Beogradske opštinske novine

Год XIV. ■ РАД ОПШТИНСНОГ ОДБОРА ВАНРЈ1ДНИ САСТАНАК ^ Понедеоник 18 Децембра 1895. 1 од. Председавао вредоеднлк београдоке општине г. М. Бо гићевић; присрствовао чда-1 суда г. Мих. П. Живадиновић; од одбојника билн: I) Антоновић, Др. Војисдав М. Суботић, М. Милашиновић, Сгева II. Поповић, Спасоје Илић, Дамњан Стојковпћ, Ђорђе Дичитријбвић, Никола Бошковић, М. Штрбић, Влад. М. Ђорђевић, Свег. И. Швабић, Милап Ж. Мдринковић, Дим. Гавриловић, Јарослав Бевуха. {. Прочитан Је записник одборских одпука седиице држане 14. децембра 1895 год. и у одлуци књ. бр. 707 учпн.енл је измена, да Михаилу и Јовану Б. Марковићима суд ие издаје тражено уверење, иошто се дознало, да иодиисани грађаии нису тврдили опако стање иородичног односа, како је у ствари. II. По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 7500, 7494, 7510, 7535, којима се траже увереаа о вдадању и имовном стању извеснпх лица, — одбор је изјавио, да је Тодор К. Терзић бив. иорезиик доброг владања и доброг нмовног стања. Да су му неиознати: Михаило Михајловић — Ханџарлија — ФОтограФ ; Милован Кривокапић ђак; и Лован Тодоровић овд. III. Услед акта управитења основних шкода на дуиавском крају, одбор је решио, да чланови школског одбора за дунавски крај буду Леон Јаковљевић и Петар Б. Арамбашић трговци. IV. Опјптпнскп правозаступник г. Мих. П. Живадиновић извештава одбор, да је пок. Матија МиллчОвић учитељ из Бељине, тестаментом оставио преко осамнест хиљада дииара оиштиии београдској за издржавање сиротин 3 е београдске, с тим, да овај канптал буде на приплоду код Уираве Фондова и да се само интерес може

и иосеку, варош спале, па се врате у Палеж с великом пљачком 1 ) Кара-Ђорђе је као и Коча ратовао на своју руку с Турцима, прикупивши око себе стотину момака. С овом четом крстарио је он чак до Новог Пазара у Старој Србији и до Вишеграда у Босни. Нри заузећу Шапца налазимо га под капетаном Радичем уз Фрајкорце. С истим је напао на Пожегу и запалио је. Тим је тако расплашио ужичке Турке, да се нису смели никуда маћи 2 ). Друга оделења Фрајкораца прелазила су и преко Дуиава и борила се с Турцима око Смедерева, Гроцке, Кулича и других места. Још у Фебруару иападале су српске чете на Смедерево али буду одбијене. Једном дочекају Срби видинског пашу, који иђаше Смедереву са 800 Турака, па га тако разбију, да једва побеже натраг са 150 Турака. Ово зада велики страх Турцима, да нису смели излазити из градова. 3 ) ') Србски љетопис, књ. 66, ч. III, стр. 84—39 - Годшшвица Н Чуиића, књ. IX. стр. 68 — 69. — КаИау В. веасћ. <3. 8егђеп, В. I. 8. 239. 2 ) К а 11 а у В. ОевсћЈсМе (1. бегћеп, В. I. 8. 237. 3 ) Србпски летопис, кн., 66 ч. III. стр. 17—18.

употребптн : да је даље Катарпна Пајсвић оста вила сто двадесет дпнара за снротињу београдску, али да о овоме није још пзашло распоредно решење. Одбор је примпвшп к знању ове оставе, решпо, да се оба ова легата умесу у фонд сиротињски на место меЈ)у оеталим приложеницима, које им ио величини завештања припада, с тим, да се са легатом Матије Миљковића рукује онако како .је он тестам ентом наредио. V. Општински правозаступник г. Мпх. II. ЖивадИновић саонштава одбору, да је изборнп суд израдпо иресуду по спору ошптипе са Српскоф .рапцуским друштвом за осветлење и жељезнице због осветлења, и да је псту предао нолиц. властн да је она. доставп странама • да кварт дорћолски по захтеву избраног суда актом АБр. 7455, тражи да му се иоложи сто двадесет динара на иМе трошкова, ппаче се ; нресуда неће издати. Одбор је решио, да се плати ових сто двадесет динара из псте партије из које су плаћене и дијурие судијама и да се та иресуда изборног суда прочита одбору. VI. Сходно одлуци одборској од 14 децембра 1895 године АБр. 7516, а на нредлог иадзорне комисије за осветдење и трамвај, одбор је оиштин-ски решпо, да се путем парнице код изборног суда приступи раскиду уговора за грађење и експлоатацију трамваја у Београду. За судије од стране општине а ради расираве ове парнице бирају се ова господа, и то: За председника: Ђорђе СтеФановић б. министар правде; за судије: Драгомир Рајовић преседник главне контроле и Гргур Миловановић проФесор Б. школе; и за заменике: Андра Грујић члан касације и Марко К. г Борђевић члан апелације. Пуковник Врановачни командант Фрајкораца, при прелазу у Србију, намести се у Еуличу , одакле је Турцима много сметао и иомагао да се српски збегови услед навале Турака уз Дунав — пребаце преко Дунава. С тога се противу њега подигну пожаревачки и смедеревски Турци. Овај дозна за то раније, па ее с командантом Фрајкораца на Острву договори да се заједнички одупру. Пожаревачке Турке сучека командант Острва и потуче их ; кад за то дочују смедеревски Турци врате се натраг. Напад овај поновљен је 10. јуна али безуснешно, јер их храбра посада јуначки одбије. 1 ) Јуна 25. Брановачки дочека 900 пожаревачких Турака, који се беху упутили Смедереву, на их у судару близу Пожаревца разбије и нагна у бегство'). Доцније су Турци 26. јула понова напали на Кулич. Мала поеада под поручиком Савом храбро се држала против много веће еиле турске, ед које је ускоро ослободи једно оделење Тесареваца и 27.јула здружени Срби и Ћесаревци у зору разбију Турке, који оставе 150 мрт') Годишњица II. Чупића, кљ. IX стр. 66—67. -) Ка11ау В. ОезсИхсШе Зсг Вегћеп, В. I, 8. 230.

. . Ј ">р0 ,ј !• Да надзорна комисија иоднеее одбору на увиђај утврђена питања, ко;ја би овај суд имао да расправља. Пред овим судом застунаће ошптину њен иравозаступник г. Мих. II. Живадиновић за правну страну, а председник надзОрне комисије за осветлење и трамвај, г. Ђорђе Станојевић за техничку страну. VII. ПрОлужен је иојединачни иретрес иравила за општинске фондовс. По прочптању сваке тачке но особ, одбор јс репшо, да се нравила за фонд за иострадале трговце и занатлије ошнтине града Београда приме нрема предлогу повереништва са овим нзменама и допунама: Члан први прима се без измене. У члану другом у тачци 5-ој да се изостави „5°ј и годцшње". У члану трећем тачки другој да се у место речи „једног члана одбора" ставн „три члана одбора". Речи на крају те тачке „приликом свога конституисања на две године" да се изоставе. Тачке шеста, седма, осма, девета, десета и дванајеста овога члана да се изоставе. Тачка једанајеста ностаје тачка шеста и прима се без измене. Да се овом члану дода нова тачка седма и да гласи: „старешине сваког оног еснаФа, који буде ириложио овом Фонду најмање пет етотина динара одмах или у року од пет година." (Ову је тачку додао одбор после поименичног гласања са оеам против пет, тројица нису гласали.) Чланови четврти, пети, шести, седми и осми примају се без измене. На крају деветога члана да се дода: „свака сума ирихода има се одмах капи•галисати." Члан десетн да овако гласи: вих, а остали иобегну Пожаревцу и Смедерен^ 1 ). У Раму на Дунаву било је повише Срба добровољаца, који су одатле чешће узнемиривали Турке Пожаревљане, спречавајући их да не плене но околини. Једном нриликом кад су се Срби удаљили из Рама навале 22. јуна 4 5000 Турака на малу немачку носаду од 24 људи под грофом Лоарестијем. Посада се храбро борила до последњег човека, ну Турци опет иродру у Рам и иоруше га, али их је ова победа стала 400 мртвих и 100 рањених. На скоро затим Турци напусте разрушени Ра!« 2 .) Ако посматрамо ова до сада наведено ратовања с Турцима по Србији, видећемо да „то није прави устанак, већ делимично герилско четовање... без плана, без узајамне везе иотпомагано нарочито доцније, да Михаљевићевих Фрајкораца и регуларне војске ћесарске". 8 ) Али и Михаљевићеви Фрајкорци, као и друга оделења Фрајкој раца, водили су до сада само четничко ') Годиши.ица Н. Чупића, кљ. IX. стр. 67 — 68. 2 ) КаПау В. беасћјсћ^е (1ег 8егћеп, В. I. 8. '239. 8 ) На ттом месту, стр. 236.