Beogradske opštinske novine

БРОЈ 42.

390 —

ГОДИПА X.

Пријаву су дужии учипити : а, за малолетпике, душевно болесие, расиикуће и Јмасе у опште, — љихов старалац, застугшик и брапилац ; б, за оне, који нису у месту, њихове деловође, иомоћпици, пуномоћиици или њихови природни или закопити заступници; но ако који сопсгвеник ових пема, а саи не учини пријаву, онда ће пријаву учиниги закупац на позив цореског одбора, а ако ни закупца пема, општипа ће га нријавити и уписати; в, за све нравне личности, друштва, еснаФе, Фондове и т. д. — управници тих завода или њихови заступници ; г, за жену или децу, — муж, односно отац; V ; д, за млађе, њихове газде који нх плаћају (видн чл. 61. помен. закона). У пријави мора бити тачно забележено : 1. Кварт, улица и све зграде ; 2. На шта се зграда употребљава ; В. Годишња кирија, а вредност ове, ако сопственик сам седи у њој, или за ма који део стана у коме сопственик станује; 4. Годиие старости, које је вере и чији .је ноданик, али ово са доказом ; 5. Имена и годипе нуполетних чланова породице и цела имена свију чланова Фирме. Сви који мисле да се користе чл. 56. закона о непосредноме порезу, нека тачно и с доказима потврепе своје наводе. Сваки који је личпог пореза ослобођен већ раније, нека то пеизоставно у пријави назначи, Ко по овој објави не посгупи, према томе ће се применити чл. 97. помепутог закопа.

РАД ОПШТИНСКОГ 0ДБ0РА 75. ВАНРЕДИИ САСТАНАК 2. Октобра 1892. г.

Обр. 1. 1 октобра 1892. год. Београд.

Председник пореског одбора за град Београд, Милов. Р. МаринковиЂ

! II редседавао председник г. Милов. Р; Маринковић, од одборника били: г. г. Н. X. Поповић, Г В. Ж. Нешић, Гавра Бркић, Сава Вељановић, Ј. Ђуровић, Ф. Васиљевић, М. Велазарић, М. Јопановић, М. Марговић, Р. Драговпћ, С. Азриел, М. 0. Петровић, П. Ђорђевић, М. ПеЈ тровић, К. Б. Михајловић. Ђ. С. Новаковић, М. Капетановић, Л.. Дашковић, М. П. Бончић, В. М. Тодоровић, ј Ст. Чађевић.

Прочитаи је записинк одборских одлукаседнице, држаие 29. Септембра 1892. год. п примљен је без икаквнх измена. I II. * I Ј По прочитању акта истражвог судпје за вар. I Веоград АВр. 10 399, којим тражи уверење о | вдадаљу п имовном стању Ђорђа Петрорића, бив. I подпцпјског чиновника. одбор је изјавпо, да је г Борђе Петровлћ елабог имовног стања II да је за утају осуђеи на шест месецп затвора пресудом првостепеоог суда за вар. Београд, која се сада налази код апелациопог суда на ; асматрању. III. Милаи Мостић адвокат, као пупомоћиик Мпше Ж. Јоваповића. адвок. пз Пожаревца, тражп уве рење о сродству Мнше Ж. Јоваповпћа са покојпим Велимиром Ж. Јовановпћем По прочитању те молбе СБр, 17058, одбор је изјавио мишљење, да је Мпша Ж. Јовановић рођени брат нок. Велпмиру, и да нок. Велимнр ио смрти својој није оставно иорода нп удовнцу. IV. Председнпк пзноси одбору намишлење молбе, којим се траже уверења о имовном стању. По прочитању тпх молби АБр. 10.388 10.412 10.413, СБр. 17.169, 17.252 и 17.518. Одбор је изјавио мишлење, да се Суд предходно уверн о нчовном стању молилаца: Александра Прерадовића, Апгелине Поучка, Јована | С. Пламеаца, Стевана Божића. Цвете Лазић ц I Магдалене Давпдовић, па тек онда да им пзда тражено уверрње. V. По прочптању извештаја иовереништва о одрећивању осе у иојодинпм улицама ГБр. 2197,

2213, 2214, п 2215, одбор је одобрио, одређене осе у улнцама, Сипменпчкој, Немањиној, Добричпној и Малајпичкој. VI. По нрочнтању протоколола лпцитације ГБр. 2219, држане 1. Октомбра 1892. год. за нзраду двојпх кола за иренос болссника од зарззне 6олссти, Одбор је оиучио, да се за пзраду овпх кола држи ужа лпцитациЈа између Карла Спча п нак надних понућача Васе Делића н Јоце Јурпшића. VII. Но прочптању нротокола лчцитације ГБр. 2223, држапе 29. Септембра 1892. год. за грађење осиивне школе у Крунској улицн. Одбор је одлучио, да се грађење ове школе одложи. VIII. По прочптању нротокола лнцитација ГВр. 2220, за грађење нужпика код оснолпе школе кодСаборпе цркве; ГБр. 2221, за грзђење стра. жаре за вииарске магацпие на Савн н ГБр. 2222, за грађење кујне и крова над басамацима код основне школе па заиадпом врачару, на којпм лицнтацпјама нпје бпло ни једног лицптанта, одбор је одлучио, да се раснпшу друге лпцитације на ако не буде лицитаната, да суд општннскп изради ове иослове у соиствепој режнјп. IX. Одборско повереннштво за проучавање пптања и пројеката за каналисање Београда, под поси свој исвештај. По прочптању спроводног ппсма АБр. 10.325 одбор је одлучио, да се извештај овај оштамна V у Оишт. новииама п засебно: да се разда одборппцпма на проучавање, па по том подпесе одбору на решење. Трошак да се исплати пз суме одређене за извршење предходвих радова око кааалисања. X. Председник општпне нредлаже да се саградп шупа за смештај коморџијских кола п другпх општпнских возова. По саслушању овога одбор је одобрно у пачелу подпзање шупе као и креднт од десет хнљада динара с тим, да се предходно решп, па коме ће се месту шупа иодићи.

шдошне шт БЕ ОГРАДС^Е ОПШТИНЕ употребљене због заразе, колере. 3. Поводом тога шго се у Евроии појавила заразна болес.т колера, председпик предлаже одбору да одобри пакнадни кредит за предузимање мера ради спречавања ове заразе и уклањање свега онога, што би ширење ове заразе потпомагало. По саслушању овога, одбор је одлучио, да одборско повереништво проучи какве мере треба општииа београдска да нредузме да се долазак и ширење ове заразе што више снречи и поднесе одбору извештај у првој ндућој седници. За поверенике изабратн су г. г. Др. МРадовановић, Др. П. Поповић, X. Нешнћ, А. Одавић и Др. М. Т. Л.еко, одборници и сви општински лекари. Овлашћује се председник општнне, да до коначног решења ове ствари може чинити потребне издатке из партије буџетом

одређено на непредвиђене трошкове, ако не буде довољна за то одређена буџетска партија. (50. ванредни састанак 6. Јула 1892. године).

4. Председник саопштава одбору, даје повереништво изабраго у седници од 6. Јула 1892. год. АБр 8227 ради проучавања питања о срествима за предохрану од заразне болести колере извршило свој посао и поднело извештај. По прочитању тога извештаја АБр. 8289, одбор је решио, да се исти извешгај у свему прими са овим изменама : Да се путем ОФерталпе лицитације пабави пет хиљада килограма карболпе киселипе јачине деведесет и девет од сго ; Овлашћује се суд општински да нивелисањем околнпх улица, заспе бару Венецију ззмљом и на тај је начин дезинФикује ; Да суд општински око и у кланици учини све што треба, да се смрад и нечистоћа оданде уклони ; Канал из тако зване „Гушине" баште да се очисти и дезинФикује; Одобрава се подизање барака нрема потреби.

Трошкови да се исплате из партије буџетом одређене за непредвиђепе трошкове. Одборник г. Ђорђе С. Новаковић предлаже да се смањи такса за чишћење нужника и помијара, док преш опасност од колере, па према томе да се и аренда редуцира. 1 Одбор је овластио председнива општинеда | са концесионарем учини потребни споразум у смислу овог предлога. ј Председпик изпоси одбору на решење предлог српског лекарског друштва о установљењу сталног дезинФекционог завода, који је предлог одборско повереништво ироучило ! и усвојило. По нрочитањутогапредлогаЛБр. 1033191. и извештаја новереништва ДБр. 170|92 одбор је решио, да се предлог срп. лекар. друштва у пачелу прими и да ипжињерско оделење , онштиие београдске начиии предрачун за извршење истог (51. ванредни састанак од 8. Јула 1892. год.)

5. Објава. Међу осталим дезипФек | ционим срествима може се с успехом упој требити и тако звано кречпо млеко. Оно | се справља и употребљује овако : > Извесну количипу креча угасити и до-