Beogradske opštinske novine

се не полију, а опет да се полију за то нема довољно воде погато се ова мора штедети за животне потребе. Даље треба имати на уму и сувише велику површину београдских улица. На оволиком простору колики Београд заузима а према средствима којима суд за сада располаже збиља је тешко одршати добру чистоћу. Одборник г. прота Марко Петровић наводи да је питање о ноливању улица животно пигање за Веоград. Ако се хоће да води рачуна о здрављу грађана, мора се прагаина по улицама угушивати. Налази да се питање поливања улица реће повољно решини све донде, док се вода за ноливање не почне црпсти из Саве и Дунава. А док то не буде, општина треба да замоли и грађане, да поливају улице испред својих кућа оном водом која би се из куће избацила као непотребна бар два пут недељно а за то има право и по закону. Одборник г. Тома Цинцар Јанковић вели, да питање о чистоћи улица не зависи од кредита одобреног буџетом, већ од добре воље. Кад би се само имало воље да ради, лако би се нашло кредита. Карактеристично је то, да су баш те улице које општина чисти много нечистије од оних које чисте сами грађани. Не стоји ни то, да се не може чистоћа одржати збОг велике квадратуре Београда, него што је и одбором и судом овладала нека чама и неће да се постарају, да се ово нитање једном реши. (Свршиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕОТИ Изјава захвалности. — По повратку из Београда, управа мађареког трговачког друштва упутиаа је суду општине београдеке писмо оваке садржине: Будим-Пешта 15|28 окт. 1904. г. Представпиштву вароши Београда. Пријатну дужност вршимо, када дајемо израза захвалности за искрени гостољубиви дочек, указан од варогаи Веограда према излетницима мађарских тр говаца и индустријалаца. Израз гостопримства у којем смо имали удела за време нашег бављења у Београду, послужио је, с једне сгране као доказ, да смо заиста били мили гости вароши Веограда, с друге стране да су се излетници не само добро осећали тамо, него да тамо пробављене дане никада неће заборавити. И не сумњамо да ће ова поновна веза српских и мађарских трговаца и индустријалаца уродити плодом не само у Србији него и у Мађарској. Значај ове братске везе обистиниће се у обе вароши у првом реду како у Београду тако и у Будим-Пешти. Нека прими поштовано представништво, и опет нашу захвалност за искрено гостопримство, остајемо Са дубоким поштовањем, маџарско трговачко удружење Председник, Јелинек с. г. Прилог. — Г. Ранко Лукић, свештеник овдашњи, приложио је општинском дому за старе и изнемогле 1-70 дин., на чему му суд општине београдске изјављује своју захвалност.

УРЕДНИШТВО

ИЗ СТРАНИХ ОПШТИНА Општинска купалишта. Будим-пештанска општина расписала је стечај за планове за два нова монументална општинска купалишта (Вгискћас! и ШоскЛаЛ). Суд оцењивачки (жири) имао је своју седницу у прошли понедељник, у којој је прво начелно решено, да се све скице узму у оцену, и ако већина прекорачује утврђени прорачун, пошто је за сад питање о идеји а при ужој конкуренцији тражиће се извршење те идеје према стављеним погодбама. Тако су награђене 4. скице за свако купалиште са наградом од 3000 круна. Осим тога од скица за „брукбад" препоручено је још 5 да се купе, а од скица за „блоксбад" још два плана. У ужој, извршноЈ утакмици кункурисаће само они, који су добили награде од по 3000 круна. Берлинске грађевине. Да би се унеколико појмило грађевинско кретање великих вароши, наводимо пројекте, које је шеф берлинског грађевинског одељења поднео комисији за надземне грађевине. Међу њима су шест пројеката за нове школе, на шест места по две зграде, нова зграда на место једне старе гимназије (Фридриха Вердера), нова техничка (грађевинска) средња школа и нова зграда за једну пожарну чету, која је тамо подељена на предграђа и квартове. Предвиђена сума за те грађевине сем откупне цене за земљиште износи 6,614.200 марака, и пројек г 1и су једногласно усвојени од стране комисије. Пројекти бечке општине. Општинско веће у Бечу усвојило је детаљне пројекте за грађење једне нове школе (нрорачун од 451.126 крупа) и једног народног купалишта за II предграђе (Леополдштат) у предвиђеној суми од 252.091 круна, и то прва зграда да буде довргаена у половини августа а друга у половини септембра год. 1905. по новом.

Објава. Команда 6. пешадијског пука „Краљевића Александра" држаће нижеизложене лицитације у логору на Вањици: 1., На дан 24. октобра тек. тек. право израде и продаје: бурека, хлеба, лепиње, пењерлије, симита и томе подобно. Израда и пециво врши се у државној пекарници на Бањици. 2., На дан 26. октобратек. год. право продаје бакалског еспапа, дупана и пића. Закуп овај вредиће само зј . 1904. годину. Услови се могу видети свакога дана пре подне у логору на Бањици. Ова лицитација саопштава се лицима која се баве тим пословима, те да дођу на лицитацију ради надметања. Од суда београдске општине 13- октобра 1904. год. АБр. 9597. у Београду.

Објава. У канцеларији економног оделења Суда општинског, држаће се следеће јавне усмене лицитације и то: На дан 25. октобра тек. год. од 2 до 5 часова по подне, право точења и прое Г администрација је у здању општ!

давања бозе, салепа и осталих бозаџијских артикала на новој опнјтинској кланици. Кауција 100 динара. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од Суда општине београдске 7. октобра 1904. год. ББр. 8789 и 9134 у Београду.

Објава. На дан 29. овог мес. од 2 до 5 часова по подне, држаће се у канцеларији економнг оделења суда општинског, јавна усмена лицитација за издавање под закуп општинске леденице -—- подрума постојеће на опгптинском плацу званом код „Текије" на Краљевом тргу. Кауција је 60 динара у готовот новцу или у Срп. држав. харгијама од вредности. Ближи услови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији. Од суда опгатине београдске 21. октобра 1904. год. АВр. 10035. у Београду.

Објава. На дан 30. овог мес. од 2 до 5 часова по подне, држаће се поново усмена лицитација у канцеларнји економног оделења суда онгатинског, за издавање у концесију стрводерског рада, пошто на првој лицитацији није према закону био довољан број лициганата. Кауција је 300. динара у готовом новцу иди у Срп. држав. хартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијских часова и при лицитацији Од суда општине београдске 19. октобра 1904. год. АБр. 9675, у Београду.

Објава. Суд општине београдске, продаваће на дан 31. овог мес. од 2 цо 5. часова по подне у општинској расадници на доЕБем Калемегдану разне врсте трупаца тополових, багренових, кестенових и т.д. од којих су у већем броју тополових од 0.50 с. м. у пречнику па на ниже. Излицитирана цена полаже, се одмах, а лицитација ће важити кад је Суд или одбор ошитински одобри. Позивају се заинтересовани да на. лицитацију дођу. Од Суда ошптине београдске 23. октобра 1904. год. АБр. 9462. у Београду.

Пажња Грађанству.

Пошто за многе зграде у Београду^ нису плаћене таксе за воду, то ће управа водовода обуставити давање воде за све оне зграде, које до 10 октобра тек. год. не буду исплатиле дугујуће таксе за воду, а по томе наплату дуга тражити законом прописаним путем. 0 овоме се благовремено опомињу дужници водоводних такса. Из канцеларије Управе Водовода. 15. Септембра 1904 год. у Београду,

СУДА

Власиик ОПШТИНА ЈЈЕОГРАДСКА. Одговорни уредник ВОЈИСЛАВ ММЛОШЕВИЋ, кмет беогр. опшгине, Сарајевека бр. 26. Нова електична штамиарија ЛЕТРА ЈОЦКОВЈГКА, Бранкова ул. 1г\ — ТедвФОн бр. 33€,