiičnb mjesto u vojsei savezničkoj. lieofronlienl psdmcrniiKi rot. J Poiouuo brod .Xul'y W»iis“. j Kb. Amsterdam, 11. april*. •; Kapetan jednog orođa, koji je prl, spjeo u Roirerdam, a koii jc pripadao 1 [ Jednoj Migiesk,''.} pratnji, izvještava, da j ’ Je brod ,,Kuft/ \Vaus“ od!e;io u vaz| dtth. Vjenovalfino je naišao na miuu. Fotopijcui ttorveški brodovi. Kb. Chrlstianija, 11. tpriJa* Norveški brodić ,,R t s k a d“ i paI robrodove ,,K e n g s h o n g“ i .,F o l| I e d“ poiopiia je Jedna podraornica. Potopijen norveški f belgijski brod. Kb. Rotterdam, fi. sprila. Ovoga časa stiže vijest. da. stt uorJ veSlii parni brod t ,C a m i 11 a“ i pami ! brod beJgijskog komiteta za posnoć „Tostcu" potopljeni. Brod ,,CftmilIa“ nosio Je pšenicu za beigijski komitet za pomoć 1/ Ne\v-Yorka za Rotterđam, (Brođovi su Jamačno bili u zabriinje-* uoj zoni). Potopljen aiuerićfti iedreuiak. ' <. Kb. Madrid, ff. spriia. Havasova vijest: Amerieki jedrenjak ,.E d \v i n“, 1000 tona. potopiien je Jednhn tOTpedskim mcrkonr. PotoplJenf danski parui brodovi. <■ Kb. Kopenhagou, 11. apriia* Daaiski pami brod ,,V l a d i m i r R e i t z“ potopljen jc u sjevernom mcru. Pogiuula su đva čovjeka. Kb. Kopenhagcn, 11. apvilaDansko ministarst vo spoljnilt poslova javlja: Prema brzojavnoj vijcstt danskog paslanika u Londonu. potopljeu je u četvrtak u sjevernom moru đanski brod ,,B r i s“. koji $e nalazio na putu iz Engleske u Dausku. Brotl je bio natovaren brašnom- Poginttia su dva čovjeka. Spašcna posada broda ,.Ernest Sfu»on“. Kb. Bern, 11. aprila. ,.Matin“ iiivUa iz Marseiile: Posada potopljeiiog poštanskog parnog broda ,,E r n e s t S i m o n“ prispjda je danas u Marseilie. Preži\ieli vele, da se nlje tnogao vldjeti teleskop podmornice. a torped je pri jasnoj mjesećini primijećeii tt času, kad je udario u brod. Ekspiozija je, vele, bila užasna. Na ,,Peram“ se udavio samo iedan čovjek. Kb. Bern, 11. apriia. Agencia ,,Radlo“ javlja iz Le Havrea; Istragom o poropUenju braziliJanskog parobroda „Perana’* utvrdjeno je, da s« udavio samo jedan čovjek.

DofođJoil u PortojolsKoJ. Ogorčenje protiv Eogleza. (Nftročiti birojav „Beogradskih Novin*") Madrid, 11. aprila. Sai špansko-portugalske granice stižu glaso’vi o velikom nezadovoijstvu Portugaiaca pro. tiv engleske najezde; }er »va važnija upravna mijesta su ili po *ve zauzeli Englezi ili staalli pod svoju neposrednu kontrolu. Mnogl minfstri *it sami sebi da!i odsustvo 1 ostavill svoie resore, da po njima Englezi žare 5 pale po svojoj volji. Svoje položaje su zadržali samo oni. koji su se ponizili đa budn slijepa orudja engleskih uljeza. Aii baš zbog toga nezadovoljstvo ti narodu sve višc jača i svi su izgledi, đa će doći do okršaja, Englezi to predvldjaju, te se spremajit, da cdmah u početk« svaki pokret suzbiju. Na istaknutim mjestima istakli su mašinske pušketopove i pojačane čete, čiii zapovjednici stoje u zavisnosti od Engleza. Kofiko jc narod portugalski slabo oduševUen za englesku politiku, svjedočf t« okolnost, što su od cjclokupne vojske portugalske kuiio 4000 momaka pristaII. da odti na zapađno bojište. a I ovf sti prevarom na to privoljeni. Po nekiin mjestima već su oipočele čarke Izmedju naroda I vojske. Trgovina i privreda su sa svlni stale, a u životnim namirnicama nastala vclika oskudica, jer »;i Engiezl.sve izniieli iz zemlje. Od svuda tc čuju glasovi, đa ge ovo staiiie »t« može duže trpjeti,

Itolllo. Nova ziina tt gonijoj Kalijr. (Naročitl brzojav „Bcojradskih Novina' 1 ,) Lugano, 11- aprila. U pojedinim dljeioviraa gornje Italije povtaitSla se zimska hladnoć* i vijavica. Nepogoda je poreme;i!a brfojavn' saobraćai, lzgorjeie /.aiihe pantuka. (Naročiii brzoiav „Beogradskili Noviua") Lugano, 11. aprilaKalio taliianski Hstovf javljaju, n Monzi su izgorjele znatne zaliiie pamukft I celuloze. I fvornifike zgrade su saivhn fzgorjele. (iubitci Tnlijaiia u časuiciiua. Kb. Befi, 11. aprila. Iz ratnog stana za štampn javlja fte; Prema jednoj privatnoj statistici, TftJljani fu od pofietka rata Izgubili u poginulim časnicima; is general«, 130 pukovnika | potpukovnika, 218 majora, 1114 kapetana, 998 nadporučnika i 3561 poručnika. U vremeou od 28. februar« do 31* mar;ia poginulo je: 5 geiiera!*, 8 inajor«, 21 kapetan, 21 nadporučnlk J 75 pornfinika.

Pronijene u francuskoin zapoviedolštvu, (Naročiti brzojav. „Beogradskih Novina"). Basel, 11. aprila. Po vijesthna baselskili listova « frajicuskotn vrhovnom zapovjednišivu preduzete su važne promjene. Genera: Oouraud, koji ae vratio iz MartAa. dobio je svoje ranije zapovjcdnišr\ r o. Njega je zamijcnio general L y a n t e y.

Najnoviie ttfzojovne vijesti. Zcmijotres u Zagrebu. O prekjučeraitjem zemUotresu javIja se naknadno iz Zagreba: Sjedište zemUotresa izgleda da je bilo u južnoj štajerskoj, u okolini B r e š c e. Tamo je pritres bio i najjači. U okolini Zagreba se u nekim mjestinta tako jsto osie-. tio siabi potres. Miincheflski mmcije »eško obotio. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina"! Mflnchen, 11. apri!». lz Munchena se javlja; Papski nuncij monsignor Aversa iznenada je teško obolio od zapalenja slijepop crijeva i gad se nalazi u hiniškoj klinici profesora dr. Strupplera j dr. A c h a, gđje je već i operisan. Njegovo je stanjo vrloozbiljno. U ponedjeljak poslije podue nuneije je primio svcto pričešće; s večeri se bdest okrenu!a na bolje.

Miuil • KAJBOUE PREZTRVATIVKO SREOSTVO rlUIUM Z prortv «pidtim£nite boiMti (Oiolcra, HpLnd iLd KRONDORFER — SAUBRBRUNN. OJLI L’.’E LJEKO\TTO, OSVJEZAVAJUa I OKREPLJUlUa IzvnUn «o4t!ak liau 1 Umj>uj<u. Adtcsa: Kroadorfer, Bodapest. Zoltaagasse 10 | ČmsIA* BK!UJ« mo(u aouiU .KROiTOORFERA* koj« f« .tTTđ.’en« od\oi.j« s MiaUunm. o »to»»nh:i Kfo« VOft« Rndiiupclt« V, ZofMigmtt 1<L i • kl,đ