Beogradske novine

Sfrana 2. ♦ . maklo, gdje će u biiskora vremenu razvitl velike borbe. Sto se osialih frontova tiče, vrlo je vjerovamo da će izbiti veće operacije. On se boji kombinovane operacije na moru i kopnu. Pouzdano se moze računati s novim zirnskim ratom. Englezi se plaše napada na Kronstadt. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Lugano, 7. septembra. „Secolo'* javlja: Englezi se plaše napada njemačke moruarice nai potpuno bezodbranben! 1 rastrojenl Kronstaidif. Oroznlčavl rad njemačkiii mornara. (Naročiti brzojav „Beogradskili Novlna") Budimpešta, 7. septcmbra 1 , Ratni dopisnik ,,Az E s t‘‘-a javlja, da je n Dunamfindeu izgorio dio kasarna. Njemačkl mornarl grozničavo rade, da očiste ušće Dvine i dignu poropljeue brodove. Njemačko stanovništvo u Rlgi ogorčeno je protiv Litavaca, jer su posljednjih dana silno ldiačkali po gradu. Položaj u Petrogradu. (Naroeiti brzojav „Beograđskih Noviila") 2eneva, 7. septembra. .Vijesti iz Petrograda opisuju položaj u prijcstonici kao vrlo sumoran. Misli sc, da veći dio vojske ruske bjeU prema Pskovvu. To se mjesto smafra kao bastion Petrograda, ono se mgra bezuslovno braniif. Vojni kritičari misle, da sc s ruskoin vojničkom snagom aie može za duga vremena računati, pa ističu pitanje, da li sti sporazumne sile sprenmc ua to, da ćc sad na istočnom bojištu velike njemačke vojtie mase biti slobodne.

Iz današnje Rusije. Otkrićc protiv-revoluciioue zavjere. (N.'iroeltl brzoiav „Bcogradskih Novlua") Stockhohn, 7. sepfembra. Kako „Novojc Vremja“ javlja, da je Kerenski nšao u trag protivrevoluci.ionoj zavjeri. Zavjerenici, koji su smjerali da đovedu na prijesto jcdnog cara, vršili su svoja vrbovanja u Peirogradu i njegovoj okolini. Veliki broj je zavjerenika poapšen. Vlada se protivi da objavi imena zavjerenika i dosađauji isliod isfrage. Po jcdnoj vijesii iz Pctrograda, veliki kneževi Mihajlo i Pavlc Aleksapdrović, koji su uapšeni pod sumnjom učestvovanja u protivrevolucijonoj zavjeri, ostaće do daljeg uaredjcnja u doinaćera zatvoru. Puuoiuočila geuerala Koriillova. (Naročiti brzojav „Beograđsldh Novhta") Berlin, 7. septembra. S ruske granicc javljaju: Miuistarski savjet jc prihvatio prijedlog glavnog zapovjednika rnske boračke snage geu&rala Koruilova o vojnim reformama. General Kornilov je dobio zaiitijcvana pimomoćija radi uspostavljanja disciplhie u vojsci. Vojnički pozdrav je jjonovo uvedeii. Prava pukovskiii odbora su znafno ograničena, žeijeznice su s'avljene pod vojniuku diktaturu. Ali je privremena vlada odbila, da giavni zapovjednik đobije zalitijcvano punonioćjje radi ugušivanja licmira u pozadini. Carska porodica u sibirskom progonstvu. (Naročiti brzoiav „Beogradsidh Novina") Kopenhagcn, 7. septcmbra. Petrogradski dopisnik ,,T i m c s v -a javlja, da se preina carskoj porodici u Tobolsku postupa s nepotrebnom sirogošću. Porodica se naiazi u jednoj zgradi, u kojoj se skoro nc može živjeti, nema u njoj ni najmanje udobnosti. [ Carska porodica živi zbijeno, jer nema dovoljno prosiora. Nema inogućnosti ni da sc kreće u slobodnom vazduhu. Mladi prijesfolonasljednik je obolio. Izgleda, da eugleska škunpa ovim lioće nosiepcno da čini pripreme radi prenašanja carsko porodice u. Engiesku, o čemu se ti ruskim i engleskim krugovima u posljednje vrijetne ninogo govori. Pokušaj liučovanja Suhomilnova. (Naročiti brzojav „Bcogradskili Novina”) Stockholm, 7. scplcmbra. Kad su Suhomlinova poslije završenog šcs.og dana pretresa sprovodili iz sudske zgrade automobiiom u PctroPavlovsku tvrdjavu, dočekala je na ulici masa svijeta automobil i oborila ga. I ako su sprovodnici prijetili, da ćc upotrijebiti oružje, masa svijeta je navalila na Suhomlinova, koji jc biijed i u drhtavici ležao na zemlji. Jačem odjclcnju kozaka je pošlo za rukom da SulioinKuova spase od linčovanja. Masa je poslije toga tijajpogrdnijim izvaziraa obasipala Suhomlinovn, Januškijeviča i Romanovc. No'i zapovjeduici ruske vojske. Kb. Bern, 7. septembrn. ,,B u n d“ donosi: ,.R n s k o j c S1 o v o“ javlja, da je general D an i e 1 o v imeHOvau za zapovjednika Miske vojske, a general Leudvevski za zapovjednika 2. vojske. General KorniJov je otišao sa svojim stožerom na sjeverni front

Subota Papinski prijediog za mir. WHsonovo ručno plsrao papf. Kb. Bern, 7. septembra. Prerna brzojavnoj vijesti „Morning Post“-a iz New-Yorka, Wilson je svome odgovoru papi priložio i svojeručno pismo, koje će papi pružlti mogućnost, da i pored toga što je njegov mirovni prijedlog formalno odbijen, produži pregovore na osuovi VVIIsOnove notie. U svome pismu Wiison izjavljuje gotovrost, da će rado primiti daije papine miro\aie prijeđioge. „Morn i n g P o s t“ izjavljuje na to, da papini prijedlozi istina ne donose mir, ali ga narodima dovode bliže. Izjava državnog tajnika Gaspatia, (Naročttt brzojav „Bcogradsklh Novlna") Munclien', 7. septembra. „Miinchner Post‘‘ saznaje, da je 'državni tajiiik Gaspari izjavio pređsjed« niku Union Popolare grofu Dellatori-u, 'da papa \Vilsonovu notu, i ako joj jo ohlik surov, shvaća kao o'dbijanje. Na protiv sv. Otac jo riješen, da s Wilsonom dodje ponovo u đođir. kložc se pretpostaviti, 'da <5o odgovor ostalili sila po uobičajenom 'diplomatskom obliku hili nešto povoljniji, ali će u svojoj suštini biti jednaic američkom. Ncrna još uzroTca nezsuiovoljstvu ili razočaranju. Mirovna ak'cfja će so pravilno. pro'dužiti, ona će, | poreTl svih velikih i ozbiljnili (eškot'a, imati povoljan svršetak.

Pred revolucijom u Italiji. Kb. Bern, 7. septembra. ,,B e r n e r T a g b 1 a 11 “-u pišu iz Lugana: U Italiji je raspoloženjc upravo očajno, i pored ogromne 11. oienzive na Soči, 7000 topova na frontu Krasa i pored jako umnožene engleskofrancuske pomoći. Itaiija brza neuzd r ž i v o s v o m e s I o m u. U gradoviina i selima vlada najdublja pogruženost. U mnogim graaovima su na poslu odbori za prevrat, koje su organizovaue socijaliste obrazovali. Revolucijona propaganda raspolaže sa dvije središnje tačke, to su Milauo i Rim. Ovili je dana u Rimu održana tajna skupština stranačkih vodja zvaničniii socijalisfa. Ifl/temacijonalistička štampa je u stanju da saopšti, da jc n toj skupštiui mtvrdjeai dan, kacl revolucija treba da buknc. Po istoj vijesti, taj će dan biti u mjesecu oktobru, a pređliodiće mu opšti štrajk industrijskih i saobraćajnili radnika, i štrajk svih novina. Borbe na Soči. Pisanje neutralne štainpe. Kb. Amsterdam, 7. septenibra. ,,N i e u \v v a li d e n D a g“ piše u svotne izvjcštaju, u vezi s vijestl da'se Gora Sv. Gabrijela nalaz.i još u austro-ugarskim rukama, izmcdju osfalog ovo: Po načinu, kako Talijani postižu uspjehe, jasno se vidi, da oni ne će nikad postiei odiučne liobjede. Gdje sc toliki otpor mora savladjivati kao na frontu Soče, nije u ovorn ratu ni jedna straua više zadobila nego nekoliko kilometra zemljišta. Talijauski gubici. Kb. Ltigano, 7. sepicntbra. Iz Rinia sc javlja: Kako agencij a „S t e f a n i“ javlja, polopljena su prošlc neđjelje tri talijanska parna broda i jedan jcdrenjak. Jedau je parni brocl torpedom povrijedjen, ali se niogao dovttći n pristanište.

Pokret za mir. Švajcarska i stockhohnska konfci'encija. Kb. Bern, 7. septembra. Švajcarski brzojavni ttred javlja: Nije tačna vijest, da će Švajcarska učestvovati u konferenciji neutralnih država u Stockholnui. Saveztio vijeće se nije bavilo tim pitanjem. Nova potapljanja, Kb. Berliit, 7. septembra. WoIffov urcd jnvlja: U Atlantskom okeanu, etiglcskom kanalu i u Sjevcruom mortt našc su podmornice ponovo potopilc 7 parnih brodova sa 19.507 tona, mcdju njima er/lesku podmorničku kiopkti „Qu. S“, raniji engleski parni bro.l ,,Va!o“, jcdatt nepoznati parni brod od 4000 tona, koji po spoljnjem izglcdu i vrsti naoružanja, kao i odijelu posade tnože važiti kao pomoćna krstarica. On je pratio jedan jako natovareni engleski parni brod.

Neograničeni podmornički rat. Izvještaj engleskog aduiiralitela. Kb. Loudon, 7. septembnr. Admiralitet objavijuje, da je u posljcdnjoj ncdjelji potopljeno 20 brodova sa 1600 tona. Tri su broda bez ttspjeha napadnuta.

Borbe u vazduhu. Vazdušni napad na Loudoit. Kb. London,. 7. septembra. Dopisni ured javlja: Vazdušnim napadom predprošle noći poginulo jc 11 lica, a 62 je povrijedjeno.

BEOGRADSKE NOVINB Najnovije brzojavne vijesti. Nov'a opšta ofenziva sporazumnih slla. (Naročfti brzoiav „Beogndskih Novlna") 2eneva, 7. septembra. Pariski ,,Matfn“ javlja: Neposredni odgovor sporazumnili sila 11 a osvajanje Riga biće, da će se ubrzali nova opšta ofenziva na svima frontovima. Nadati se, da će dotle Rusi zadržati neprijatelja u đaljem prodiranju kod Rige. Francuska ministarska kriza. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Ženeva, 7. septembra, O francu'skoj ministarskoj krizi javljaC ,,Gaulois“: U kabinet ćo ući Varena i Vouziers. Ministar za ishranu Vio’.etro istupiće iz kabineta. Njega _će zarnjenili Clementel. Na mjesto ministra za kolonijo Lebruna 'đććiče Macbinette. Promjene u franciiskotn kabinetu. (Naročiti brzojav „Beogradsiiih Novina") Basel, 7. septembra 1 . „Petit Journal 11 javlja: Ribof Će vjerovatno ti petak podnijeti ininlsiiarskom savjetu molbu o ostavci. Poslije toga će se staviti predsjedniku republike na raspoloženjc za sastav novog kabineta. Kako ,,J o u r n a l“ javlja, Ribot misli da obrazujei kabinet na široi osnovi, u korne će i Ijevice biti dosta jako zastupljene. Dr. Friedrlch Adler pomiiovan. Kb. Beč, 7. sepfembra. Kako ,,A r b e i t e r z e i t u n g“ javIja, Njegovo Veličanstvo jc oprostilo Friedrichu A d 1 c r u smrtnu kaznu. Najviši sud ga jc osudio na 18 goditta teške tamnice. Srpski „paketni biro“ u Ženevi. U Žcnevi postoji, kao l'.o je poznar to, tako zvani srpski paketni biro, kojl je sebi stavio u zadaću, da srpskim ratinim zarobljcnicima i interniranima šalje životnc namirnice. No način, kojim taj biro pri tom poslu poslupa, izazvao je toliku ogorčenost u logorima srpskilt zarobljenika i interniranih, da nam je došao do ušiju čifav niz žalba. Prije svega izgleda, da rukovaoci tog biroa ne raspolažu rotrebnom neprist'ranošću pri razdavanju tih darova, jer ih dijelc saniQvpIjno, a ta santovoIja ka.o da očito stoji, tt vezi s faktom, kako je dotični obdai'Ciii poliltički zapisan. Uz to dolaizi neurednost u poslovima spojena s nepristupačnošću postavljenih u tom birott. U dokaz toga tvrdjenja donosimo sadržinu nekolikih dopisnica, koje su u Švajcarskoj živeći Srbi uputiii svojiin zemljacimia u našim logorima zarobljenika i interniranih, kao odgovor na žalbe ovih. U jeđnoj dopisnici kaže se medju ostalim: „Predao sani (tu se misli pakeinom birou) ladresu i molbu, ali tamo štt zaseli Ijudi, koji za pravdu nećc da čuju, već jednima šalju po 10 paketa, a đrugima ništa. Nama ne dadu ni zaviriti, na naše pismene prestavke odgovaraju usmetio, šalje se i t. p. Naši Ijudi od poiožaja, koji bi imtali aultoriteta, ncćc ovde da dodju, a sem toga mtitavi su; ja jurišam, ali me kontra bande odbijaju“. U drugoj jednoj dopisuici lcaže se: „Prijatelji mnogobrojni zauzeli su se, ali ja mislitn, đa oni Icao i svi „prijafelji“ u ovo vreme strašno lažtt i gledaju sebe i svoje: čas mi obećajtt. a eas odbiju, pod izgovorotn da nisi einovnik“. — Najzad čitamo u jednoj trećoj dopisnici: „Za tebe sam sa Nastasom zajedno podueo Molbu danas Crvenotn Krstu i itražili snio da vam se šalju paketi. Ali je Icontingenat sa lilebom iscrpljen i sa šiljaujem pakcta ide vrlo teško. Mi sa paketnim biroom nemamo nikalcve veze, niti nam se dopušta da budemo blizu“.

Grad i okolica. Dr.evni kalendar. D a n a s je subota 8. scptembra, po starom 26. avgusta. — Rimokatolici: Mala Gospojina; pravoslavni: Andrijan I Nalalija. Casntčkn i čtnovnlčka kasina otvorena je do 12 satl u noći. C. I k. v o j n i č k i d o m: Cttaonica, soba za pisanje i igranje, kantina. Otvoreno od 7 sati iz jutra do 9 sati uvcče. Slobodan pristupsvakom vojnlku. Beogradski orfettm (u baštl Hotel Takova); Počctak predstave u 8 satl ttveče. Kinematografi: Vojni klno uKralja Milana ulicl br. 56 (Koloseum): U 6 satj poslije podnc predstava za vojnike, a u 8-30 uvečc predstava za časnike.— C. Ikr. gradjanski kino na Terazijama br. 27 (Paris): U 6 sati poslijc podne prcdstava za gradjanstvo. Noćna služba tt apotekama: Od 9. do ukljtičlvo 15. septembra vršlčc tioćntt slttžbu n Bcogradu ove apotekc: Kttšaković, Kncžev Spotnenik 2; Viktor o v i ć, Terazije 28; P r c n d i ć, Kralja Alcksandra ulica 6-1; Stojlć, Sarajevska ulica 70. Paroplovna vcza. Iz Beograda za Zcmun: 6, 7, 8, 9. 10, 11 i 12 sati prijc podne; 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 sati poslijc podnc. Iz Zemttna za Bcograd: 5'30, 6-30, 7-30, 8'30, 9'30, 10 30 i 11 -30 prije podne; 130, 2 30, 3 30, 430, 5'30, <>30 730, 830 i 9'90 posiije podne. — Iz Zeraunaza Pancsovu: u 1 sat poslijc podnc i u 8 satl tt veče. — Iz P a ncsovc za Zemun: U 6 sati izjutia 1 tt 4 sata posllje podne. — Ladja, koja vozl izmedju Zemuna 1 Pancsove i obratno ne pristaje u Beogradu. •— Brodarski saobraćaj 5 a b a c—S mederevo. Polazak iz Sapca za Beograd četvrtkom i ncdjeljom u 8 i po sati izjntra. Dolazak u Beograd u 12 i po satl poslijc pođne, Poncdjeljkom odinor brod« n Smcđercvu.

8. septembra 1917. Botaaička ba41a.Otvorena utorhom, ietvrtkom, nedjeljora i prazniđma. Posjeta boiesnlka u bolnicama: U bolnid .Brčko*: od 2—4 sata poslije podne. U bolnid tf Briinn“: od 9*30—12 sati prije podne i od 2—4 sata poslije podne. — U c. i k. gradjanskoj bolnid: u utorak, četvrtak 1 nedjelju od 1—3 poslije podne. Rlječno kupati 1 o na S a vi, otvoreno od 6 sati izjulra do 7 satl uveče. Vojno p ar n o i t o p 1 o ku pa t i f o u Car D ušano voj ullc i. — 1. Kupatilou kadama: a) Za vojne osobe otvoreno radnint danima ođ 7 sati prije podne do 5 sati poslije podne, a nedjeljom I praznicima od 7 satl prije podne do 12'/ 2 sati u podne. — b) Za gradjanstvo radnim danima od 9 satl prije podne đo 5 sati poslije podnc, a ncdjeijom 1 praznlclma od 9 satl prije podnc do 12'/ 2 sati u podne. — 2. Parnokupatilo za časnlke i njima ravnc člnovnike otvoreno je utorkom, srijcdom, petkom t subotom od 7 satl prije podne do 5 sati poslije podne, a nedjeijom I praznlcima od 7 sati prije podne do 12'/ 2 satl u podne. — Z a g r adjane muškogpola otvoreno je parno kupatilo ponedjcljkom i četvrtkom (ako tt te dane ne pada kakav praznik) od 9 sati prije podne do 5 sali poslije podne. — Časnicima i njima ravnim činovnicima stoje na volju da sc služe parnim kupatilom i u dane odredjeuc za gradjanstvo (ponedjeljkom I četvrtkom). Blagajna se zatvara radnim danlma tt 12'/ 2 sati, a nedjeijom i praznicima u 12 satl u'podne. Rimokatolička služba Božja 8. 1 9. septembra. I. 8. s e p t c tn b’r a (M a I a G o sp o j i n a): A) U konaku ne će biti službe Božje. B) U župskoj crkvi: U 8 sati sv. misa i Veni Sancie za školsku djecu. U 10 sati njemačka propovijed j pjevana sv. misa. U 4 sata poslije podnc večernja. II. 9. septembra (tieđjclja) A) U konaku: U 8 sati njemačka i češka propovijed i sv. misa za vojništvo. Siobodan pristup ima i gradjanstvo. U 10 sati talijanska propovijed i sv. misa za zarobljenike. B) U župskoj crkvI:’ U 8 sati tilia sv. misa za školsku djecu. U 10 saii hrvatsko-srpska propovijed i pjevana sv. misa. U 4 sata posiije podne večernja. Istorijski kalendar. Na današnji dan, 8. septeinbra 1767. gođ. rodjen je u ii a n n o v e r u njeraački pjesnik Aug. Wilheim pl. Schlegel. — 8. septembra 1830. god. rodjen je u M a i 11 a n c-u u Južnoj Framcuskoj poznati pjesnik Frćdćric Mislral; on jc pisao južnofrancuskim (provensalskim) narječjctn. Umro je 1914. god. Misrral je pokazivao velikog interesovamja za srpske narodne pjesme. —- 8. septembra 1841. god. rodjen je u jedmom mjestancu bltzu. K r a1 u p a u Češkoj slavni češki komponista Anton Dvoržak. Dvoržak spada niedju najslavnije slavenske uinne velilčanc, bio je jedan od najboljih kompozitora sviju vremena i naroda. Otac mtt je bio kafedžija u njegovom rodnom mjestu i nikako nije htio odobriti mlađom Antonu, da se oda muzici. No Dvoržak ipak 1857. god. ode u Prag, gdjc stupi kao violonista u jedau orkestar, da prvo zaradi novce potrebne za izučavanje konzervatorije. Za vrijeme svojiti muzičkilt studija već je u veiiko komponovao. 1862. god. dobije mjesto u orkestru praškog narodnog pozorišta; Tek 1873. izvedcna je na jeduom konceirtu prva njegova tvorcvina. 1874. god. Dvoržak postiže svoj prvi veiiki uspjeh sa opcrom ,.K r a 1 j i u g I j a r“. 1890. god. dobije za profesora na praškoj konzervatoriji, gdje >e ostao do 1892. god., kada jc otišao tt Ameriktt u N e \v-Y o r k u, gdje mu je povjerena uprava nad tamošnjom kor.zervatorijom. 1898. god. vratš se n Evropu I nastani se opet u Pragu. 1901. god. postado direlctor praške konzervatorije. Umro je 1904. godine. Bezbrojna stt njegova djela-, oc\ kojilt poniinjeiuo samo: uvertire „Moj dom“, .Husicka„Karncval", „Othello'* itd., mnogobrojna simfonična djcla, cikluse ,,S 1 o v e n s k e i g r e“, ,,S I o v c ns k e r a p s o d i j e“ i zuatan hroj opera'. Prilog za beogradsku sirotiaiu. Piilikom trogo'dišnjog pomena svojoj seslricini Bosi, kćeli gospodjo Loposavo i gosp. Bu'dimira Kađenkovića, ovdašnjeg trgovca priložila jc gospo'dja Sofija Lovčević, sirotinjskom odjelenju opšlinc grada Boognula gvo.u O'd 50 kruna, kao svoj priiog za po’maganjo (stirotinje, za uspomenu na pokojnicu. ; Traži se radi prijema liovca. Vukoman Mulavdžić, juagaziner direkeijo željezničke potrcbno jo da so javi g. Panti Mihajloviću, višem konlroloru željezničke direkcijo sa stanom u Bitoljskoj ulici hroj 85 ra'di prijema novčano uputnice. Priznanice za ponioć. Priznanice za nomoć za nrjc-ec septovnbar gotovo su uo broja 4000 i mogu so od ponedjeijka dobiti u uredima okružnog zapovje'dnišlva Beograd-grad u Kralj Aleksan'drovoj ulici hroj 5 u sobi broj 57 o'd 8 đo 10 sati prijc podne. Istoga 'dana, odmah po prijemu priznanico prije podne blagajna c. i k. oknižnog zapovjeđnišlva Beograd-gnnl jspiaćujc i pomoć. jLko prilikom prijema priznanlea iako» i *amo pomot'i, potrafmo je hnati

BroJ 247. uza se rddarstvonu legitlmaciju rađr ns’a novijenja indentićnosii, Ured dana a i srulra zhog praznita ne ra'df. Jučeranji požar 11 a Zeienoui Vencu. Jučc prijo po'dne oko 10 sa'i izhlo ]*e U kući na Zelenom Vencu J>r. 18 požar, koji jo za kratko vrijeme uništio cijcli krovnjen. U rećeno 'do« ba opaziše komšije, kako izmedju crijepova pomenute kuće izbija 'dim. U prvi mah pomislišo ‘đa je to siučajno neki zalutali oblak dima iz dimnjaka, ali kada jo 'dim Livao sve jači, izvijestili su požarnu četu, koja je ođmah sa dva požrtrna voza jzašla na lice mjesta. Požarnici zatekošc u plamenu cijeli tavan. pomcnute iuće, koja je, kao i okolno kuće, svojina g. Lazara Jovanovića, sa stanom u Jug-Bogdanovo| ulici 8, a koji sc za vrijeme požara nalazio u svome vinogradu na Topčidcrskom brdu. Sa dva crijeva, a sa dvije strano otpočeše požarnici borbu sa ognjem. Gašenjo iin je jako otežavao jaki vjetar kao i gusti 'dim. Uz to je vođa odveć sln« bom snagom jzbijala iz vodovodnih ci'jevi, što jo tako'dje znalno usporavato rad oko .ugušivanja požara. No pos'.ije 'uporne borbc požamici najza'd savad..šc neobuždani plamen. U velikoj opasnostf nalazila se i susjedna kuća br. 16, u kojoj je smještena kafana „Zeteni Ve« nac“, a čijo je prozore tako reći iizao plamen. U prkos svima naporima požarnika, najza'd se zapališe prozorska okna, no opasnost po ovu drugu kuću odtnah je otklonjena. Za svaku sigumost požamici su o'dmali po dolasku na lico mjestaJ o'dmah dali jznijeti stvari iz kafane ,,Zeleni Venac“. ,U poslradaloj kući pak nalazi se pct dućana, od kojih tri stoje prazna, dok ,se u ona dva druga nalaze jedna, furun'džinica i jedna poslastičarnica čiji je sav namještaj i ,t. 4. spašen. Na kući jo, kao što rekosmo, izgorio cio krov, i na nekim mjestima počeo rušiti plafon. S obzirom na opasnost, koja jo uslijed vetra prijetila, može se reći, da jo stvar olako prošla i šteta srazmjemo neznatna, tim više što je kuću rat i onako zatekao u neđovršenoj pre.pravci. Oko 'dva sata po podne bila j« otklonjena svaka ‘dalja opasnost pa su se požarnici poslije nepreki'đnog napornog rada od skoro čitavih čcjtiri sata vratiii u svoju kasarnu. f Karlo Mohr. Kako nam javljaju iz Zag_rcha 3, ovog mjeseca preminuo je u c. i kr. posa'dnoj bolnici br. 23, nakon duge bolestf Ivarlo Mohr šumar i je'daogođišnji dobrovoljac. Pok. Molir bio jc duze viemena na' vojnoj službi i u Beograđu, gdje je kao ‘dobrođušan i plemenit čovjek stekao veliki broj prijatclja i poznanika, koji iakreno žale smrt ovog 'dobrog čovjeka. Laka mu zcmljal Parastos. Ljubiša Marković, sveštenilc-učitelj, davaće eetrdesetodnevni parastos svojoj kčeri D a r i, prekosutra u 10 i po sati prije podne, u crkvi topčiderskoj. Pribirajte žir za ishranu svinja. S obzirom na odgajivanje svinja i neslašicu n masti glavna vojna gubernija izdala je narcdjenje, da se otpočne sa prikuptjanjem rastovog žira po šumama za ishranu i tovijenje svinja Naročito se preporučuje prikupljanjo žira od strano građjanskog stanovništva, osobilo od štrane 'djece. Prikup'ljeni žir isplaćivaće se ddrnah o‘d strane vojnih' nadležnih vlasti, po. cijeni ođ 6 lcruna; po 100 kilograina. Veoma je podesuo prikupljanjo žira i od strane školske omladine uz nadzor svojih nastavnika i učitelja. Izdavanje pod zakup ntehane na Torlaku. Sutra, na 'dan 9. sepfembra’ topština kiuno'draška, a po odobrenju kotarskog zapovjedništva na Banjici, izdavaće po'đ trogođišnji zakup svoju mshanvt na Torlaku. Licitacija će se obaviti u samoj zgra'di mehanskoj, gđje ss mogu vidjeti i Lliži us'lovi. Beogradski orfctim. Večeras će se prikazivali prvi put Opcreta „Pristojna gospo‘đja“, koja je Bcču prikazana više od tri stotine puta. Pre'dstava počinje kao obično u 8 sati uveče. Sutra u nedjelju biće dvije predstave: u 3 i p'O' sati poslije po'due i ,u 8 saii uveče. Prijave za sjedište u sinagORi. Za ejedišta u šiuagogi jevrejsko-eškenaskog obreda u Kosma'jskoj u'.ibi br. 51 valja so prijaviti predsjedniku, gravcru Golđstcinu u Knez Mihailovoj ulici br. 1. Izgubijena propusnica. Izgubljena je propusnica za prelaz? u Zemun t nazad na itno manipuJanlkinje Marije Brsković. Nalazač nek je prct’a’ c. i k. okružnom zapovjćdništvu Beogrndgra’d. Nadjeni kuponi za meso. Na Velikom trgu naVljeno je pet ku« nona za meso, koji glase na ime An'dro Nikolajevića (rejon VI. br. 103). Vlasnik ih može dobiti u c. i Jc. okru/.notn zapovjcduištvu BoogTatl-gra’d. Izgubljeno. Boža Stefanović iz ltitopeka, izgn« bio jo na putu iz Bcograida, u Ritopek svoju legitimacionu kui-tu. Nalazaž nek Je preda c, i k, okružnom zapovjodništvii Beogva'd-grad.