Beogradske opštinske novine

БРОЈ 21. <5ило да се то исто учини и за трошаринске рачуне — Председник одговара, да иста комисија има нрава да прегледа и трошеринску касу, пошто је и то општипско (одобравање). По овом објашњењу износи одбору на решење молбу Косте Панђеле, да му се врати кауција, коју је положио као закупац цубока још, 1888, год. у руке Ђ. ХаџиЖивковићу и о коме тражењу је опшгински правозаступник изјавио мишлење, да треба вратити молиоцу кауцију. — Ђона НешиЂ пита да ли има какве забелешке по књигама, да је ова кауција заведена. Нема нигде — Ђока Нешић мишлења је да греба вратити молиоцу ову кауцију, пошго је исту примио бив. часник општински. — Радован Филиповић мисли да треба вратити само онда ако Панђела аокаже уредну признаницу о положеној кауцији. Соломон Азријел. Предлаже, да се избере комисија, да проучи сва акта о овоме, па да каже одбору своје мнење. Марко Велизарић. Слаже се с Азријелом. Др. Марко Леко. Слаже се с Азријелом нарочито зато, што је чуо да се X. Живковић жали да је на правди Бога осуђен, пи нека му се сада да прилика да то и докаже. После неколиких говорника, који су сви у главном изјавили. да треба ствар помоћу нарочите комисије извидети, би усвојен предлог С. Азријела изабрата комисија, у коју су ушли г. г. Ђ. С. Новаковић Др. Алкалај и Р. Филиповић. После овога би одређена такса за потрице. Усвојена је лањска такса. Председник позива одбор да донесе своју одлуку о тражњу Руже Табаковића, да јој се врати кауција. По ранијој одлуци одборској суд је извидео и нашао да је општина са раскинућа уговора са њоге претрпила штету ое 800 дан. Одборници Ђ. ДимитријевиК Марко ЂелизариК и Н. X. ПоаовиК предлажу да се врати Ружи кауција без икакве даље одговорности њене, дока?ујући да молитељка нијо крива за ову штету, и да би у противном пропала са свим материјалпо. Ђока Неши^. Побија наводе предговорника, но је ипак зато, да се враги кауција али као милостиња. Никола Р. ПоповиЈ*. Доказује, да општина није претрпила већу штету од 2—3 стотине динара, пошто је на поновној лицитацији дато више простора за чишћење а не онолико, колиио је Ружа имала да чисти. Предлаже да јој се врати кауција.

—Ј228 — Гавра Бркић Противан је повраћају кауције, пошто би то би био повод, да и други неуредни закупци своју кауцију траже и ослобођавају се уговорене казне. — Ђока Новановић противан је да се кауција враги као милостиња, пошто мисли да одбор није власган то да чини а и што би то био хрђав пример за остале закупце. Питање је ово расправљено поименичним гласањем, писма коме је решено, да се Ружи Табаковић враги кауција. Председник реФерише одбору, да је у седници одборској од 26. Јуна 1891. год. донесена одлука о понуди Перишона и комп. као пајнижих понуђача закоцкасту калдрму. Решено је раније, да се калдрмишу коцкастом калдрмом Савска и Мајданска улица < и један део пред железничком станицом где ј је велики саобраћај и сад ако налази одбор ј да го треба и да се изврши , онда моли [ да се овласти председнишгво, да са Перишоном и вомп., може закључиги уговор, јер је већ краЈње време. (Чује се : а новац?) Што се тиче новца председник миелим да ће за ове улице бити довољно. (Инжињер објашњава којим редом имају да се калдрмишу улице). — Никола Поповић мисли да је крајње време да се калдрмисање предузме и предлаже, да се понуди нредузимачу, да калдрмисање одмах отпочпе а општина, ако нема новаца, да му плаћа на дуж^у суму 6°| 0 интереса до исплате. — Марко ВелизариЂ предлаже, да се калдрма положи на макадам а не на голу земљу. — Ђока Нешић потпупо усваја предлог Н. Р. Поповића пошто је крајње време да се калдрмисање у свима улицама што пре изврши. После ових говора одбор је решио да се одмах калдрмише Савска и Мајданска улица, а остале, ако предузимач пристане на почек са 6°| 0 интереса. Молбу Косте Станимировића за наплату хонорара као бив. деловођа главног школског одбора, одбор је упутио школском одбору па реФерисање. — Председник изјављује ди је г-ђа Емилија Јовановић учитељка дечијег забавишта обратила се писмом на општину и обећава да отвори школу, па тражи помоћ од општине. — Нлкола Р. Поповић мишлења је да молбу треба одбацити, пошто је молитељица на више места забавиште отварала и помоћ од општине добијала, ал никаква резултата није показала. (сврш&ћз се)

Т А К О Е за јавне забавз у општини београдокој

I. а) За свирање муш. оркестара по ка®анама, баштама и т. д. од концерта до 5 д. б) За свирање са левањем вештака од 1 концечта 5 в) За свирање аженског (оркестр) Дамен-Капеле 20"

ГОДИНА X ii. а). За игранку у локал 1-ог реда 15 д. б) За игранку у локал. Н-ог реда .... 10 , в) За игранку у локал. 1Н-ег реда .... , III. а) За панораму на дан $—10 д. б) За разне прздставе и показивање вештипа, дневно 10—50 „ в) За менажери^е и музеуме ...... 5—15 г) Циркус од представе 10— 20 , д) За забаве „Типгл-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50— , IV. За друге врсте забава које овде ннсу предвиђене ре шаваће општински Суд засебно. V. За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 00-5 дин б) Буре од 6 акова 00*0 „ в) Буре од 9 акога 00*15 ,

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

i. димг.ичрство : а) За чишћење димњака(цилиндера) без разлике иа спратове 0-20 д б) За неузидан шпархерд 0-20 , в) За узидан , 0-40 » г) За велики угндан шпархерд у гостионици 0-50 , д) За чишћење димњака од два спрата . . 0*20 , ђ) За чшпћење простог димњака 0*10 , е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0-10 , ж) за чишћење чункова од 2 и по метра на уједно са више пећима 0*20 » з) За наљење димњака (цилиндера) без разна спратове 070, XI. ИЗВ0ЖЕЊЕ ЗУБРЕТА а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0*21 » б) 2—3 собе са кујном или већи дућан са собом 0*16 , в) 4 и више соба са кујном или гостиоиица са кујном без штале 0'11 » iii. пражн.ен.е п0мијара и нужникд: а) Од кубног метра 0*211 д б) Од акова 0-16 1 1у. ПСЕТАРЕНА : а) Марка за пашче за годину дана .... 3*11 б) Обнављање изгубљене марке стаје 1. динар. V гробарнна: а) Гроб за децу 7 дин. б) Гроб за одрасле 20 „ „ в) Мала гробница 5 55 -52 п. , г) Велика гробница III реда 998*39 п. , д) Велика гробница II реда .... 1099*32 п. , е) Велика гроббница I реда . . . 684*57 п. „ vi. мртвачна к0ла а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12*90 д б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 14*90 в) Мртвачка кола нова са 2 коња . . , . 36*90 „ г) Мртвачка кола ноза са 4 коња .... 72*90

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Оплтина Београдска

Парна штампари ја Народно Радикалне Странке.

Уредник Урош Кузманови^