Beogradske opštinske novine

Год- XIV.

— 143 —

Број 31.

^а наплату од сиротних грађана и који сууи грађани, па да се тај извештај поднесе одбору у првој седници. XIII По прочитању извештаја оудског АБр. 5693 поднетог усдед решења одборског од 16. маја о. г. АБр. 3071 по тражењу Петра Михајловића закупда цубока, и по прочитању његове накнадне молбе АБр. 5694, одбор је после поименичног гласања са 9 гдасова против 4 (5 нису гласалп), решио, да се мо.тидац Петар Михајловић у свему одбије од тражења свога односно тражених олакшица у испуњењу уговора о закупу цубока. XIV Заступник председника износи одбору на решење извештај повереништва одре !јеног решењем одборским од 30. маја 1896. год. АБр. 545 (ГБр. 103) за проучавање молбе Тасе Павловића о регулисању његовог пдаца у Савамалској улици (босанској ул.) . По прочитању тога извештаја ГБр. 1367, одбор је решио, усваја се у свему овај предлог комисије. Да се изиште одобрење господе министара грађевина и унутрашњих дела.

РЕДОВНИ САСТАНАК 11. Јула 1896 год. ^ Председчвао председник г. Михаило М. Б .гићевпћ, присуствов1ДИ одборниди: г.г. Михаило Павловић, Благоје Милошевић, Јосиф С. Јовановић, Стев« II. Поповић, Др. Марко Николић, Дамњаи Стојковић, Ђорђе Дизштријевић, Влад. М. Ђорђевић, Сергије Стаиковић, Сава М. Џевајровић, Никода Бошковић, А. Ђ. Кумануди, Сава Ковачевић. •I Прочитан је запиеник одборских одлука седнице држане 4. Јула о. г. и примљен је без измена, II Одборник г. Никола Бошковић пита зашто општина беотрадска даје држави 319 коња, кад су по закону грзђани дужни да дају војсци потребну комору и стоку. II ово што општина даје, мора она од својпх грађана узети те на тај начин грађани београдски сносе два терета за војену комору. Председник је изјавио, да ће се на надлежном месту известити о овој ствари и поднеће одбору извештај. III По прочитању акта Управе вар. Београда и њених одељака, АБр. 5578, 5406, 5473, 5474, 5526, 5504, 5373, 5374, — којима се траже уверења о владању и пмовном стању извесних лица одбор је изјавио, да су доброг владања и доброг имовног стања Светозар Стојадино^ић бакалин, Симон Хасон мењач овд. ; да су доброг владања и сиротног имовног стања Лепосава жена Милана Премовића надничара, Милош Пејиновић бив. про<т>есор, Моша Д. Медина извршитељ општински; да су му непознати Никола Ђорђевић бив. каФеџија, Соломон Банорони лимар, Соломон Леви дечко и Петар Јовановић бив. слуга, Милан Буквић обућарски раденик и Милорад Аћимовић шегрт.

IV По прочитању молбе Тасе Марковића рачуноиспитача општинског АБр. 5751, одбор је решио, одобрава се молицу Марковићу једномесечно осуство од дужности ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана, кад га стане употребљавати. V По прочитању извештаја комисијског ГБр. 1436, одбор је одобрио, одређену осу у улици, обележеној на плану која иде поред станице железничке. VI По прочитању извештаја економног одељења АБр. 2124; одбор је решио, да се одреди лицитација за набавку оне количине дрва и угља за огрев, која је предложена од економног одељ§ња у овом извештају. VII По прочитању извештаја економног одељења АБр. 4882, одбор је решио, да се за израну стоке општине београдске набави сено и слама у оној количини и на начин, која је и како је означено у овом извештају економног одељења. VIII Председник еаошптава одбору, да су г.г. Министрп грађевина и унутрашњих дела одобрили решење одбора од 13. Јула 1895. год. ГБр. 543 о измени регулационог плана оног дела предграђа Савинца, на коме се намерава подићи црква Св. Сави. По прочитању тога акта АБр. 4130, одборје примио к знању, ово одобрење решења одборског. IX По прочнтању мрлбе певачког друштва „Јакшић" да му се допусти да, ириликом откривања споменика пок. Ђурп Јакшпћу држи концерат на калимегдану, — одбор је решио, да се никоме, па ни овом друштву не допусти држање концерта на Калимегдану. X Председник извештава одбор, да је Управа вар. Београда актом својим АБр. 5630, препоручила, да одбор у овој седници донесе решење по тражењу друштва за клање и прераду стоке о уступању општпнског земљишта звано „Џехани" за грађење обора и кланица друштвених. По прочитању свих тих акта одбор је после попменнчног гласања са 11 гласова против 2 решио, да се општинско имање звано „Џеханово" уступи друштву за клање и прераду стоке а у намери подизања друштвених кланица и обора, на бесплатно ужикање за педесет година од данас с" тим, да ако на истом земљишту буде места, да може општина у своје време подићи своје кланице. (Свршиће се)

ОГЛАС Суд општине Београдске држаће на дан 12. августа тек. год. од 3—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацнју за набавку: 115.800 кгр. сена и 23.040 кгр. сламе за исхрану стоке возова општинских у 1896 7 год. Сено треба да је овогодишње, да није закисло, буђаво, труло и влажно, да није барско и да нема помешаног шевара, у опште да је потпуно употребљиво за храну коња и да има пријатан мирис. Слама треба да је јечмена овогодишња, да није ситна буђава или трула. Сву количину сена и сламе, лиФерант је дужан да по одобрењу лицитације излиФерује и у општински сењак о свом трошку садене, а у току за месец дана. Лицитанти на дан лицитације полажу по 700 дин. на име кауције у готову или у српско-државним папирима од вредности. Остале погодбе могу се видети сваког радног дана у канцеларији економног оделења где ће се и лицитација вршити. Ко жели примпти се горње набавке нека означеног дана дође и лицитира. АБр. 4882. — Од суда општине града Београда 22. Јула 1896. год. у Београду. ОЗГЈГ^О На основу решења одбора општинског од 11. јула тек. године, — Суд београдске општпне, држаће на дан 31. августа тек. године, од 3—5 сахати по подне, јавну усмену лицитацију за набавку 92.160 кгр. зоби (полак јечма а полак овса) за исхрану коња возова општинских у 1897. години. Храна ова мора бити овогодишња, да је чиста и решетана, зрна да су једра и без икаквих уродица и т. д. На име кауцпје полаже се 1000 дин. у готову или српско-државним папирима од вредности. Остале погодбе о набавци ове хране, могу се видети у канцеларији економног одељења, где ће се и лицитација вршити. Ко жели примити се ове набавке, нека означеног дана дође и лицитира. АМ 4882, — Од суда општине града Београда, 24. Јула 1896 године у Београду. ОГЈГАС Суду београдске општине потребно је за огрев основних школа и осталих одељења 546 м<:тар. хвати дрва за 1896\7 годину. Дрва имају бити полак млада букова а полак млада грабова, да нису чворновата, водоплавна или трула, а да цепанице у дужини не смеју бити мање од 1 метра. За набавку ове количине дрва суд општински држаће јавну усмену лицитацију у канцедарији економног одељења на дан