Beogradske opštinske novine

да ова још боље 11 сигурније те куће ирегдеда н нремерп. Никакве тешкоће нема у овој ствари и кад се вечерас не може решити, онда за што не би то комиснја вндила, а и кад би се могло вечерас решпти, ја нпак неби пристао док комисија не види. Све се ово може свршитн иа два дана и онда на што трчати. Никола Милиши^. Односно онога што рече г. Боторпћ да комнсија треба те куће да нремерн. То је господо све учињено. То нису моје куће те да ми се може рећи да сам у томе пнтересован, а немам пи деце, да би се казало, да због тога хптам, него ствар је у томе: комисија је нашла, да су куће добре и сад ако мп одредимо и другу комисију значи нрвој неноверење. Ја сам противаи томе да се гази мишдење раније комисије. Председник. Нпје комнснја ннкаква одређивана досад. Ово је мншлење школског одбора. Питање ово ирви пут пзлази сада нред одбор. Вн знате како је прошле годнне казано, да су ове две куће незгодне и сад само говорнте да се внше пише. Свет. Ботори$. Ја би најодсудније био противан томе ако би се те две куће онет за школу задржале. Предоздник. Ја нредлажем за чланове комисије г. г. Боторића, Мидишића н Николу X. Попови1>а. Нека господа впде и како они нађу тако и да урадимо Ја ћу дати господи кола па нек оду и виде. (Усваја се.) (свршиђе се.)

ОДБОГСКЕ ОДЛУКЕ На састанцима 21. и 28. септембра ов. год. општински је одбор : Ер. 233. Решпо да се претрес п дебата о предлозима Фииансијске компсије проДужи на другом ванредном састанку; Бр. 234. — Одлучио да се за I и Н-ги разред основ. муш. шкоде у место куће Розелтове за у будуће узму две куће : Еосте Ђукића и Денке Сгојановића на источ- ! ном врачару за цену од 170 дпнара, а ку- ! ћа Брајерова и на даље задржи; Бр. 235. - Изјавио да нема места повиша- I вати иену хлеба; Бр. 236. — Устунио право наплате таксе за клање на саланама Јовану Ћуковићу за 840 динара ; Бр. 237. — Изабрао комисију да даде мишљење: да ли се може дозволити Ст. Јосифовнћу да отвори општ. мајдан крај друма топчидерског да би вадио камен а плаћао таксу ; Бр. 233. — Одобрио Фирмп Петровнћ и Карамарковић и да може кроз тончидер наспи наместпти цевн и тако спровести

јпз ^ воду за грађење магацина моноп. дувана, и да може на општ. земљншту сређивати грађу, и Бр. 239. — Решно да се умоли уирава варопш да забрани отварање саланских радњи ван комисијом одређених места.

ОДЗИВ ШТАМПЕ Под насловом „Зајам илине," „Нарсдни Дневник" донео је у 213. броју овај чланак: Пред оиштинским одбором је ва решавању одиста крупно питање: хоће ли се општина београдска задужити са 12милиона динара зајма или не ? На збору општинском, који ће се, ради коначног решења овога питања, по свој прилици ускоро сазвати, казаће своје мишљење сваки становник београдски и даће свој глас за или иротив тога зајма. И ми, као јавно гласило, хоћемо да кажемо наш суд и да јавно и отворено обележимо наше гледиште према питању : зајам или не ? Ми држимо да међу становницима београдским неће бити ни једнога, који у своме животу бар једном или два пут, није зажелео, да се опрости живљења у месту, где човек пије рђаву и врло често мутну и каљапу воду, где човека лети хоће прашина да задави, јер нема водовода. и где, у кратко да кажемо, нема ни добре калдрме, ни канализације, ни осветљења. Свима нама је већ одавна догрдело овако стање какво је, те смо сви сложни у томе, да је крајње време да се приступи извршењу тих преко потребних радова, како би и Београд ушао у ред добро уређенпх вароши у свету, у којима су сви здравствени услови задовољени. У томе се слажемо сви без разлике да те послове ваља посвршати што пре али се размимоилазе паша мишљења, којим путем и каквим средствима би ваљало то извршити. Комисија, коју је општипски одбор одредио да испита који би пут био најповољнији, па да се дођо до срестава потребпих за изиршење тих великих послова општинских,

вели у своме извештају, да је најповољнији пут да се дође до потребних новаца пут зајма, и у то име је предложила, да се општина београдска задунш са 12 милиона динара, која ће се сума употребити на свршавање свију општинских послова, а отплаћиваће се мало по мало у току неколиких десетина година. Казаћемо одмах да се с тим мишљењем и ми потпуно слажемо, а слажемо се прво с тога, што ће онштина, расписав стечај за остварење таквог зајма, бити у положају да бира и избере понуду, која је по њу најповољнија; друго с тога, шт<> ће општина сама издавати послове поједипим предузимачима, који ће такође морати да поднесу најпробитачније услове по општину, ак<> желе да добију коју грану послова, п треће с тога, што ће се ти пословп извршити зајмом, који ће се амор тизацијом отплаћивати кроз дуги низ година, те тако терет трошкова за те крупне општинске послове неће пасти једино само на ову садашњу гснерацију, већ и на ону, која ће иза ове доћи. Са тих разлога ми смо за то, да општина узме зајам од 12 милиона динара и да га унотреби онако, како је у комисиском мишљењу речено, па се надамо, да ће такву одлуку донети и одбор и што пре сазвати збор, на коме би се имало коначно решити важно питање : хоће ли Београд постати добро уређена и здрава варош, или ће остати овакав какав је данас без пијаће воде, без добре калдрме, без осветљења, без канализације, а пун нечистоте, која кужи зрак, на велику срамоту свиЈУ нас. Зајам се, дакле, мора учинпти, н ми смо уверени, да ће свесни грађани српске престонице и гласати за њ.

0ПШТИН0КЕ ВЕСТИ Ванредна седница — у кој ће се иродужити претрес предлога Фпнапсијске комисије, држаће се данас у 5 час. ио подне.