Beogradske opštinske novine

ГОДИНАЈС. Др. Павао Поповић. Ја сад овде чујем ■ову изјаву у овавом смислу. Мене изненађује то, да се у опште и може ироноситн глас да ће се са сакама улице поливати. .Држим да о томе неби требало ни речи проговорити. Таво шго не би ни најсиромашпија општина учинила. Гди се то може и замислити да се сад у ово доба савама залива, кад све вароши унотребљују деви •од кудељиног платпа. Дакле излкшно је о томе говорити. Но можемо примити онај други предлог г. Чађевића, да се што пре прибави прибор за поливање. Мата ЈовановиЂ. Г. Чађевић је изнео ову ствар у невреме. То је требало говорити пре но што је план водовода био т. ј. пре но што су цеви положене. Заиста господо ја сам приметио, да Хидраити нису намештени за поливаље улица цевима, него само за узимање воде из њих. Сад нам дакле нетребају цеви, јер се ово могло видити још кад су цеви полагане. Сад износити овавав предлог значи разрушити водовод. Вода ће се дакле узимати у бурад и поливање вршити, јер према ноложају хидранта једно црево неможе целу улицу да захвати. Стеван ЧађевиЋ. Ја одбијам од себе и недозвољам да ми се каже. да сам доцкан ово сазнао. Није мени само ова дужност, него имам и своју редовну дужност и поред тога и још многе, а после ја нисам могао ни замислити то, да водоводна комисија није посгавила хидранте гди треба. Ја сам тек сада чуо одједног меродавног члана водоводне комисије, да ће се сакама поливати улице. Што каже г. Мата да није мотуће сада то поправити, то је само обмана; јер се може једна улица изоловати од друге и хидранти наместити. Држим да је цео одбор за то, да се улице поливају цевима, а пе сакама. Ако ба се то сакама поливало то би био прави аисурдум. узров толикој једној погрешци, која је, да како по нашем мишљењу, повукла са собом и још коју, не може се тачпо сазпати, али ми бисмо рекли, да је то отуда, што писац овај без сумње дело своје неје писао као дневник какав, т. ј. неје бележио сваки догађај онда вад се десио, већ је целу радњу Скендербегову, бар у главном, описао тек доцније, по смрги његовој, те се с гога у хаосу од толиких догађаја и термина мало помео. Али у воливо је то дело ваљапије и од Барлецијеве и од свих осталих Скендербегових биографрја, у толико је већа жалост, што се цело ни на који начин неје могло никад набавиги. Оно нема ни почетва ни свршетва, а и у средини на једном месту недосгаје један а па другом два листа.*) Иначе без сумње не бисмо се морали довијатн свакојавим хипотезама да објаснимо пад Светиграда и т. д. Што се пав тиче недостатава у почетву и при крају, на срећу науке баш ту имамо највише докумената, те ће се тако и та места моћи испунити чистом всторијом, разуме се колико то буде допустио пронађени материјал.

— 273 Др. Марко Лено. Ја мислим да не би требало сада да говоримо о томе, кад нисмо обавештени од надлежних а после ни овде у одбору нема ни једног из вомисије, те да нам каже, шта је у ствари. Овде се само говори о ономе шта је се чуло, а шга комисија мисли ми пезнамо. С тога бијабио за то, да се овај предлог упути водоводпој комисији да нам иоднесе извештај. Председник. Питање 0 поливању улица сгоји у вези са водоводом. Како ће се по ливање вршити, овако или онако, то ће се изпети у своје време, и тада ћемо о томе имати прилике да говоримо. Ово што је предложио г, Л.еко, да се предлог упути комисији сасвим је умесно. Ја сам се разговарао са председником водоводне комисије и он ми је казао да набавим неке цеви, но у детаљима свима ја не могу да вам кажем. С тога вас молим да усвојите овошто је казао г. Леко. Стеван Чађевиђ. По речима г. Марва Л.ека изгледа као да сам ја ово чуо са сокака па овде извео. Није са сокава господо, него сам јуче био у канцеларији водоводне комисије са г Вељом Тодоровићем и овако као шго сам овде казао, изразио се г. Стаменвовић председник водоводне комисије. Ово ме је изненадило и ја сам казао, да неделим његово мишлење. Его за што ја овде предлажем да се цевима улице поливају. Милош ТрпковиЂ. Полнвање улица сакама врло је скупо. Какве саке, ја мислим да се оне сад укину, а не још да се умножавају. Стеван ЧађевиЋ. Овде су два предлога, мој и г. Л.екип. Марко Велизарић. Нису то два предлога него један. Да се каже овако. Прима се предлог г. Чађевића и да се по предлогу г Л.ека исти упути водоводној комисији. ј Председник. Усваја ли одбор предлог На овај бисмо начин, надамо се, потпупо могли себе оправдати, што смо при изради ове теме за основу узели ово а не Барлецијево дело. Врлине првога и махне другога изнели смо, чини нам се, и овако довољно, али ће се оне још много боље видети доцније у самом излагању дела и догађаја из времена Скендербегова. Ипак овде, при крају оцене тог важног списа, не ће бити с горега да чујемо, како о Џамаријину делу мисли и још ко. Истина ниги смо имали прилике да тражимо вазда тих мишљења нити смо сматрали да је то толико нотребно, те с тога овде паводимо само то, шта о њему кажу два научника: Сћ. Вгипе! се о њему изражава овако: ,,То је дело најбоља историја тог јунака" (т. ј. Скендербега). Меше1 опег : ,,Тај је писац много надмашио и Барлеција и све његове подражаваче-ученике. Јер је он употребио бољих извора, и потрудио се(?!), да избегне оно што изгледа да је претеривање... Исто тако он је имао пред очима и писма папе Пија II писана Скендербегу."*)

*) В 1 е ш ш 1 (т. Шогха гН Сг. бсапЛег-Весћ, Рге! IV.

*) И једно и друго гледај у Ре^готНс <3., ЕзваГ еЈсстр. 94.

БРОЈЈ37. г. Чађевићастим да се исти упути водоводној комисији по предлогу г. Лека ? (Уеваја) Има неколико лицитација. Чујте лицитацију за кречење апсане код исљедног судије и за оправку свињске кланице. (Секретар прочита.) Ово се упућује суду. (одобрава се). Сад чујте лицигацију за набавку јечма и зоби за општинске коње. (Секретар прочита). Ђока Нешић. Ја мислим да је сувише рано усвојити ову лицитацију с тога што немамо података какве ће цене о овој жетви бити. Председник. По решењу одборском ми смо морали држати ову лицитацију у Јуну месецу а до првог Јула лиФерапт мора да нам предг. Цена је повољна, јерјеодлањске са 3 динара јевтиња од сто кила. Мислим да је треба усвојити. Ђока Нешић Ја бих молио да се у условима означи да ће се само стара храна узимати а не нова која је много тежа због влаге Др. Павле ПоповиЂ Треба условити само даТ је храна сува на ће се после хемиским путем оценити да ли има влаге преко дозвољене мере. Раденко ДраговиЂ. Услови су добри само греба да се одреди комисија за пријем хране. Председник. Ви сте одобрили да се у ово доба држи лицитација за набавку хране за пола године, и сад је питање; одобравате ли лицитацију с тим да се одреди комисија за примање хране? (Одобравамо; не одобравамо.) Пошто се чују и гласови не одобравања, то стављам на гласање: ко је за то да се одобри лицитација, тај ће гласати ,,за". а који је за што друго, тај ће гласати „прогив." Треће на послетку, дело, које систематски прича радњу Скендербегову и без којега такођер не може бити садашњи биограФ Скендербегов, то су СгН Шшћч {У10П081 Јгезкх и г. д. од неког безименог писца, а не може бити без њега, јер је то, поред прве две, још једина оригинална биограФија гог великог човева. Међутим, што се њене верности и поузданосги тиче, ту као да не ћемо погрешиги, аво је ставимо у једап ред, а можда и мало ниже од Барлецијева 1)е Уг1;а е1с... Шта више, да у њој нема неколико крупнијих ствари, у којима се битно разликује од Барлеција, ми бисмо је, како изгледа с досга основаносги, смели узеги за прост аБге^е Барлецијева дела. Беседе, — само у мањем броју, — из основа погрешпа хронологија, лажна писма, све је то и овде као и у Барлеција.*) (Наставиће се)

*) Мијатовић веди о њезиву писцу : „Не зна се које писао (разуие се — то дело), али очевидно неко ко је био добро познат са сев. Арбаиијом и с догађајима у западном крају балканског полуострва у ХУ-ом веку.* Деснот Ђурађ I, XXII. Ми смо на иротив о »ему са свим друкчијега мишљеаа. Колико је писад овај био познат „с догађајима у западном крају балканског полуострва*, то ћемо оставити на страну, али колико је он био повнат са сев. Арбанијом, о том ћемо имати доста прилике да се уверимо у Јрамом тексту доцније.