Beogradske opštinske novine

Број 9

70 -

Год. XX

бор је у прошлој седниди признао маси право сопствености на тај део плаца, да би се избегао спор. Према чему се сада истој маси има допустити убаштинење на тај део плаца и кад маса пренесе тапију од целокупног тога имања на општину дати јој накнаду према раније извршеној процени. По саслушању тога, —- одбор је прешао на дневни ред. (Свршиће се)

0 Б В Н А Н А Управа града Веограда претписом својим од 25. Фебруара т. г. ВЛг 115, представила је општииском суду и наредила следеће: „Господин Министар народне привреде расписом својим од 21. Фебруара 1902 год. ПЛј? 3113, наређује: „,,Из извешћа поднесених ми о закланој стоци на кланици првметио сам, да је број нађених бобичавих свиња доста знатан. Када се узме у обзир, да је све месо од ових свиња морало бити понаштено изилази, да је губитак не само за сопственике, већ и за читаву земљу приличан. ,,„Да би се ова болест сузбила и да би се спречило протурање бобичавих свиња, нашао сам за нужно, да на основу тач. 4. члана 4. ззкона о уређењу санитетске струке наредим следеће: „„Све оне свиње које се при прегледу на живо нађу бобичаве, морају се одмах обележити видним знаком. Ово обележавање биће иа левом уву тако, да се у средини ува направи зумбом отвор рупа — округла, а величине колико десет пара од никла. Бобичаве свиње не смеју се нипошто чистити. „„Преглед свиња од бобице могу вршити дипломисани марвени лекари и то који имају право на праксу и само онај који за то добије дозволу од министра народне привреде и то у ономе само месту и рејону, који он буде одредио. „,,Ко жели да добије дозволу за прегледача свиња од бобица, мора се преко Управе града Београда обратити својеручно написаном молбом министру народне привреде и поднети ове доказе: „„1. Да је српски грађанин; „„2. Да је пунолетан — што доказује крштеницом; „„3. Лекарско уверење, да је здрав и снажан; „„4. Какве је школе учио и колико; и „„5. Уверење општинске власти од општине, у којој живи, о владању и понашању и о томе, чиме се бави. ,,„По пријему и оцени ових доказа министар народне привреде наредиће, да молилац положи практични и теоријеки (о развићу бобице и њеној штетности и прописима, који се односе на сузбијање ове болести) испит — пред комисијом. Комисију сачињавају: Управин марвени лекар и један полицисаи чиновник, кога Управа одреди. 0 положеном испиту Управа ће поднети министру народне привреде комисијски извештај, и кандидат, који је испунио све услове и испит са добрим успехом положио, има право ачекивати дозволу, да може вршити преглед свиња од бобица; а она ће му се дати, ако има потребе за прегледача у месту или рејону за где тражи. Колико пак прегледача треба да буду у једноме месту оцењује Управа а утврђује министар народне привреде.

„„Сваки прегледач, па и општински и приватни марвени лекар, који врши преглед свиња од бобица, дужан је, да води тачан записник о томе, кога је дана, чије свиње и колико брава прегледао и колико је међу њиманашао бобичавих брава. Свакога брава кога нађе да је бобичав мора одмах обележити, како је прописано. Бобичави брав, био он дебео или мршави, предаће се сопственику. Марвени лекари, који врше плеглед стоке и меса на кланицама, обратиће добро пажњу на обележене браве и месо ће поништавати по пропису, са сланином и салом поступиће се онако, као што је прописано расписом министра унутрашњих дела од 1. септембра 1888 г.. С№ 3453. „„Прегледачи стоје под непосредном контролом марвеног лекара Управе и дужни су, да овоме подносе сваког понедеоника тачно извешће о извршеноме прегледу над свињама у току прошлих седам дана са назначењем: колико су кога дана прегледали свиња и колико су нашли бобичавих брава, да ли су дебели или мргпави, име њиховога сонственика и одакле је. Државни марвени лекари имају право и дужност, да се чешће контролисањем рада прегледача у своме рејону уверавају, да ли они врше посао исправно и да ли воде тачно записнике. Примете ли неуредности реФерисаће о томе Управи, која ће дотичнога прегледача опоменути. У поновноме случају Управа ће известити министра народне привреде, и ако и на опомену овога прегледач буде поново у раду неисправан, Управа ће доставити то министру народне прпвреде, који ће му дозволу одузети. „„Прегледачи могу вршити прегледање свиња од бобица само у рејону марвеног лекара под чијом контролом стоје; али у случајевима, када марвени трговац хоће да одваја свиње, или купљене дебеле да прима, они могу на његов захтев ићи и у други рејон и тамо преглед вршити али су дужни и у томе случају водити записник и по свршетку посла поднети извештај своме рејонскоме марвеноме лекару, који ће га доставити до знања марвеноме лекару онога рејона, где је преглед вршен. ,,„3а преглед једног свињчета од бобица прегледачу припада награда 0 30 динара, која је искључиво његова; а он је дужан плаћати помоћника. Више од ове суме не сме наплаћивати. Такса ова важи и за марвене лекаре када они врше преглед свиња од бобица. Ни једна општина не сме ударати на овај преглед још какву таксу. Општине које имају права на држање недељног сточног трга, дужни су подићи оборе, у којима ће се моћи угодно вршити преглед свиња од бобица. „„Марвени лекар Управе водиће на основу извештаја прегледача сточне записнике о томе: у којим се местима и код кога налазе бобичаве свиње и о томе реФерисати Управи, која ће настати, да се узроци овоме отклањају (Лечење лица која пате од глисте пантличаре и подизање нужника). „„Свака три месеца подносиће Управа министарству народне привреде извешће о кретању ове инвазионе болести у рејону и о предузетим и извршеним мерама за њено сузбијање. „„Свакоме, који се сада бави прегледањем свиња од бобица, забрањује се

овај преглед од 1. априла тек. године ако дотле не добије дозволу. „„Препоручујем Управи да ова наређења обзнани у своме подручју, нареди, да се по њима поступа и најозбиљније настојава, да се тачно врше."" „„Саопштавајући суду ошптинском предњи распис господина министра народне привреде Управа града Београда препоручује му, да га обзнани, саопшти на потпис својим марвеним лекарима ради тачног управљања и настане да се по њему у свему поступи. 0 извршењу овога известиће Управу града Београда." Суд општине беградске овим саопштава београдском грађанству овај распис господина министра народне привреде ради знања и поступања по истом. Од суда општине београдске, 27. Фебруара 1902 године, АБр. 2032, у Београду. }>' 1 1 "1^. 1 1 1^1" Чу 'чцу 1'^цр 111 ■ |^Ј|' чц,' чцр ЉпА |А*1 Ли »Љш .4» »А. А Љ* Ј ЛИСТАК НЗ НЕДАГОШКЕ НАУКЕ

НЕШТО О ОБРАЗОВАЊУ ВОЉЕ (7) (ОБРШЕТАк) Дакле, васпитачу школској заједнициима једног врло важног чивиоца за утицај на образовање моралне воље, код својих васпитаника. Али баш за то, што је школска заједница и шкодски живот тако важан и тако потребан чинилац у овом погледу,захтева се и већа обазривост и већа делатност васпитачева на овом месту. Он мора да је упознат са свима психолошким законима дечјег развитка, да познаје скроз дечју природу — он треба да уме удесити свој метод тако како ће деца нехотице, несвесно, без осећања икаквог притиска и натурања туђв воље и туђих појиова, вршити моралне радње. Његова личност, на сваки начин, игра овде врло важну улогу. Може се рећи да је тежиште свега пословања усредсређено у његовој личности. С тога он мора да је морално јак, да је потиуно савесан, неумитан, досљедан, правичан, добар, милостив, приступачан, да је једном речју: човек на свом меешу. И само шакав васпитач моћи ће уливати поштовање и стећи симпатија код својих васпитаника, и имати утицаја како на појединце тако и на целу заједницу, којом он управља као какав монарх. Ради буђења здравог школског живота, од велике важности су и све оне прилаке у којима се школски живот нојављује у свечаном и другом облику, као што су школске свечаности, школски испити, школске славе, излети, екскурзије и т. д. Све је то отисак онога што ће васпитаника и у животу сретати. Све те придике треба васпитач да употребљује у корист извођења највишег васпитног смера. У свима тим приликама васпитаник ће моћи добити прилике да сам ради, да суделује у заједничким пословима у којима ће се тражити, тако рећи, испит његовог морадног поступања и његове моралне зрелости. А све те придике утицаће да се разваје љубав и приврженоот ка заједници, и у свима тим сдучајевима он ће своју вољу и своју дичност увек моћи потчињавати заједничкој вољи и целини. Кад се укратко изложи циљ и значај васпитања у ужем смислу, онда се све своди на ово троје: 1. васпнтање у ужем смислу дела на објективну страну воље васпитаникова, али та радша изазива актове воље који унапређују образовање моралног карактера.