Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X.

391 -

БРОЈ 42.

XI. Председппк извештава одбор да компскја изабрата у седницц од 15. Септембра 1892. год. ГБр. 2051 радч азвршења регулације у улпци Душаповој и Видипсаој, не може да се састане на лицу места ге ореддаже, да се ово изврши по предлогу пнжињерског оделења. Одбор је одлучио, да се изабрата комиспја позове у суд општински п да јој се предч ситуационп план и ио истоме да ствар регудпше. XII По прочитању протокола лпцитације СБр. 17392, држане за давање под закуп њиве код Убанлпћа винограда, одбор је одлучио, да се држи оруга лпцатација а суд да одреда на коме ј месту да се лпцитацнја држи, ХПЈ. По прочитању протокола лпцптације СБр. 17893 држаие за давање под закуп плацавише 1 чесме кнегпње Љубице, одбор је после поиме- ! ничног гласања са 9 гласова против 5 (7 нпсу гласалп) одлучио, да се држп друга лицнтација и па дужп рок закупа, којц ће суд оиштпвски одредитп. Да суд општинскп са старпм закупцем иречистн рачуп одпосно кприје за овај плац. XIV. ; Председник пзвештава одбор да је суд оп- I штввскп решењем својим од 1. Октобра 1892. год. АБр. 10363 одредио таксу лебу осамнајест ; пар дпн. по кидограму а да се продаје по вароши ио двадесет пара у тежипи од хиљаду сто дванаест грама. Ова цена да вреди за прву половпау месеца октобра о. г. Одбор је примпо к знању ово решење суд<ко, XV. Председник пзноси одбору на решење молбу жеаскога друштва из Београда, којпм моли, да општпна нотпомаже раденичку школу друптеву огревом сваке године. По прочитању те молбе АБр. 10314, одбор је после иоимепичног гласања са 13 гласовапроТ(ш пет (3 нису гласали) решио, да општипа београдска даје сваке годпне раденпчкој школи женскога друштва у Веограду као помоћ двадесет хватп дрва. Овај се издатак пма ставитп на терет партије буџетом одређене за огрев суда општипског п осповних школа.

XVI. Одборско поверепиштво за преглед депозптне касе подносп свој извеш гај о пзвршеном прегледу, по коме је каса депозптна исправиа. По прочитању акта АБр. 10382, одбор је прпмпо к зпању овај пзвешгај поверенпштва. ХУП. Одборпик г. Ђорђе Ж. Нешић. пнта, да лн Је члан суда — депозитар оправдао онај вишак што је у депозптној каси иађеп прпликом прегледа у Марту месецу. Председник изјављује, да ће на ово питање у идућој седнпци одговорити, кад се о ствара известп. ХУШ. Нредседнпк пзвештава одбор, да према закону о општинама, чл. 40., има сд општинсви на два месеца пре почетка нове рачунске годпне саставити буџет и поднети га одбору на одо брење, па моли одбор, да изабере повереништво које ће у споразуму са судом буџет саставити п подиети га одбору на одобрење. По саслушању овога, одбор је нзабрао г. г. Апдру Ј. Одавића, В. М. Тодоровића, Др. Л. Пачуа, М. Велнзарпћа, Нпколу X Поповнћа, Ђ. Ж Нешпћа, Ст. Чађевпћа и председника оп штипе, да као одборскп повереницп спреме оројект буџета за 1893. годпну п поднесу га одбору на одобрење. Четпр члана овог повереништва могу пуноважпо радитп, XIX. Одборник г. М. П. Бопчнћ пита, да лп је водоводна компсија разрешена од своје досадање дужностп. Председнпк одговара да ће се о овој ствари нзвествти и поднети одбору извештај. XX. Одборник г. Радепко Драговпћ преддаже, да се у новинама обЈавп све што је до сада учињево по грађењу кола, потребппх за војену комору. Одбор Је препоручпо суду, да овај предлог пзврши.

општински послови

— ПомоЂ женском друштву. На молбу Женског Друштва, одбор је општинсм у седници од 2. ОЕтобра тек. год. решио је, да се радничкој шаоли Женског Друштва издаје као помоћ сваке године 20 хвати дрва. Ово да се исплати из паргије буџетом одређене за грејање општипског суда.

ОПШТИНСКЕ /1ИЦИТАЦИЈЕ Општина београдска на дан 18. октобра ове год. издаваће под закуп ошптинске дућане нод читаоницом код саборпе цркве, за време од 1. еовембра 1892. до 1. повембра 1895 годипе, Ова лицитација држаће се пред каФаном преко од Саборне цркве. Опи који желе ове дућане иод закуп узети нека горњега дана у два сата ло поднз ради лицитирања дођу. Л.ацитација ће се закључити у 5 часова по подне. Услови могу се видити сваког радног дана за време каецелариско у књиговодству општ. суда. Од суда општине бгоградске 5. Октобра 1392. год. у Београду ОБр. 17.772.

Општина београдс.ка даваће путем лицитација под закуп следећа сваја имања и права и то: на дан 15. Новембра 1892. год. пред каФаном три кључа њиву код Убанлића винограда, за време од 1. новембра ове до 1. Новембра 1895. год. на дан 16. Новембра 1892. год. нред Бајлоеовом каоаном па топџиској пијаци, плац више чесме књегиње Љубице, за време од 1. новембра ове до 1.новембра 1897. године.

дата толико воде, да се доОиЈе течност (кречно млеко), које ће имати 20°] 0 креча (па 20 кгр. креча 100 кгр. воде).* ј Од тога кречног млека потребно је 5 килограма за дезинФиковање 1 вубн. метра печистоће, с којом треба, кречно млеко добро помешати. Кречпо млеко несме дуго да стоји, јер > се квари ; пајбоље је паправити га онда, ј кад има да се употреби. У редовпим приликама, кад није нужпо ј сву количину дезинФиковати, оеда је до- ! вољно свакога дана но један метар креч- ј вога млека усути у сваку пужпичку руиу ; (седиште). ' Суд општине вар. Београда, нрепоручује Ј грађаиству, да се користи овим јевтиним де ј зинФекциопим среством и своје пужнике, ' помијаре и т. д. исгим дезинФикује наро- ; чито сада вад прети опасвост од колере. ј Од суда оиштине вароши Београда 28. Јула | 1392. год. АБр. 3704. |

6. Гра~ђанству. Према извештајима грађанских комисија, које врше сани-

тетски преглед дворишта, грађанство се врло слабо одазива наредби о одржавању чистоће и дезинФокцији нужника и помијара. Пошто летња топлота још није попустила а опасност од колере још није престала, то суд општине вар. Београда, позван тач. 6. чл. 36. закона о општинама понова и то последњп пут наретзује: 1.) Да се дворишта одржавају у чистоћи; 2.) Да се пужници и помијаре држе и уредно дезипФекују карболом и галицом као прописаним средствима; 3.) Да се улице три пут у одређепе дапе чисте, и 4.) Да се коров и травуљина испред и у плацевима, испред кућа на улицама, по двориштима и баштама сече и упиштава. Овом се приликом напомиње грађапству, да ће се са непослушнима поступити по § 326 крив. закона, у веаи са расписом г. мипистра унутрашњих дела од 7. Јула 1889. год. СБр 8907, а казна је по тој законској одредби до тридесет дана затвора иди сто педесет динара у новцу.

Имепа сввју кажњених изнзће се на јавност преко „Општинских Новина". АБр- 9057. Од суда општине вар Бзограда, 14. Авгуота 1892. године.

7. Наредба. Општински суд приметио је : да се разни одпатци покупљени са I ђубришта, као што су : коске, старе крпе хартије, стакларије и томе подобно носе по свима варошким тржиштима и улицама ради продаје. Како је ово противпо санитетским прописима о одржавању чистоте која јеједан од најбитнијих услова за здравље стаI повништва, то суд општипе вар. Београда ! позван чл. 36. зак. о општинама за одржа; вање санитетских прониса, маређује: I да се нродаја и куповина ових одиадака | може вршити од сада само на друму вишњичком и пигде влше. Ко би противно поступио овој наредби казниће се по § 326. крив. закона. Од суда општике вар. Београда 20. Августа 1892. г. АБр. 9231.