Bilten Bitefa

OLJI II IT S S IT IO II II O IT S S IT II IT IT II IT IT 1 TV STO OT UTO U ILI II III JI 1 IL II II II IO OOU II JI JJ

061 BEZ KOMPROMISA Razgovo» sa »editeljem Dejanom Mijačem 7 učesnicima predstave "Vase železnove" MakRsitma Gobpkog vw iavodjehJu Jugoslovenskog dramskog posoptšta 15 Beograda.

Povo pitanje učeshtoeima Jučevašnjeg razgovo»a postavio je domaćin Susveta sa stvaraocima Bitefa Jovan Ćirilov i oho Je glasilo: kako ste se opredelili da vadite upravo "Vasu želesnovu?

” Kada se odlučujem oko posla u koji ulasim, Ja immm u. vtdu da komad odgovara mooućnostima ı botenetjalima odpedjenog ansambla ı posoPtšta. U kolektrvu Jugoslovemskog dromskog bozopišta ı glumici Ljiljani Kpegstić preboshao sam mogućnost postavljanja "Vase Želesnove", vekao je Dejan Mijač 1ı nastavio aa je "Vasa Železnova” odobzmao ı sato što se ta dyoma bavi temama koje su 8a njega od tntePesa, te da su se tako te dve mogućnosti poklopile-kolektiv koji đe vealisovati predstoou ı njena tema, pttanJa Što su sadpšana u "Vasi ŽeleznovoJ" Mana. Gopkog.

Sledeđa pitanja Jovonma Giyfrlova u Jučevašnjem Susvetu sa stvapvaoocima bilo je: zašto se lMigač OdLMCLO, aa. epa Ju, "Vase. Ze{ostove Te. 00% „ave, az 1029. godine.

"oni mi se da se ne nadi somo o vepsijaoma Istog teksta", vekao de Degan Mijač, beć o doema vazslačLtim dremoma. U dyuaoj VePsatJ% deukčija Je » DYLOCG, Z.LLKODE SM deukčiji + oma se bavi poPodižcom ZeleznovžR koja je već u deka dee, Gorki MaRe, M OYMGOJ UDePSTJŽ DbORGaZMJe LPOGM genezaoetju Želesnov+iA, dakle, geneyacıJu koja se već umoprLla, koja vtše ne može da se bo, koja (d5PO, DN U PDYR-O0 OOPBPBLO7 0 P6%870%) 28 1908: 6602%no GOVNO 36 DOO porodieom Železnovih onda kada je ona još u pwnoj snazi, kada ima ideju šta treba da ČLML TL. SDOJ PDPOGTOUL M) bol S07.OPM. (Pt, Se da Se 4,000, DPOUOOJ JOPB O Jače izražava tragiČni mesporasum izmedju poPodice Zelesnovih 1 onoga Što kao vevolueija dolazi, hesvesnost Želesnovih za dešavanja u spoljhem, Vanporodičnom svetu.” vekao je Dejan Mijač. Zatim, nastavlja Mijač, u pyvod ve?PstiJI GoPki je, tako razočaran pbbzvom vevolucijom, Jeste Još uvek čovek nade, Jeste. čovek koji očekuje nova kretanja, dok Je u džugoj vebšiJL OH verzntk. Iqko je sigurno u hajboljoj home»i mapisao dvugu vebsiju, oha Ipak predstavlja apoteosu ostvavemog,„ Isabromogy a Čint mi se da su 1IBVedehe pPevoluetjJe same po sebi apoteosa,„ kakva se nikakvim spedstotma u teatru he može stvoPLtI. Sa domašhje distomoe ı ha osnovu onoga Ško domas .Čanimo Čini m. se da Je bilo zanimljivije vaditi pprou vepziJu, dokle, onu u kodoj je GopkT čovek nade, čovek dimomike, omoga Što predstoji.

Gopk+ ima obeležja pealigstičkog pisca ı uglavnom se njegova aela tako thnetivpaju", pekao Je dalje Jovam Lo on ž,.uMp>tao Mrjača da LL. je tačho da. KOVINU se hjemi Čini, WM OVOJ predstavi Jugoslovenskog dramskog posoPLSšta delo Gorkog mo ı Reke druče Ynblikacije, halme„ da VT. Je, tumačenju ovog dela pprt+mehJeh ı jedan dyvugi prosede do vealistiČki. Gopk+ ima asličite fažse SDOGG pisanja", pekao Je Mijač. Isvesna brosna dela Go»kog navela su me ha bomisao da se Gopkiz moše tumačiti i ma ponešto dvukčiji način do vealistički. Takve su ybeoimo sceme sa vradntoetma ı njihova montaža u odnosu ha ostale delove dramskog sbivonja. Čimt mi se da je uvodjenje ovth soeena bilo veoma funkotohalno sa ovu predstavu i ideje koje oma saopštova. One ističu tragtični mespoPasum Železnovih sa onim Što: se van njihovog pomodičnog kruga, dakle u društvu, zbiva. "Me mošemo se uvek pohvaliti uspešnom saradnjom veditelja ~ glumaca, te'i1 dob»”im posopišnim vesultatom, vekla je u daljem toku jučevašhjeg Susveta sa stvavaoetma Olga Božičković upitala prisutne aktepe predštave kakva je bila savaanja sa vediteljem o čijoj primePnosti

se toliko govo»ilo u vpeme vada.ha predstavi "Vasa. želesnova".

L2LO JJ JJ JI II II JIE OCI OKO S OOK KOLO II IT II III O S E FI II TI O II II II TI II II VI S i a