Beogradske opštinske novine

40

Сво ђубре дотле накупљено ако ко жели да му повлашћеница извезу, за то морају особено по погодби да нлате. Од стране иредседништва огпитине 28 Јануара 1888 ЛБр. 15. у Београду.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

Изашла јс из штамне књига: И&ТНИЦ&

роман

Напомена поштованим бирачима Вароши Београда. И покрај свега настојавања од стране општинскога суда и припомоћи пореских органа: дау азбу чне спискове гласача за избор на^одних иосланика буду исцрино увршћени сви они грађани који имају ираво гласа, ииак се дегиавало ио ка,д - кад, да ио неки бирач из ма каквог узрока није био у сиисак заведен. Изборни закон не допушта уписивање у спискове на сам дан избора, те је тако изостављени бирач без своје кривице остајао лишен једног од најважнијих својих грађанских права. Да би се таквој могућности сасвим на нут стало, те у спискове за избор народних посланика 21 иду/^ег мес. били занисани сви способни бирачи који се у Београду находе, погребно је да се сваки грађанин у своме интересу користи правом које му оставља изборни закон, па да за то дође у благајнк одељак онштинске ку/Је ради прегледа азбуч них спискова и уверења: је ли му име заиисано. Ово је нарочито нотребно да учине они грађани који су се у току последњих два полгођа доселили или поново у Београду настанили; а тако исто и они, који као задругари не плаћују свој иорез сами лично. Најве^е отежавање радапри избору чини изналазак имена бирачких снискова. Приликом последњих избора скуппггинскиу, у Београду је гласање те кло много брже и лакше. За то се има благодарити ономе делу грађанства који се о^азвао позиву председништва и дошав да се увери је ли у снисак уведен, добио одмах заииску оро/а свога илпена, шв обали Јандранског Мора, неГ >и смсо Фалити ни у једнп је на дан избора без дугог чекања могао лакше и брже да гласа. Ова практика издавања тих записака уведена тада, показаће много већу корист ако се сви гра ђани или лично или преко другога известе: јесу Ли у саискове заведени и у исто време узму заииску свога броја ко]у на дан избора треба да ионесу и бирачкоме одбору иокажу.

од ЈАКОВА ИГЊАТОВИЋА III књига „Премишљати, — иа иресудити." Цена је књизи 60 новчића * Добити се може само у штампарији Арсе Најевића у Новоме Саду. ПОЗИВ НА ПРЕТПЈ1АТУ на СРПСКИ лист што га издаје у' Задру, на срнском Приморју. САВА БЈЕЛАНОВИЋ Годишњн цијена: За Аустро-Угарску Фор. 6: За Црну Гору и Србију .... Фор. 9 : (или 17 динара). За све остале земље 20 Франака у злату. На по године, и на три мјесецз, суразмјерно. „Сраски Ј1ист и , једино српсно гласило на нитомо

српекој кући, гдје се рачун води а судбини приморскије? Срба ; особито српске Читаонице небиемЈеле без н>ега бити 0 важности и занимљивости „ Срискога Листа " било би су вишно ишта казати : иознато је да се овај лист и у ве ликом евроиском свијету сматра као један од најбољи: журнала на цијелом Славенском Југу. Оеим редационе стра не листа, која је врло богата, „ Срчски Лист и доноси нз вештаје из разних српских и славенских крајева и ио једн^

I [а тај начин 1ласаће ма1новено докле им недељно „ Пис.чо из Цариграда и од мрииознатог сриског но ипаче ваља да чекаЈу. винара. Даље доноси „Срискџ Лист и у изобил>у политич Снискови се могу да разгледају преко делога кијех чланака, телеграма о дневнијем питањима, [кшижев дана као што је јављепо званичним позивом од 12 , ни ј их раеправа, итд. итд. ов. мес. АБр. 29. Претплату треба слати на Администрацију листа, Од стране председништа општине вар. Беог- Задру . а за К раљевину Србију ирима нретнлату Књижар рада 15 Јануара 1888 год. Велимира Валожића у Веограду.

Администрација „ Срискога Листа

Власник општлпа београдска Штампа Медецијан ц Кимпановић Обилићев вепац број 1. Уреднпк Н. С. Јовановић