Beogradske opštinske novine

ГОДИНЛ X. Ту треба за свако чишћење 20 радника то значи недељно по 60. радника а за 4 недеље 240 радника. То је само За чишћење. Сад узмите гди је адат за тај посао: као лопата метада и друго што шта, па онда кодико треба возова за изношење ђубрета проучите све па ће те се уверити, да ту има знатних трошкова Није тако мали трошак као што се чини. Ђока НешиЂ. Господо. Ма да је г. председник изпео рачун да има много трошкова око овога посда ипак сам ја нротиван, да се годико ндаћа. Ма да ће требати до 30 радника, опет ће то да кошта 500 дин. и изпос ђубрега 500 дин То је хиљаду динара. Он гражи 3800 динара. Кад се хоће ово овако да преда треба конкурсом позвати сзе да се надмеђу. Ако се хоће проба да учипи, то се може учиниги само са једном улицом и то да се стави једном чиновнику у дужност да нађе раденике и да чисти, па тек онда, да се упустимо у лицитацију. Др. П. ПоповиЂ. Боље да осгавимо те да још мадо промисдимо о овоме питању. Могли би смо на прилику пробе ради, да што год у режији радимо те да добијемо цене на кв. метар и на месец дана. ПредСДДНИК. Хоћете ли да сами извршимо пробу, да н. пр. узмемо извесан број људи и да их ангажујемо за извесне дане, а могло би се и као што Дашковић мисли, да се отвори конкурс, те да тим путем дођемо до цена. Но пре тога ваљадо би одредити улице које би се имале чистити. К. Б. МихајловиЂ. Ја мисдим оне од Кадимегдана до Сдавије, јер је то права линија М. Јовановић. Ја налазим да би требало прво видети кодико има кућа, колика је квадратура игд. па онда радиги. Господо, оно парче од Лопдона до Академије, тако је прашљиво да се свет гуши у прашини. То би парче гребадо чис.шти ако не три пут не може видети злочинство. Све друго да оставе као што је и шта бн било кад би нашли ? Суд би нашао само доказа да се тамо чинилв казнима радња по томе и томе параграфу кривичног закова, ко је пак ту радњу чиаио и гдеје он сада, то аеби нпкад могао дознати од немих алата. Франц се јсш одупираше. Предложио је да оду у шетњу на разве стране. Да се одвоје, да их не виде заједно па у први мрак да се нађу у разваланама. НпЈе стало до неколико часова, јер кад бп се и најмање на њих сумњало, не би били тако дуго остављени на мпру него би их одмах ухапсили. Брендел међутим није имао мира; иајпосле продре са својим мишљењем јер је и Павле Јохус био у >жасном страху и немиран. Сложе се дакле да одмах оду у развалине, и то први да оде Јохус а ова друга двојнда да међутим код куће све упиште што би при могућој преметачини могло навућн на њпх сумњу и какве доказе дати суду противу њих. Нарочито су одмах у Фуруни сагорели аеке пробие отиске разних новчаница који сада вису имали никакве вредности, Исто су тако поништили хартију, коју су мислили употребити за аовчанице а но столу су поређали друге невине стзари, да се при преметачини види, чиме се они, као бајаги, занимају.

- 275 о оно бар једанпут недељно. II ја дакле мисдим да треба спремити подагке о квадратури и о броју вућа, али би требало у исто време извршиги у режији пробу те за месец дана ухвагити тачан рачун па држати лицитацију. За то време морамо размислити: да ли би било угодно да парцедирамо улице и да их чистимо номоћу сталних чисгача, а општина да износи ђубре на својим колима. Да би знали приближно шга кошта ова ј рад, требало би ангажоваги раднике за месец дана и посгавити им за надзорника једног од вредпијих органа општипских који би нам тачаи рачун поднели о коштању а међутим би пајенергичније над радом настојавао. Др. Марко Леко. Ја мисдим да би тај експерименат коштао деста општину јер би се морала набављати кола и материјал за чишћење који би после месец дана био без употребе или би га морали продати предузимачу пошто зашто. Ја не бих био за експериментисање пре пего што би смо проучили ово што је г. Стаменковић поднео. За то дакде одложимо за сад ово пигање. Ђока Нешић. Ја мислим да би се проба могла извршити и с једчим чишћењем те пеби било нужно чиниги их читав месец дана. Грађани су у осталом дужни да чисте три пут недељно и што они то не врше то је њихова кривица. Аво општина. хоће да зна нрави рачун коштања — ја предлажем да се узме 20 надничара и да се ставе под надзор једног чиновника општинског и да им се одређује једно време од кад ће па докле вршити чишћење, па колико ураде. Председник. Тек кад би се чиниле дуже пробе, могло би се доћи до сазнања правих цена али у једном чишћењу то не иде. У остадом ово питање п није тако лако решити јер је опо скопчано са знатним издацима. С тога ваља о овоме добро проТек пошто су се уверили потпуно, да су све поништили и да није ништа остало, што би их могло теретнти, оставе стан и упу;е се за старим каФеџијом у развалине путем, што је водио кроз напуштане винограде. Они се нису журили. Али да су знали како се ствар разввјала у крпвичноме суду више би се журили. Још је синоћ чињена преметаччна у стану човека кога је актуар ухватио н ухапсио, и у његовој соби за спавање, у једном углу под хрпом старих новина, нађен је један свежањ нових пруских новчанвца од двадесет и пет талпра, који је одмах послат по коњанику у ХелевхоФ. Новчанице беху тако вешто израђене, да их истражаи судија није држао за лажае но за украђеие и због тогаје ствар оставно до сутрашњих канцелариских часова и наредио, да се ухапшени у девет часова узме на испнт. По штс је актуар Хајде имао да саслуша тога човека, трговца из Насове, то га је његов претпостављени позвао да дође к њему у осам часова да му по свој прилици преда украђени новац. Младић дође и прнми новац; но пошто је био уверен да ће ово пре бити ФадсиФикатор него ди прост лопов, оде пре саслушавања, са новчавицом ка једном свом пријатељу, челикоресцу, да чује његово мњење

Б р °Ј 27. ^ мислити пре него што се одлучимо на ово или оно. Никола Р. ПоповиЂ. Према овоме како је Тришић предложио цене, општина београдска имала би за 5 месеци да плати за чишћење око 100.000 динара. То је једна страховита сума коју ми нити счемо нити можемо да издамо за то што би било и сувише. Осим тога ми знамо да у свима улицама није подједнака калдрма, а, ни ђубре није подједпако, и аво се хоће да чини проба онда треба да узмемо све што утиче на ту ствар, односно на спуштање или подизањс цепа. Напомињем да је општина вршила чишчење и у Душановој улици те би нам онај који је гим послом руководио, могао дати податке о просгору, о употребљеној радној снази, времену и цени. Кад би се податци о тој улици узели, кад би се прибавили и други подагци о узбрднијим улицама које су чистије и с мањим саобраћајем, држим да би се дошло до доста поузданих података. Не слажем се с предлогом да чиновници опшгински прибављају податке о ценама, и био бих за то да се ради бољег сазнања правог сгања, повери то одборницима. Ако би се проба чипила у душановој улици, ја се примам да настојим над радом и поднесем најгачније извешће. Понуда Тришићева као веома свупа да се одбије, јер толиви трошав не би могла поднети ни ошптина ни појединци. Најбоље да. се групишу све улипе у три кагегорије, и надзор над чишћењем поверити одборницима па да се види шта ће нас то воштати по квадратури. Председник. Опда се све своди на то да треба још штудиради ствар. Др. П. ПоповиЂ. Не греба све улице уврстити да их треба чистити јер ми знамо да се то ни у другим варошима не чини. И гамо становници морају нешго сами да учине па могу и нашв грађани чисгити пред На први поглед и овај изјавп да новчаница пије лажна, но кад је помоћу увеличавајућег стакла брижљиво сравнио ову, и једну новчанацу од двадесет и пет талира, коју је у џепу имао, спазио је неке разлике, које се слободним окомнпкако нпсу могде примегити. Иосленекодико тренутака изјави да је ово врло вешто изведен ФалсиФНкат, да је дакле новчаница лажна. Саслушавање није дуго трајадо. Трговац, који се је вашао у неприлици, што су у његовом стану нашли лажне новчанице, признао је истинитост оптужбе одмах после неколико укрштепих питања, и гледао је сада само да ову крпвнцу са себе свалч на другога. Рече, да је ове новчанице добио од пекога свог пријатеља, да их растури. Па како је се звао тај пријатељ, од кога нх је добио ? Човек је окдевао са одговором: хтсо је да прећути и прво наведе некодико непознатих цмена, алп му ниЈе помогло. Био је већ млого призаао, да би сада могао шта одрицати. Најпосле именује дице — Павла Јохуса из Велхајма ! Иследаин се сав стресе и пребдеде. (Наставиће се)