Beogradske opštinske novine

Год. XII

— 62 —

Б рој .15

Члан 8. Сва ова наређења вреде и за десинФекдију, која није обавезна (види I. чл. 2 и 17) него је то постала наређењем лекарским. чланови комисије : Др. Д. Т. Николајеви^Др. Никола X. НиколиЗ* Др. П. Стејић Др. М. ЈовановиФ.-Еатут

СТАТИСТИЧКИ ЗАИИСИ У ОПШТИПИ БЕОГРАДСКОЈ

Путнички саобраћај варонш Београда. У времену од 22 Марта. до 28 Марта 1895. г. допутов. 659, отпутов. 663. Од којихсу: а.) Пола: мушког 620 женског 39, свега 659. б.) Вероисповести: православне 537. неправославне 94, мојсијевске 16, мухамеданске 12, свега 659. в.) Постојбина: Србија 453, А.-Угарска 82, Босна и Херцеговина 21, Црна Гора 2, Турска 50, Грчка 1, Бугарска 4, Румушг ја12, Русија —, Германија4, Франц. 8, Италнја 19, остале државе 1, ван Европе 2. г., Занимање путника: Тежаци и економи, 50, Занатлије 70, Трговци 271, индустријалци 4, шпекуланти н предузимачи 8, Гостионичари 24, Интелигенција и војска 73, ђаци 24, раденици и помоћници 15, Пиљари и бозаџије 6, надничари и слуге 73. Из статистичког одељка Суда општине вароши Београда 30. Марта 1895 год.

0 Г Л А С

Одбор оиштине београдске, решењем од 13 фебруара и 23 тек. месеца АБр. 996 и 2010 уступио је, право на концесију за чишћење нужника и помијара у реону општине београдске, г. Петру Б. Јоакимовићу бив. концесионару.

Ова концесија важи од данас, а концесионар г. Јоакимовић, има права, да за чишћење нужника нли помијара, наплати од сопственика истих, по 7. дин. од једног кубног метра илн 35 пара дин. од једног акова изнете нечистоће (тач. VIII. уговора) па врпшо чишћење модерним (нлеуМатичним) или примитИвним сиравама. Према томе, на концесију ову има искључиво право г. Јоакимовић, а сваки други, хго буде овај иосао радио, биће кажњен. Извештавајући о овоме грађанство, суд општински позива сопственике зГрада, да се, за чишћење нужника или помијара, обраћају са ппсменом пријавом концесионару, преко економног одељења овога суда. У пријавн треба да буде означено : улица и број зграде, шта се има чистити, а испод овога потпнс сопственика зграде. Овакав начин пријава нуждан је зато, да суд општински може контролисати рад концесионара. АБр. 2089 Од суда општине града Београда, 29 марта 1895 године у Београду. ОПШТИНСКЕ Ј1ИЦИТАЦИЈЕ I. На основу решења одбора олштинског од 9. ЈаНуара тек. године АБр. 246, — Суд општнне београдске, држаће на дан 17. Априла ове годнне, за набавку 1960 пари одела, за обвезнике I позива народне војске. Одело ово саетоји се из копорана и чакшира за све родове оружја. ЛицитаЦија ће се вршити у канцеларнји економног оделења суда олштинског од 3—5 сати по подне, поменугог дана. Лицитанти полажу пре лицитације по 7000 дин. на име кауције у готову или српско-државним хартијама (папирима) од вредности.

Сјају им сс токв кроз бркове, Кано мјесецеод од петнаесг дана, Кад обасја кроз јелове гране, Необична ока и погледа, Необичне слике и прилике Ово ти је Иетар МџкоњиКу: Оно су ти сва браћа рођена Сва изгинут један за другога, Не ш бјећи један без другога, Жешћих гуја иема у Приморју, Оно су тм гује присојкиње; Што за њнма до три коњаника У бијелој а на ђогатима Оно су ти сва три КулишиЛа Оно су ти три брата рођена, Што је јунак напр'јед на ђогату, Што му плава до рамена брци Оно ти је Нико КулшигЉу, Оно су ти приморски хајдуци, Све изгипут' једно за другога Неће побјећ' један без другога Што је младо момче уз кочије, На вранчаћу коњу од мејдана, А не има браде ни бркова, А љепшв је од сваке ђевојке, Оно ти је ђевер уз 1>евојку, Оно ти )е курвино копиле, А на име од Сења Тадија Жешће гује у крајини нема,

У Турчииа ни у каурина; Што је јунак јаадал од сватова Гарила га мрча наусница, Па му дорат зечки ноиграва Господара пјеном пребацује Оно ти је од курве кониле Оно ти је цури ђувегија А на име од Задра Тодоре: Три године био у Мљецима, Па оков'о себе и дората, Не море га сјећи оштра ђорда Ни нробити аушка из кубура: Што ј' острагу јунак за сватов'ма, На путаљу коњу од мејдана, Смеђих, брате, до рамсна брва И у њега пали до пушака, И покрилн пушком тепедуке 0Ј а ЈУ М .У тоае кроз бркове Кано мјесец од петнаест дана, Кад обаеја кроз јелоне гране!; Око главе перје и челенке, Девет пера дванаест челенака, И трин'есто но)а тиче г рило, Па се крило на чекрк окреће Те казује који ветар пуше. (наставиђе се)

Мустре, као и остале погодбе за израду овог одела, могу се видети сваког радног дана а и на сам дан лицитације у економном оделењу. Ко, жели примити се израде овог одела нека означеног дана дође и лицнтира. АБр. 1307, — Од суда општине града Београда, 30 Марта 1895 године у Београду. П. Премарешењу суда општинскогод данашњег АБр. 2115 економно оделење, држаће на дан 12 Априла ове године, од 3—6 сати по подне, јавну усмену лицитацнју, за издавање под закуп 12 месарских плацева на горњој и 7 плацева на доњој сграни вел. трга Лицптација ће се врпшти пред кафаном званом код. рРаића" на вел. тргу, а закуп има важити од 1. Маја ове до 1. Маја 1896 године. За сваки плац лицитанти полажу по* 120 дин. на име кауције у готову или српско-државним папирима од вредностн. Остале погодбе, могу се видетл сваког радног дана а и на сам дан лицнтације у канцелариј економног оделења. Ко жели ма који од ових плацева под закуп узети, нека означена дана дође и лицитира. АБр. 2115. суда онштине града Београда, 30. Маја 1895 године у Београду. II XV Р Е Д Б А. Управа вар. Београда, актом од 14-ог марта тек, год. АБр 374. саопштила је суду овомс наређење господина министра унутрашњих дела од 8 тек. меееца СНБр. 1928. да се од 15-ог априла тек год отпочне каламљење непелцованих лица и деце у овој вароши. Суд општине београдске позива све становнике ове вароши, да почев од 15-ог априда тек: год. сваке недеље и празиика од 3 — 5, часова по подне доводе или доносе ради пелцовања у зграду Црвеног Крста. 1. Сву децу која до сада нису никако пелцована. 2. Сву децу која су пелцована пре седам и више година ; и 3 Да дођу сва одрасла лица, која или нису никако нелцована или су пелцована пре седам и више година, а вољна су да се пелцују. Ко се од родитеља овоме иозиву на време не одазове биће кажњен по тач. 8. чл. 21 зак. о урећењу санитетске струке и о чувању народног здравља. Од суда општине београдске 24. марта 1895 год. АБр. 324. у Београду.

УГЕДНИИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

Власник ОЛШТИНА БЕОГРАДСКА

Штампарија Светозара Николика Горња Јованова улица бр 54.

Уредник, УРОШ КУЗМАНОВИЂ