Bitef

68

balet iz senegala

Senegalski balet iz Casamanse posvetio se Istraživanju I razvljanju afrlčke kulture, da bi upoznao svet sa vrednostima njene tradlclje I doprineo afirmaclji afrlčklh, a posebno senegalskih umetnika. Ovaj balet mora da postane sastavni deo c¡vilizovanog sveta. Treba ga upoznati sa teh-

ničkim dostignućima našeg doba, odnosno omoguéiti razmenu estetskih vrednosti u okviru stalne konfrontacije stečenih iskustava i već ostvarenih kreacija. Pošto je vrednost afričke kulture bila tokom vekova osporavana, a samim tim i nepriznata, afrički umetnici dužni su da je popularišu u svetu i da se povedu za primerom Keita Fodebe, osnivača prvog afričkog baleta. Senegalski balet Iz Casamanse je srećan i ponosan što su ga pozvali da, zajedno sa drugim trupama afričkog kontinenta, učestvuje u ovom uzbudljivom delu I da ponese svoj deo odgovornostl za rehabilitaclju ernog čoveka, prikazujuéi svetu njegovo kulturno nasleđe.

Ovaj balet, koga je tek pre dve godine stvorio M'Fall Coly, posle uspešnog gostovanja ü svim afričkim državama, prvi put je stlgao u Evropu januara prošle godine, gde je bio najtoplije dočekan. Obišao je osam zemalja (Zapadnu Nemačku, Austrlju, Spanlju, Veliku Britanlju, Grčku, Italiju, Jugoslavlju I Francuskuj i dao preko 300 predstava. To je početak koji mnogo obeéava. Neka se nastavi ovo putovanje svetom, da bi se što dalje prenela poruka prijateljstva medu narodima ... (Doura Mane; direkter senegalskog baleta iz Casamanse)