Beogradske opštinske novine

ГОДННА XI.

— 88 -

БРОЈ 23

која 1-,о му се рачувати од дана кад дужност прпми. Госполин Нешић бнће дркан, да кауцију у 20.000 двадесет хиљада динара, положи суду. VII. Председник извештава одбор, да је у Децембру месецу прошие године, држана лицитација за давање под закуп права на продају цубока у 1893 год ; да је та лицитација остала на Петру Мпхајловићу тргов. овд. за годишњу цену од 28,000.01. дин.; да је одбор општински у седпици својој од 8 Јануара 1893 год. СБр. 2254С/ 92 рсшио, да се ираво продаје цубока уступи Пстру Михајловићу за излицитирану цену привремено, док изабрато повереништво не подпесс предлог и док одбор по 'гом предлогу не реши на који ће се начип у будуће ово право под закуп давати. Ца како до сада није •»а сгвар деФинитивно решена, како би доцкан било, да се погодбе за ово право сада мењају и да се по тим измен.еним погодбама држи лицитација, — то иредлаже, да се право на продају цубока уступи Петру Михајловићу за излицитирану цену и према прописаним погодбама. 11о саслушању овога и ио прочитању извештаја рачуноводства СБр. 7021. одбор је решио, да се право продаје цубока у 1893 години уступи Петру Михајловићу тргов. овдашњем за цену од двадесет осам хиљада дннара и Једну иару годишње, према прописаним погодбама СБр. 22242/ в2 с тим, да закупац буде дужан положити прописну кауцију а суд оп штински да са њиме закључи уговор. VIII. По прочитању протокола лицитације СБр. 8026 држане 19 Маја 1893 год. за давање под закуп кошења траве на општинским земљиштима, одбор је одлучио, да се ова лицитација одбаци и друга распише. IX. Председник износи одбору на решење акт управе вар. Београда, којим се спроводи молба тамишџија београдских, на мишљење, да ли им се може допустити да у Београду оснују еснаФ тамишџијски. По ирочитању тог акта АБр. 2830, и осталих нрилога одбор је изјавио мишљење, да се осниваше тамишџијског еснаФа неможе допустити са тога, што на молби потаксане тампиџије не подносе никаквих доказа, да имају отворених радња тамишџијских и да су доброг имовног стања. X. Председник извештава одбор, да му се многи грађани обраћају с молбом, да им се иман.а регулишу према новом регулациопом плану и да се изврши експропријација оних делова, што под улицу долазе. По саслушању овога одбор је решио, да одборско повереништво поднеса одбору нацрт правила за извођење регулације и вршење експропријације заједно са извештајем о целокупном стању регулационог Фонда: За поверенике изабрати су г. г. Председник општине, одборник Никола X Поповић, управник грађев. оделења Т. Селссковић, општински правозаступник Никола 11. Николић и чиновник минастарства грађевина, који је руковао посло* вима регулационог ФондаXI. Председник саопштава одбору, да је повереништво за преглед рачуна трошаринских довршило свој рад. По саслушању овога одбор је примио к знашу ово саопштење и препоручио суду, да ово повереништво разреши од дужности сходно решењу одборском од 19 Априла ов. год. АБр. 2118.

XII. Одборник г. Соломон Ј. Азријел предлаже, да се понова изабере повсрепиштво, које ће у споразуму са управом трошаринском решавати поједина спорна трошаринска питања. Одбор је одлучио, да се ово повереништво у идућој седници изабере XIII. Председник износи одбору на решење извештај грађевинског оделења, у коме је изложеио, које се улице и каквом калдрмом морају ове годпне неизоставно калдрмиеати. По прочитању тог извештаја АБр, 2826 одбор је са свима гласовима против Једног решио, да се према овом извештају поступи и калдрмисање у означеним улицама онако изради како се у истоме предлаже. XIV. По прочитању молбе главног одбора учнтељског удружења АБр. 2825 одбор је решио, одобрава се, да главпи одбор учитељског удружења подигне споменик пок. Јовану Гавриловићу у калимегданском парку и то на месту, које ће одредити одборник г. Милан Капетановић. XV. По прочитању молбе главпог одбора учитељског удружења АБ. 2824, којом се тражи, да онштипа устугш удружењу један од својих плацева за подизање учитељског дома, одбор је решио, усваја се у пачелу молба учитељ удружења Председнпк општиие и одборници г. г Никола X. Поповић и Мата Јовановић да размисле, који би се плац могао овоме удружењу уступити, па да о томе известе одбор. XVI. Председник износи одбору на решење молбу Ђорђа Јовановића вајара, којом моли, да му општина београдска плати 900 дин у злату за салик Др. ЈосиФа Папчића, како би могао исплатити трошкове око ливења пстог. По прочптању те молбе, АБр. 2828 одбор је решио, да сс Ђорђу Јовановићу вајару исплати из општинске касе девет стотина динара у здату на име трошкова око ливења салика Др. ЈосиФа Панчића. Ово се има исплатити из уштеда по разним буџетским партијама. XVII По прочитању молбе Драгутина Марковића хонорарног таксатора АБр. 2327, којом моли, да му општина да једаред за свагда 360 дин. на име награде за прегледање рецепата, по коЈима су издаватп лекови сиротињи београдској на општипски рачун, — одбор је одлучио, да се о овој молби у идућој седници решава.

општински послови. Цена хлебу. Од 1. Јаиуара иа до 1. Јуна 1898 год. била је ова цепа хлебу у Београду и то; 1. Јапуара била је цена 17 пара во килограму, а продаиао се хлеб по двадесет пара у тежини од 1180 грама. Од 2. Јануара до 15. Априла о. г. "закључно била је цена 19 пара по килограму, а продавао се леб по 20 нара у тежипи од 1052. грама. Од 16. Аирила до 1. Маја закључио 19 пара ио килограму а продавао се леб по 20 пара у тежипи од 1053 грама. Од 2. Маја до 1. Јуна закључно 21 пара по килограму а нродавао се леб^по 20 пара у тежипи од 952 грама.

Од 2. Јуна о. г. закључпо цепа је лебу 20 пара дип. по килограму према решењу суда ошптинског од 1. Јуна 1893 год. АБр, 2940.

ПРЕГЛЕД РАДА И ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ Водовода београдск;ог од 11. до 20. Маја 1893. Стари Ђодоеод. И у овој десегипи није имало потребе да ради мала црака „0ПШТИНСКИ бунар". Извори рекострзјасаног водовода давали су довољну количину воде за чесме, па тој мрежи постављепе. Нов Водовод. Велике црпке Водовода „Беле Воде* дале су за 100 радпих часова 12478 ш 3 воде. Од материјала утрошепо је 15971 килограм угља, 47 килограма машинског 38 килограма цилиндер маза, и 5 килсграма петролеја за осветлење машипске зграде. Утрошак воде. Принављање у погрошаче врши се по пропису и књижи крајем сваког месеца. С тога и у овој десетини остаје исти број од 566 построшача. На њих пада иотро-

шак од

2451,

000

п а

15 јавпих чеоама

зооо,

000

на

обе кланице општип.

220

на

градске осуђенике

6,

870

па

градску носаду

817,

ооо

н а

ново гробље

245,

000

на

поливап.е улица

1444,

(30

на

испирање цеви

4294,

10 >

Лаалата воде. У овој десетини, која изобиловаше са празпицима паплаћено је од рестаната свега динара 123, зо а контролори поред тога обављаху нонисе нросторија и читање водомера. Исаирање цеви. 13|5 На Енглезовцу и крајњам хидраитима на дорћолу: 14|5 Од Калимегдапа норед Богословије, Савска улица, Савско стовариште до Топџиске пијаце, и 20|5 Дорћол и видин капија. Саајање домова са водоводом. За ових 10 дана Управа Водовода имађаше свега 6 радпих дана. За то време спојено је 145 домова. Да се то постигне, ископапо је 1457, 15 курепгметара рова у калдрми, положено је 1593, 15 курентметара цеви од 3 [4 , пабушена је на 145 места главпа цев и упогребљено 145 комада гривпи са вептилом разног калибра. У исто време постављепо је и 64 водомера. Под 14. Мајем примила је Управа Водовода из ово општинске благајне 4000, оо дипара и овом сумом исплагила текуће радове на спајању домова