Beogradske opštinske novine

ГОДИНА VIII.

— 55 —-

БРОЈ 9.

ИЗ ОТРАНИХ ОПШТИНА Калдрмисаве у Берлину. Од како је грађење калдрме и мостова од државе прешло на општнну, од тога доба много је више ура^ено, нарочнто на калдрмисан >у. Цела калдрма (до 31. марта 1889.) износи 4,701.300 кв. мет, а од тога на калдрму од камен. коцака долази 1,445.300, на асФалг 574.000, на каддрму од дрвеиих коцака 63 300 кв. метара, и нрема гоме 44-30% износи модсрна калдрма. Но тврђењу Једног немач технпч. листа, до сада се као најлошија иоказала калдрма од дрв. коцака, и за то се већма калдрмише каменнм коцкама. За последње 3 године утрошено је на калдрмисање кам. коцкама 2,545.980 марака или 3,182.475 дииара. У рач. 1889. год. извршено је 82 668 кв. мет. коцкасте калдрме, и то 26.753 у сопственој режији а 55.915 иреко иредузимача. Одржавање калдрме коштало је за исту годину 620.000 динара. Сем калдрмисаипх улица има у Берлину и макадамисаних 424.031 кв. мет. На одржавање ових насутих улица троши се годпшње до 450.000 динара

варалички врше и лица која на тај посао немају право, општински Суд обраћа пажњу грађанству да повлашћени димњичари имају при себи књижице овлашћења. Те су књижице потврђене од општинске властл а у њима су ради сигурности грађана уписане и таксс за све врсте димњака и чункова. Књижице ове димничари су дужни увек показати при уласку у кућу, и тек по том може им се чишћење димњака допустити. Ко год противно овој наредби буде постунао, казнике се по закону и то како онај који је бесправно чишћење извршио гако исто и онај који му је чишћење допустио. Од стране Суда општине вар. Београда 16. фебруара 1890. А. Бр. 293.

О Б 3 Н А Н А

0ПШТИНСКЕ ВЕ0ТИ Медаља. Управа друштва св. Саве предала је председништву општине 23. о м. Светосавску медаљу, која онштини припада као друштвеноме члану доброгвору. Медаља ова урамљена, биће изложена у дворници општинској, да је грађани, који желе, могу разгледати. Заступа. У седници 23. ов. мес. одбор општински продужио је одсуство председнику општине г. Николи Пашићу још за 15 дана. До повратка Госп. Председника, дужност његову вршића Члан Суда г. Светозар Карапешић. Студија. Студија питања о преустројству администрације престоничне општине, поверена је нарочитој одборској комисији, и она ће одмах отпочети свој рад. Према новом положају и данашњем закону о општинама, потребно је свестрано цроучити како да се организују свеколики послови — све гране онштинске администрације, и по томе рад комисије не да се за дан за два свршити. С тога је Одбор у истој седници 23. о. м. решио да се од Госп. Мннистра финансије измоли одобрење да онштина још неко време може чинити издатке по прошлогодишњем буџету, а саставу новог за ову годину приступити, пошто се претходно расправи питање о измени и допуни у особљу општинске администрације. Сдободна пијаца. Председништву општине поднета је молба за Одбор општински од 315 грађана који траже да се на „Зеленом Венцу" отвори слободна пијаца без икаквог ограничења. Молба ова изнеће се Одбору на решење у једној од првих седница. Стечај. При општинском Суду има да сепостави један дијурниста. Обраћамо с тога пажњу на стечај, који доносимо у овом броју.

Исправка. У првоме ступцу стр. 47. бр. 8. поткрала се погрешка коју треба исправити, Стоји да су грађани дужни платити калдрму испред свог имања за „три метра" а треба: «трн хвата или 3'75 метра."

С Т Е Ч А Ј Суду вар. Веограда иотребан је један дијурниста, који ће се моћи и стално у службу задржати, да води белешку при суђењу и да израђује пресуде као помагач судеког секретара. Сви они који би желели овај положај заузети, треба да се са документима обрате одмах нредседништву опгптине, Првенство имаће онн, који су сличне службе вршили, или лица са бољим квалифш.ацијама. Рок за пријаву до 5. идућег мес. Плата најмање 100 дин. месечно или 1200 дин. годишње. Из седнице Суда општине вар. Београда 24. Октобра 1890. год. АБр. 353.

НАРЕДБА: Законом о општинама стављено је у дужност ошптиттској власти да се у интересу опште безбедности стара и за редовно предупређивање пожара. У нашој вароши пожари се најчешће јављају из димњака, и за то се чишћење њихово као јавни посао повлашћује, и од толико година предаје у вршење нарочитоме подузетнику, који је за тачност свога рада увек одгосоран. Сем повлашћепика општине, нико други нема право да се чишћењем димњака бави. Да се неби догађало да чишћење димњакапо домовима грађанскимИпак

На основу правила о слободноме клању и продаји меса у општини београдској, од 27. јуна 1887. АБр. 111, општински Суд допуштао је грађанима да за своју домаћу потребу могу клати и крупна грла бзв плаћања таксе. А.ли како се је дешавало да су поједини злоупотребљавали одобрење (заклато грло удили на месо распродавали) — наређено је да се од сада дозволе на клање крупне грлади ириватнима дају под условом да контролор општинскн трећег дана од клања (дана одобрења) изврши преглед : је ли заклато грло доиста изуђено и усољено за домаћу потребу. Гостионич арима, механџијама н свима осталим који троше месо, у радњи, не могу се ни у коме случа ЗУ давати дозволе без наплате таксе. Из седнице Суда општине вар. Београда 30. јануара 1890. год. ЛБр. 94.

НАЦРТ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗАКОНА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД (НАСТАВАК) Уступа&е без наннаде Чл. 87. Ако се усљед регулације одузима коме земљиште рад проширења улице или јавчог отвореног места, онда му се за 5 т дубљине неће давати никаква накнада ; ако остаје још толико плаца како у дубљини тако и са стране улице да се удобна грађевина може нодићи