Beogradske opštinske novine

ГОДИИА IX. Стојаиу ВучковићЈ, Васп ВојНовићу, Мнхаилу 71азићу, Једенн Ћпрић, може дати тражено уверење; да се иредходни суд ^вери о имовНоме стању молилаца: Антонија Лакатоша, Стане Навловића, Евгеиија Аћимовпћа, Живка Радојковића, Станиде Пајевић, Ане Бобек, на тек онда да им шда тражено уверење, да се Мнли Лазнћ не може дати тражено уверење. XI. Одборник г. Гаврило Бркић ј ита нредседништво зашто се не износи на решење молба налилулаца због нанлаћивања извесне трошаринске таксе. По саслушању овога иредседништво је одговорндо, да је та молба? упућена комисијн за то одређеној, и да ће је замолити, да реФерат свој о истој ствари идућој седницн на решење цоднесе. X. Председништво извештава одбор, да је одбор нрема решењу одборском АБр. 1084 суд општински закључио уговор са инжињером Стеваном Славноћем, и одбор је нримпо к знању овај извештај. XI. Председнпштво нодноси одбору на решење "акт мииистарства грађевина, којим се налаже суду, да изврши што пре оправку зграде где е београдски првостепеии трговачкн суд. По прочитању тога акта одбор је одлучио, да се ова ствар остави за пдућу одборску седницу. XII. Председништво износи одбору на одобрење привремеии издатак у 400 дин. учпњен Јоваиу II. Јованивићу пвжињеру, која је био послат у Љубљану да штудира водовод тамошњи. По саслушању овога одбор је ол,обрио овај издатак у 400 дин. с тим, да се сва акта по овоме иредмету предаду онштипскоме правозаступнику на нроучавање, те да се новеде парница нротиву инжињера Јована П. Јовановића за накваду, пошто ниЈе испупио обвезу своју нрема општини Београдској.

58. ВАНРЕДИИ САСТАНА^ 8. Јула 1891. год. Председавао председник г. Мидов. Р. Маринковић, од одборника били: г. г М. Велизарвћ, Р. Петровић, М. Ј. Марковић, Р. Д! аговић, Ј. Станковић, М. Јовавовић. Ј* Петковић, Р. Ћирковић, А. Одавић, А. Шток, Ђ. С. Новаковић, Љ. Јовановић, Л. Дашковпћ, М. Јанковић, Р. Пуљевић, С. Милићевић, Ф. Васиљевић. I. Прочитан Је записник одборских одлука седнице, државе 6. Јула 1891 г. и у одлуци КЊБр. 448 учињена је допуна, да се у тој одлуци додаду јота речи: ,без пакиаде од стране онштине." II. Председииштво саонштава одбору да је у прошлој седници одбор решио: а) да се као ек)па одбацо лицитација, држаиа 4. јула 1891 г. за аренос шљунка из тончидерског мајдана; б) да се овласји председник, да се кредитом од 600 дин. помогне Србима Босанцима; в) да се уважи молба др. Михела за осуство. Како у тој седници од 6. јула 1891 г. пије било довољно чланова одбора за решавање нових ствари то моли одбор, да ова решења саикцијонише. IIо саслушању овога одбор је усвојно у свему сва ова одборска решења.

— 222 ■"V Ч/\/Ч/ ; N/4^' \^\^ч/-- ~ • -\,\>у—- — \^\/\/ " - \-\.\'' \/Ч' 4 . ' . Ч'\III. Председпик извештава одбор, да ће Његово Величапство Краљ пучовати 10. ов. м у иностранство; да је нужио, /а општина ово иутовање објавп грађаиству нарочитим нлакатима. на како је кредпт за нпампање разних плаката за ову годиву исцрпљен, — предлаже да одбор решп, Да се штампање ових плаката псплати нз партнје буџетом одређене за непредвиђене трошкове. По саслушању о; ога нредлога одбор је решио, да се овн илакати као и ^руги слични овима штампају на терет буџета одређеног за непревиђене трошкове : IV. I По нрочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 1515 и 1516, којим се траже уве- | рења о владању н имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су му ТзЈра Иетровић и Сгеван Станисављевић иепознати, V. По прочитању молбе АБр. 1510, којим се тражи уверење о сиротиоме стању Петра Н. Вучковића гпмназиста, одбор је изјавио мишлење, да се модиоцу може дати тражево уверење. VI. Председништво извештава одбор да би требало да се изаберу иарочита новеренвштва одборска, која ће иодити надзор над радовима и примању калдрме и материјала у улицама, где се калдрма гради. По саслушању овог и ио прочитању акта ГБр. 1059 одбор је изабрао, ова повереништва за надзор и нријем калдрме и материјала: 1.) У душановој улици Ристу Петровића, Радоја Ђирковића., Гргура Милеиковића, Нпколу Кики. 2.) У которској улнци: поред горње четворице још п Владислава Ђорђевпћа трговца. 3.) На теразијама иоред одборског повереништва раније ичабратог јоиг п Јову Једкића, Николу Јовановића пензијонара и Радована Миленковића столара. 4.) У Вук Караџићевој улнци др. Марка Лека, Стевана Максимовића, Јању Пашону, Драгомнра Радуловпћа п Петра Радосављевића трговца. 5.) На топдичином венцу Илију Рајковића, Симу Наумовића, Нпколу Иоповпћа сајџпју, Па! вла О. Цветковића, Иетра Анастасијевића и Николу Стаменковића проФ. вел. школе. Да се сви изабрати о овоме пзвесте нпсмом и да им се у ирепису саопште услови, под којима предузимачи имају да врше предузети иосао. VII. Председништо зноси одбору на решење извештај одборског повереништа нзабратог у седници одборској од 10. априла о. г. АБр. 786 ради ироучавања о укидању акциза. По прочитању тога и шаштаја АБр. 1447 одбор је усвојио у свему овај извештај с тим, да нредседништво поради код н&длежиих Фактора да се законодавннм путем укиие уредба о акцину. VIII. По прочптању извештаја одборског повереииштва пзабратог у седиици од 20. маја о. г: ГБр. 727 ради проучавања пнтања на који начин да се одклоне тешкоће хрђавог пута ка кланици општивској, — одбор је примио у свему овај извештај с тим, да се ова ствар као хитна сматра п извршењу одмах пристуни. IX. Цредседништво износн на решење извештај одборског повереништва, изабратог у седпици од 20. маја 1891 г. ГБр. 727. ради оцеве, да

БГОЈ 39 ли опш ина може датп свој сгари камеп становпицима на Енглезовцу и Новом селишту, да оии њиме пред својим имањима калдрме наирдве Поирочитању тога извештаја и молбе Вапђела Нпколића и других одбор је па предлог г. г Борћа С. Ноиаковића а носле цоименичног гласања са 10 гласова протнв 5 (двојица нису гласали) довео оваку одаук>: да одбор впје противан да се овај камен изда потребитим стаиоипицима, али пошто су се појавила впше тражења од становника Енглезовца са разпих улица, то да се даде онмма, који о томе имају иајвећу потребу. Ту потребу да оцене г. др. Марко Л.еко, Андра Одавић, Радевко ДраговиК, А долф Ш ток , и Лазар Дашковић одборници. X Одборнпк г. Раденко Драговпћ ипта пред седнпка да ли је учпнио какав корак противу г. Драгутипа Ј. Илића, кметовског помоћнпка, што врло веуредно, скоро никако, не дола.^и иа дужност своју. Пошто је председиик на ово пПтање едговорио изложивша потанко како је ствар текла, какве је кораке подузимао н на чему ствар стоји, одбор је решио, да се ова слвар понова изнесе одбору на, решење у идућој седиици.

општински послови Цена хлебу. Одбор је оаштински у седници својој од 9. ов. мес. решио, да се дена хлебу од 27 пара спусти на 25. Ова нова такса вреди од 11. ов. м. Набавка дрва. У општини пожаревачкој држана је лицитација 30. ов. мес. за набавку 300 куб. мет. дрва за огрев. Пошто је на овој лицитацији врло велика цена изашла и одбор је опгатински због тога пије могао одобрити, — то је пожареначка општина одредила другу лицитацију на дан 21. ов. м. за набавву ових дрва. Кауција се полаже 10°/ 0 од излицитиране цене. Молба становника топџидерског, бањичког брда и околине сењдка. Обећали смо у предпрошлом броју, да ћемо известити наше читаоце о решењу одбора општинског о овој молби. Одбор је дакле решио, да се становницима ових крајева да школа са свима осталим нотребама и да општински чувари нољски обилазе и чувају и њина поља и имања, која одбор сматра за пољска добра, а што се тиче осталих тражења, одбор их не може задовољити, пошто интереси вароши и њепога развитка и трговине то не дозвољавају. Није им дакле одбор општински уважио ове жеље : 3. Да се за топчидерско брдо, бањичко брдо и за сењак установи једап одељак суда општипског, који би вршио све оне дужности што но за-кону врше кметови. 2 Да се правилно просече друм што води од ВајФетове ниваре у 'Гопчидер и од споменика на бањичко брдо. 3. Да се доведе вода и да се постави на свакоме месту по једна чесма. 4. Да се становници поменутих врајева ослободе плаћања таксе трошаринске при улазу у варош.