Bodljikavo prase

Бро) 83

БОДЉИКАРО ПРАСЕ

Страна 7 "V

ло- инаџи/а

МОРЕ, НЕ5У ДА ПРЕСТА[НЕМ^ДОК ИВ У^јАЈПАМ И АЕСНУ .., Г

Мали огласи Плави камен имамо на лагеру у великој количини, Цене повољне. Стовариште креча. Због одласка на национални рад, уступам на чување једно плаво одело, један бели сако, смокинг, један шпил од 52 и два шпила од 32 карте Монден. Намештена соба, лепа, засебна, купатило. Издајем бољем фамилијарном господину. — Мица распуштеница. Тренер, стручњак за кратке стазе поучава лакоатлетичаре и даје практична упутства за успешно трчање. — Ричи. Хитно нам је потребна већа количина офанзивних пројеката. Понуде прима Стаљин и компанија. Два брода без луке траже мирно и слободно пристаниште пуно радости, сунца и среће. Понуде под »Наш пут«.

ЈБуба Ненадовић и млади научник

Ма да |е од свога оца, проте Матеје, наследио толико да је могао пристојно живети до краја свог живота, Чика-Љуба Ненадовић се никада није препуштао ленствовању. Сваки слободан тренутак, свако путовање у инрстранство, сваки додир са друштвом, па било то у своме родном Ваљеву или у многим великим градовима Европе, Чика Љуба је претварао у користан књижевни рад, који му је, сасвим оправдано, и донео славу најплоднијег српског писца прошлог века. Исто тако са пуно љубави Чика-Љуба се прихватао и грубог физичког рада. Кад год је боравио у своме дому у Ваљеву он би раним ју<-

тром излазио у своју башту, окопавао је, плевио, заливао и тако читаве сате проеодио, не обазирући се ни на што друго. Поврће и воће из Чика-Љубине баште, служило је за пример и углед првим ваљевским домаћинима. Но поред оправданих похвала за овакав рад, Чика-Љубу су многи и оговарали, па му се чак и подсмевали, али он свему томе није поклањао никакву пажњу. Једног јутра окопавао он пасуљ и сав се ознојио, па застао да се издува. У том наишао крај ограде један млад, на западу школован човек, син његовог пријатеља, па видећи уморног Чика-Љубу рекао: — Хеј Чика-Љубо, зашто се

брукате, славе вам ваше? Платите неком сиромаху нека вам те послове ради а Ви се одмарајте. — А може ли се он ознојити за мене? — Како то? — Па тако, продужи Чика-Љуба, он да ради а ја да се ознојим? — То не може, али ^е се он ознојити. — Велиш не може други да ради а ја де се знојим? — Не може. — Е кад |е тако онда ми твој високоумни савет да узмем најамника — ништа не користи. Упамти синко: само сопствени зној крепи дух и тело!

пошта

ОДГОЗОРИ ЧИТАОЦИМА 1 Разочараном фармацајту... Уочили сте је у Александровој улици... Висока, елегантна, црнка, маркантних црта, дивног стаса, она Вас је занела и Ви сте постали толико расејани да сте публици често давали погрешне лекове... И Једног дана срушили су се Ваши снови... Дошла је у Вашу апотеку да купи »Митигал« (за шугу)... Шта ^ете, ствари су каткад збиља парадоксалне? Покислом лустеру-гитаристи... Пишете: »Сваке вечери стојао сам т. ј. висио, као лустер, под њеним прозором и чекао је... али узаман... није се никако појављивала... И једне вечери у тренутку, кад сам јој певао серенаду )>Само тебе љубим«, неко ми је сасуо лонац прљаве течности на главу... ...Сад Вам не остаје друго, него да јој отпевате слауфокс »Киша пада«.

Загонетан посетилац

г — Контесо, ту је један господин, који каже да је дошао ради оне ствари, коју ви већ добро познајете!

Бела удовица Од сталне самоће Удовица бела Тужна невесела Разоноду хо1је А ми сви смо дужни Утеху да дамо Ал, дискретно само! А срца је мека Верно мужа чека Али док он дође Младост "ће да прође Зато оке јадне Узму првог, ко т~ падне!

Г1џи'љ а маламе* Нерици Професор математике: — Узмимо, на пример, твој отац да твојој мајци 100 динара и после тога одузме јој 20 динара. Шта бива тада? Мали Перица: — Свандал у ку+1и| * Питао једнога дана мали Перица мајку: — Мамице, шта је боље: кад ауто прегази дете, или кад дете исцепа панталоне? — Свакако је боље, одговори Перичина мајка, кад дете исцепа панталоне. — Е, видиш, рече мали Перица, мени се догодило то боље.

Неверна жена ;//

— Узећу реаолвер и поубија^у све твоје љубавнике! — За то је мало револвер, узми митраљез!

УДЕСИТЕ ДА БУДЕ СМЕШНО КОРИСТЕ СЕ ИСТОРИЈОМ Претставник енглеског министарства — најземаљскијег царства — поручује Србима преко радио-Лондона: -— Браћо Срби, ви сте се пре пет стотина година определили за небеско царство. Определите Се опет за небеско царство, јер је то најбоље царство. Немојте да се обзиретр на нвс, што ми волемо »најгоре« земаљско царство, јер ми смо »пацифисти«, Згодно парче

— Гледај, бре Ђско, што су ножице и шункице! — Јест, згодно парче! — Какво, бре, парче! Ја ти говорим за свињче, ■ ти зеваш у жене!

— Где си чико полетео! — На трке! — Па ти ниси коњ. — Море, мани ме дгте, треба да ухаатим место I трамвају.

СИТНЕ МОДНЕ ВЕСТИ МОДЕРНО ЈЕ... .— Да даме воде у поподневну шетњу место псетанцета Фифике, прасенце Гицику. * Да господа мондени место црног лакираног танког штапа носе ашов у руци. * И за даме и за господу да имају, место фино однегованих и маникираних руку — жуљевите руке.

Главни уредник: Теодор Докић. Власник и издазач: »Просветна заједница« а. д. Телефон редакције: 25-681. Штампа: Штампарија »ЛУЧа,