Bitef

Traganja: Angie Hiesl

Angie Hiesl je rođena u Nemačkoj, odrasla je u Peruu i diplomirala na Visokoj školi za fizičku kulturu u Keinu. Studirala je i raziičite pozorišne, plesne metode, radila po metodama Grotovskog i Strasberga. Autor je produkcija x=jetzt (x=sada) i x-mal Mensch Stubl (x-puta čovek stolica) u kojima se bavi sasvim običnim, svakodnevnim stvarima. Trenutno priprema novi komad Porodlca i dom. Subota, 21. septembar u 19: 30 h Blizanci (Zwillinge) Režija: Angie Hiesl Uloge: Julia i Valerie Hamer, Cladia i Monika Heinze, Annemarie Ludwig, Rosemarie Ess, Paz i Pia Miranda, Vera Simmer, Ellen Lehner Angie Hiesl Produktion, Keln Nemačka, 2001 Trajanje: 75 min. U pozorišno-plesno-muzičko-instalacionom performansu Blizanci ili Kako da saznam da li sam ja ja, Angie Hiesl i šest jednojajčanih blizanaca istražuju problem dvostrukog postojanja, analiziraju šta su zajednička iskustva, sličanost ili istovetnost, individua i individualnost, ko je ko, šta je original, a šta slika u ogledalu, dotiču se i veoma aktuelnog pitanja klonova, raspravljaju o tome da ii su blizanci rezultat samokloniranja prirode.

Francuska selekcija ARTE

POZDRAV Televizija ARTE izražava zadovoljstvo što ima priliku da sa pet pozorišnih ostvarenja realizovanih izmedu 2000 i 2002. učestvuje na take prestižnom pozorišnom festivalu kao što je BITEF. Zadovoljstvo je utoliko veće što su misija naše evropske televizije i BITEF-a, iste: približavanje kultura sveta i podrška novim tendencijama u umetnosti i stvaralaštvu na polju kulture. Od samog poćetka, pre tačno deset godina, ARTE se, kvalitetom i kreativnošću , nametnuo u audiovizuelnom pejzažu Francuske i Nemačke, a übrzo i cele Evrope; brisane su jezičke i kulturne grantee, podsticana želja za otkrićima, za istraživanje nepoznatog i gradeni su mostovi medu ljudima i kulturama. cz/fnAii cts. czAA.awExLz, direktor Direkcije za medunarodne odnose ARTE, Francuska

Tragedija Hamleta

(The Tragedy of Hamlet) Nedelja, 22. septembar u 17:00 h Autor; William Shakespeare Adaptacija, pozorišna i tv režija : Peter Brook Uloge: Adrian Lester, Jeffery Kissoon, Natasha Parry, Bruce Myers, Scott Handy, Shantala Shivalingappa, Rohan Siva, Asil Rais, Yoshi Oi'da, Akram Khan, Nicolas Gaster, Antonin Stahiy, Jerome Grillon Proizvodnja: ARTE Francuska, BBC, NHK, Agat Films&Cie, 2000. Trajanje: 100 min. "Zaustavite bilo koga na ulici I pitajte ga šta zna o Šekspiru. Velika je verovatnoba da be vam odgovoriti: "Biti IN ne biti“. Zašto? Šta se krije iza te fraze? Zašto je ona postala besmrtna? Hamleta ima svuda: među klošarima, na selu, medu siromasima, poslovnim ljudima, pobetnicima, filmskim zvezdama, bak i medu marionetama. Hamlet je neiscrpan i bezgraniban. Svaka decenija nam nudi novo tumabenje, novu koncepciju. Uprkos tome, Hamlet ostaje tajanstven, fascinantan, nepresušan. On je kristaina kugla sa bezbroj faseta. Kugla koja nam stalno okrebe novo lice, obasjava nas i mi u njoj neprestano otkrivamo novi komad, oživljavamo ga istražujubi nove istine.