Beogradske opštinske novine

Број 3.

— 2 —

Год. XXII.

РЕДОВНИ САСТАНАК 9. Јануара 190+. г. ПЕТАК Продседавао председник опшгине београдске г. Коста Д. Главинић; од одборника били г.г. Тома Цинцар-Јанковвћ, Ђока Димитријевић, Мих. Драгићсвић, Д. Л. Симић, Илија С, Илић, Мих. Милићевић, Ж. Бугарчић, Трајко Стојковић, Иван К. Трпковић, Јов. С. Петковић, Сава Раденковић, М. X. Поновнћ, Мил. Лзаревић. А. С. Јовпновић, В. Н. Вуловић,* М. Рувидић, Др.М. В. Смил,анић, С. Ј. Константиновић, Р. Драговвћ, Др. Е. Михел, М. Иетронијевић, Стеван Максимовић, Тодор Пејчић Евг. М. Чоловић, М. С. Милошевић, Милан Марковић. Урош Благојевић, Петар Т. Милић, Др. Радовановић. За делово})) - писар, Душан Живковић. 1. Прочитани су записници одлука седница држаних 30. и 31. дец. 1903. год. и нримљени без измена. П. Председннк општине извештава одбор, да је нрема љеговим одлукама од 30. и 31. децембра 1903. год. честптао Његовом Величанству Краљу нову 1904 год. телеграмом у Тополу. Да је Његово Величанство Краљ на ту честитку одговорио телеграмом следеће садржине: „Верним и милим београђанима искрена хвала на послатој честитци приликом нове године." Сем тога да је Његово Величанст, о Краља приликом повратка из Тополе, као што је одбору познато поздравио на београдској железничкој станици и да је Његово Величанство Краљ одговорио следећим речима: „Господине Председниче, захваљујем 1'ама и осталом часнинггву општине београдске на овом тонлом поздраву н молим вас, да будете код својих пријатеља п часника општинских тумач Мога Краљевског благовољења и наклоности". По саслушању тога одбор је Примио повољном зиању саопштене одговоре Његовог Величанства Краља, устајањем са узвиком: Живео Краљ! Ш. Одоборник г. Марко Петронијевић наводи да оџачар за кварт варошки наплаћује већу таксу него што је предвиђена иравилима о уређењу еснафа димњичарског. Моли председништво да се поново одштампа у општинским новинама такса прописана за чишћење димњака, као и да се умоле уреднпштва овдашњих листова, да и она ову таксу оштампају, те да грађани знају колика је и не допуштају димнирачима да их глобе. Председник опгатине изјавио је, да ће опшг. суд по овом захтеву одборника г. Петронијевић поступити. По саслушању тога одбор ј > Примио к знању ове изјаве г. Петронијевића и председника општине. IV. Одборник г. Марко Петронијевић наводи, да на Великој пијаци има једно лице које продаје чај, а облачи се с времена на време тако да изгледа као страшило. Тражи да се у интересу угледа нрестонице или томе лицу забрани продаја чаја на пијаци па да исто узме себи дућан, или да му се нареди, да се облачи као остали свет. Председник је изјавио, да ће по овој нредставци одборника г. Петронијевића учинити потребнн извиђај као двље што је нотребно. По саслушању тога одбор је Примио к знању ове изјаве одборника г. ПетрониЈевића и продседника Општине.

V Одборник г. Марко Петронијевић наводи, како је наступило доба године у коме се извршују многа венчања. Лако је могућно, да се с којим од деце, која приликом венчана вичу: „Изгоре куму кеса!" деси каква несрећа јер деца пошто се свадба из цркве крене трче за колима у којима се вози кум и вичу. С тога моли да се забрани деци да се нриликом венчана налазе код цркава. Председник је изјавио да је то ствар нолициске власти алп да ће онштински суд учинити по овој ствари представку Управи Београда и умолити је да она нареди квартовима да ови забране скупљање деце око цркава приликом свадби н изнуђавање новаца од свадбених часника. По саслушању тога одбор је . Примио к знању ове изјаве одборника г. Петронијеви](а и председника општине. VI Одборник г. Тома Ц-Јанковић изјављује, да ли је познато иредседнипггву како је безимно друштво за електрично осветљење набавило једну стару машину од 750 коњски ефекгивних снага. Пита иредседништво је ли шта иредузимало, а ако није шта мисли ирелузимати против таквог посгупка друштва? Јер ће иста машина по истеку концесије нринасти оиштини, па кад је сад кад је набављена стара, онда каква ће бити ио истеку концесије кад оштини у својину принадне. Наравно биће дефектна, а по самом уговору општина има права да сваки објекат који друштво за екснлоатацију осветљења и трамваја набави прегледа и ако нађе да је исправљен прими, у противном другатву нема нрава да га употреби. Сем тога иита нредседнигатво: је ли гато предузимало, а ако није гата мисли нредузимати да поменута другатва а нарочито другатво за осветљење буду исправна јер су пом. другатва а нарочито ово за осветљење по све неиснравна, нарочито у снабдевању стру/ом нриватних лица и установа те ови имају грдне гатете услед тога гато оипггина не сме никако допустити. Председник је одговорио односно набављене машпне да је питање о томе је ли набављена машина која је извесно време употребљавана, г ра од нове машине питање оцене стручњака. Најзад да ова магаина нпје још прегледан ни примљена, јер се тек сад монтира. Њу има да прегледа и ако буде псправна нрими иадзорина комисија коју је одбор изабрао а могу се иоред чланова комисије за нреглед и нрпјем исте машине умолити и сгручњаци ван комисије и одбора. НГго се тиче другог питања изјавт ује, да је оигатин. суд предузимао и да ће предузимати све оно на гата по уговору има права, да како једно тако и друго другатво егсилоатигау трамваје и осветљење, како је уговором опредељено. Шго се тиче раскидања уговора налази да се то питање не може на нречац регаитн међу тим опш. суд нрикупља све податке о неуредностима номен. друнггава п кад са тим буде готов учиниће шта је потребно. Грађани пак којима се наноси штета неуредностима друиггва за осветљење имају права ца траже од друштва накнаду штете судским путем." Међу тим надзорна комисија за електирично осветлење изриче над друштвом казне за неуредно улично осветлење, а општ. суд као полициска власт кажњава другатва за трамвај за неуредности у саобраћају.

По саслугаању тога одбор је Примио к знању ове изјаве одборника г. Ц. Јанковића и председника општине. ^П Одборник г. Др. Манојло Смиљанић пита председништо води ли ко надзор о саобраћају трамваја на прузи Теразије-Топчидер. Грађани који се возе овим трамвајима јако се нате јер их друнггво обмањује;.погато трамваји не само да у невреме стижу на сганице, него прекидају вожњу и но читаве сате. Услед тога је пре неки дан један чиновник задоцнио и на дужност. Тражи, ако се већ не водп надзор а саобраћају на овој прузи да га председништво уведе п према друштву посгупа најстрожије по закону. Председник је одговорио, да је издата наредба свима општин. службеницима, да достављају онштин. суду сваку неуредност у саобрађају трамваја. То се већ врши и другатво је већ и кажњено за многе неуредности, а кажњаваће се и у будуће. Моли г. г. одборнике да и они извегатавају опгат. суд о свакој неуредности саобраћаја трамвајима коју нримете. Међу тим изашиљаће с времена на време иоједине онштин. органе да, и ови норед постојеће контроле врше контролу. По саслушању тога одбор је Примио к знању ове изјаве одборнике г. Смиљанића, и председника општине. Одборник г. Трајко Стојкођић нредлаже да се старим улицама зв. „Крунска" и „Гесавска" које су 1900. год. прекрштене врате дотадањи називи ида се зову као што су се дотле звале „Крунска" и „Ресавска". По саслушању тога одбор је, усвојиилиовај овај предлог, одборника г. Стојковића једногласно решио ; да се улицама „Крунској" и „Ресавској" које су прекрштене 1900 г. врати дотадањи назив и да се зову „Крунска" и „Ресавска" као што су се дотле звале. IX. По нрочнтању акта Управе Беог. и њених одељака АБр. 12(>65|903, 84, 106, 107. 132, 207, 232 и 233 којима сс траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је изјавио: Да су доброг владања и доброг имовног стања: Алекса - Аца Живановић, секр. М. Н. Привреде, Јован Христић, кафеџ. и Јоца Јуришић, ковач ; да су доброг владања и средњег имовног стања Савка Панић, удова и Јулка, Ж. Кузмана Радојичиђа, обућара; да су му непознати Иса Марић бив. радник, Живојин Костић, приват. и Јелена Трајковић. X. По прочитању извештаја судомодређене комисије за преглед општ. ждребета „Соко", коња „Бара" и „Јанко" и кобиле „фаника" АБр. 127 и 128 одбор је регаио : Да се усвоје ови извештаји и да се општин. коњи „Бара" и „Јанко", кобила „Фаника" и ждребе „Соко" нродаду путем јавне лицитације па добивени новац унесе у општ. касу а они по инвентару покретне оишт. имаовине раеходују. XI. Но прочитању акта VII. беог. пуков. окр. команде 0. В. Бр. 6899Ј903 одбор је изјавио мигаљење: Да Војислав Т. Анђелковић обвезник коњаник према свом имовном стању не може да држи јахаћег коња са прибором