Beogradske opštinske novine

Б рој 17

— 70 -

Год. XVI

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 19. Марта 1898. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић, присуствовали чланови суда г. г. Б. Ј. Рајић и Јов. Антонијевић, од одборника били: г.т. Марко С. Петронијевић, Др. Стеван Марковић, Стев. Ивковић, Михаило Ђ. Илић, Којадин С. Караџић. Азријел, Трајко СтојковиК, К. Н. Лаааревић, Голуб С. Јанић, Дамјан Стојковић, Н. И. Стаиенковић, Р. Драговић, М. 0. Петровић, • Коста М. Ђурић, Ј. М Јанковић, Др. Леко, Коста Д. Главинић, Евг. М. Чоловић, Г Б. Димитријевић, Д. Ћирковић, Милут. Ј. Марковић (свршетак) УШ По ирочитању молбе Ивана С. Минића комесара Главне Контроле за ванредни иреглед општинских рачуна, који по овлашћењу Главне Контроле врши при Општини београдској и дужност месног рачуноиспитача АБр. 1356 и 1574 и по прочитању молбе Дим. Константиновића комесара Главне Контроле за ванредни нреглед општинских рачуна АБр. 1616, да им општина одреди награду за овај ванредни носао у Општини београдској, одбор је решио, да се г. Ивану С. Минићу комесару и вршиоцу дужности месног рачуноиспитача изда за ову 1898. год. награда од једне иљаде динара, а г. Дим. Константиновићу комесару за 1898. год. награда од пет стотине динара из буџетске партије одређене на плату комесара Главне Контроле. Ова им се награда има издавати у месечним ратама рачунајући од 1. Јануара ове године, IX По прочитању молбе Влад. Маџаревића, пензионара АБр. 1448, којом моли, да се ослободи плаћања извесних сума, за саграђену калдрму пред његовим имањем, на које је плаћање осуђен земаљским судовима, одбор је решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. X По прочитању молбе столарско-браварске повлашћене задруге АБр. 1761, да плати таксу за воду по водомеру а не по просторима и по прочитању мишљења водоводног одељења о овом тражењу на истоме акту, одбор је у жељи, да ово младо индустриско предузеће потпомогне, после поименичног гласања са 15 гласова против 7 (један није гласао) решио, одобрава се, да столарско-браварска повл. задруга у Београду за ову 1898. год. плаћа воду из новог водовода београдског колико буде утрошила по водомеру, ослобођавајући је плаћања основне таксе по просторима. XI По прочитању извештаја економског одекења АБр. 1997, да се није могла држати лицитација за давање под закуп општинских дућана у дубровачкој улици, што није било лицитаната и по прочитању накнадне понуде Косте С. Милојковића, вештачког бравара АБр. 1746, одбор је решио, ца се дућани општпнски у дубровачкој улици, у којима је до сада био Д. Н. Фичо, издаду под трогодишњи закуп од 1 Маја 1898. год. а под процисаним погодбама Кости С. Милојковићу вештачком бравару за девет стотина и дванајест динара годишње кирије. Да се о овоме закупу закључи уговор. XII По прочитању молбе Драгутина Михајловића и Николе Милићевића учитеља из Бољевачког

среза АБр. 2091, којом јављају, да ће о Ускрсу са 250-300 ђака основних школа из тога среза доћи у Београд, да га разгледају и упознају, па моле, да их ошптина у овоме новчано помогне —одбор је решио. да се из партије за непредвиђене потребе изда две стотине и педесет динара као помоћ за дочек ових ђака. Новап да се изда молиоцима Драгутину Михајловићу и Николи Милићевићу учитељима кад са ђацнма дођу у Београд.

РЕДОВНН САСТАНАК 26, Марта 1898. год. Председавао иредседник г. Н. Д. Стевановић, присуствовао члан суда г. Бр. Ј. Рајаћ, од одборника били г.г. Милан 0. Петровић, Трајко Стојковић, Глиога Стојановић, Голуб С. Јашић, Данњгн Стојковић, Марко С. Петронијевић, Влад. Чортановић, Стеван Макоимовић, Коста Д. Главинић, Радмило Лаваревић, Михајло Ђ. Плић, Марко Т. Леко, II. И. Стаиенковић, Др. Стеван Марковић, Стеван Ивковић, Коста М. Ђураћ, Стеван Миљковаћ, Дим. Гавриловић, Милутин Ј. Марковаћ, М. Савчић, Р. Драговић, Евг. М. Чоловић, Д. Ђирковић, М. Капетановић.

хш Председник извештава одбор, да Дирекција Срп. држ. железница актима својим АБр. 294, 790 и 1962 тражи, да се дрваре уклоне са оног места општинског, преко којег ће прећп клапичнп железнички крак, као и, да је суд општински саопштио Браћи Ђорћевићима закупцима ових општинских места, да своједрваре у остављеном року уклоне, о чему ће се и дирекција известити. Одбор је примио к енању, како ово тражење дирекције срп. држ. железннца, тако и саопштење председника општине, да је учињено саонштење закупцима Браћи Ђорђевићима да уклоне своје дрваре са дотичног земљишта. XIV По прочитању акта Управе вар. Београда АБр. 1993, којим се позива одбор општински да одреди четири грађанина за чланове одбора за екепропријацију земљишта потребног за грађење кланичног железничког крака, одбор је решио, да чланови овог одбора за експропријацију земљишта за грађење кланичкога железничког крака буду ови грађани и одборници општински: Милутин Ј. Марковић, Голуб С. Јањић, Јанаћ М. Јанковић и Стеван Ивковић. XV Предеедник извештава одбор, да је суд општински послао господину министру Финансија на одобрење решење одборско од 31 Јануара 1898 год. АБр. 908 односно прекорачених кредита у 1897. год. да господин Министар актом својим АБр. 1706 тражи, да одбор општински то своје решење допуни и да у одборском решењу буде назначено поименце, које су партије и са колико прекорачене, н одакле би се те суме имале исплатити; да је суд општински ове нримедбе господина Министра спровео општинском књиговодству и оно је поднело накнадни опширан извештај о свему овоме. По прочитању тога извештаја књиговодства АБр 1966 одбор је решио, одобрава се накнадни кредит од тринаест иљада седам стотина двадесет динара и 83 паре колико је на крају 1897. год. прекорачено по изводу књиговодства код ових буџетских партија: На плату председника 299-95 дин.; на седам лекара квартовних 838'23 дин.; на два марвена лекара 137-38 дин.; на лаборанта у хем. лабораторији 11-65 дин.; на 20 порезника станарине 884'16 дин.; на два пијачара 80-— дин.; на лекове за сиротињу 1267-75 дин.; на општинске зграде и школе 7838-73 дин.; на електрично осветљење канцеарија 261-02 дин.; на огрев. канцел. и школа 310-30 дин.; на порез за општинска имања 203 86 дин.: на кирију диФтеричне болнице 500-— дин.; на кирију врачарских школа 500-— дин.; на светковине и заветине 124'— дин., на утамањивање паса 468-60 дин. Свега 13.720-83 динара. Ова сума да се исплати из уштеде по буџету са 1897. год. у 143,842-88 дин. колико показује извод књиговодства, а ранија одобрења Одборска од 13. Окт. 1897. АБр. 5785 и 31. Јануара 1898. год. АБр. 908 да се сматрају као и да не постоје.

I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 19. Марта 1898 год. и у одлуци КЊБр. 191 учињена је донуна, да се ова олакшица чини државној хем. лабораторији због тога, што она чини услуге општини и што тамо ради и општински хемичар. П Одборник г. К. Д. Главинић примећује, да се пре извесног времена у оншт. новинама објављивали извештаји општинског хемичара о извршеним анализама воде и других виктуалија на тражи, да се то и сада ради. Председник је изјавио, да му је општ. хемичар пре неколико дана поднео извештај о своме раду и да ће се исти објавити у општ. новинама. Ш Одборник г. М С. Петронијевић пита, зашто се још не осветљава калемегдаи и остала места закоја је одборрешио и потреб. кред. буџет. одобрио; даље примећује, да би требало, да се уклоне дрвени стубови пред трговачким с у д о м, читаоницом и саборном црквом, јер руже варош а на њима нема жица. Председник је изјавио, да је наређено надзорној комисији, да спреми предрачун за осветљавање калимегдана и других места и кад то буде готово поднеће се одбору на одобрење. Односно стубова издаће потребну наредбу, да се они уклоне. IV Одборник г. К. Д. Главинић иита, зашто се земљиште, где је биЖа гасна џамија, не очисти и откопа. Председник је одговорио, да и државна власт тражи, да се овај плац откопа и да ће то општина учинити чим се призна, да је тај плац својина регулационог Фонда о чему се сада води спор. V По прочитању акта Управе вароши Београда, и њених одељака АБр 2032, 2050, 2142, 2141, 2257, којима се тражеуверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су СоФија жена Косте Сарајевчића и Димитрије Миленковић свештеник, доброг владања и доброг имовног стања; да је Никола Недељковић — Кешшћ, питомац војене академије, доброг владања и средњег имовног стања; да су му непознати Марко Марковић таљигаш, Јаблан Лазаревић, каФеџија и Милош Атанасијевић живописац. VI Председник износи одбору на мишљење молбе којима се траЖсе уверења о породичиом односу. По прочитању тих молби Стбр. 836, 909, 914 и 878, одбор је изјавио мишљење, да се молитељицама Персиди Марковић, Антонију Лукићу, Милици П. Добри и Драги Струс може дати тражено уверење о њиховом породичном односу.